Samos-Stad: must see

Waarom Samos-Stad een must-see is tijdens jouw vakantie op Samos

Sla een willekeurige reisgids van Samos open en de plaatjes van pittoreske baaitjes en prachtige stranden stralen je tegemoet. Maar het eiland is veelzijdiger dan dat. Voor cultuur ga je bijvoorbeeld naar de hoofdstad Samos-Stad.

Samos-Stad in een vogelvlucht

Samos-Stad ligt in het noordoosten van het gelijknamige Griekse eiland Samos, dat onderdeel is van de Noord-Egeïsche Eilanden. Met een inwoneraantal van meer dan 12.500 mensen (meer dan een derde van de totale bevolking van het eiland!) is het de grootste stad van het eiland. Het wordt tevens gezien als het economische hart van Samos.

Wat wij – als toeristen – Samos-Stad noemen, noemen de inwoners veelal Vathí. Dit is de naam die tot 1834 gold voor de hoofdstad. Waar deze naam vandaan komt? Vathí is Grieks voor diep en de stad bevindt zich in een diepe baai. Hoewel de stad al enige tijd door het leven gaat als Samos-Stad is er nog wel een wijk die Vathí heet. Dit is de 16e-eeuwse (en daarmee) oudste wijk die je op een helling achter de haven en boulevard vindt.

De namen Samos-Stad en Vathí kunnen op het eiland nog wel eens voor wat verwarring zorgen; op de verkeersborden wordt Samos-Stad namelijk nog als Vathí aangegeven. Zoek je dus niet het ongans tot je bordjes met Samos-Stad hebt gevonden.

Een kijkje in het oude stadscentrum

Must sees Samos-Stad, vathíVathí dus, het oudste deel van Samos-Stad. Dit is de plek waar je wat ons betreft meteen naar af moet reizen als je naar de hoofdstad gaat.

Simpelweg omdat het het meest authentieke deel van de hoofdstad is; het stamt uit de 16e eeuw en de tijd lijkt er haast te hebben stilgestaan. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door smalle steegjes met typische Griekse huisjes met schattige erkertjes. Feitelijk de reden dat wij – maar ook het gros van onze vakantiegangers – zo fan van Griekenland zijn.

Hoe je dit stadsdeel het best ontdekt? Laat Google Maps links laten liggen en verdwaal simpelweg in de smalle straatjes. Ook doen: knoop een gesprek aan met de locals.

Bezienswaardigheden in de rest van Samos-Stad

Samos-Stad: must see havenVerlaat ook zeker de charmante steegjes om het nieuwe deel van Samos-Stad, ook wel Kato Vathí genoemd, te bewonderen. Zo moet je zeker even een kijkje nemen bij het levendige Pythagoras-plein, dat door de locals wordt gezien als het kloppende hart van de stad. In het midden staat een standbeeld van een leeuw uit 1930. Deze herinnert aan de moed van de vrijheidsstrijders uit 1821, toen zij de strijd aangingen met de Turken.

Als je dan toch in de culturele mood bent, breng dan meteen een bezoekje aan Agios Spiridonas. Deze prachtige 19e-eeuwse kerk is de plek waar het parlement van het tot dan toe onafhankelijke Samos in de 20e eeuw besloot zich bij het Griekse vaderland aan te sluiten. Museumliefhebbers kunnen een stop maken bij het Archeologische Museum en voor Bourgondiërs herbergt Samos-Stad een heus wijnmuseum.

Ben je op zoek naar de gezelligheid van restaurant, cafés en winkels. Ga voor een wandeling langs de boulevard, welke automatisch naar de haven van Samos-Stad leidt. Langs de boulevard staan bankjes om te genieten van het uitzicht en er zijn speelplaatsen voor de jonge bezoekers.

Verblijven in Samos-Stad of…?

Samos-Stad: hotelsSamos-Stad kent – zoals veel van de Griekse hoofdsteden – geen eigen strand. Wel vind je ten noorden van de stad een klein baaitje. Omdat er daarnaast maar weinig hotels met zwembad zijn, kiezen veel vakantiegangers ervoor om Samos-Stad te bezoeken vanuit één van de andere badplaatsen op het eiland. Met name het 10 km verderop gelegen Kokkari is erg populair onder Nederlandse toeristen.

Maar wij zouden wij niet zijn als we toch een paar geweldige hotels met zwembad voor je hebben gevonden. Kijk mee naar de opties!

  • Nabij het centrum vind je Ino Village Hotel. Het zwembad is een fijne plek om tot rust te komen en bij het restaurant word je getrakteerd op typisch Griekse specialiteiten. Gratis WiFi is ook aanwezig en mocht je een auto huren; deze kun je kwijt op de parkeerplaats van het hotel.
  • Echt in het centrum verblijven? Ga voor Samos Hotel. Qua ligging een echt stadshotel, maar dan wel met een zwembad (op het dakterras!). En hoewel talloze tavernes binnen handbereik zijn, kun je er ook voor kiezen om in het restaurant een maaltijd te nuttigen.
  • Samos-Stad én het strand binnen handbereik. Een zwembad om in af te koelen én een fijn appartement met kitchenette. Dit is wat Anthemis Appartementen in een notendop biedt.

Zie jij een vakantie in of dagtripje naar Samos-Stad na het lezen van dit artikel wel zitten?

Fotografie: RAndrei | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Waarom Samos-Stad een must-see is tijdens jouw vakantie op Samos

    1. Volgens de laatste statistieken die wij hebben gekregen (2017) zijn er ruim 12.000 inwoners in Samos-Stad. Daar was helaas een nulletje teveel getypt. Dank voor de oplettendheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *