Mykonos-Stad, the place to be op Mykonos

Een stukje Ibiza in Griekenland? Dat is Mykonos én dan in het bijzonder Mykonos-Stad. Ondanks het typisch Cycladische uiterlijk en de charmante witte straatjes heeft de hoofdstad van het Griekse eiland een fijn decadent tintje. Niet in de laatste plaats door de hippe bars & restaurants.

Mykonos-Stad in het kort

Mykonos – is in vergelijking tot andere Griekse eilanden – niet groot. Het heeft een oppervlakte van 86 km² en herbergt ca. 10.000 inwoners. Het gros hiervan (zo’n 70%) woont in de hoofdstad Mykonos-Stad, aan de westkant van het eiland. Zij houden zich praktisch allemaal bezig met toerisme, want dat is waar het hier om draait.

Elk jaar komen duizenden vakantiegangers naar de hoofdstad – die door de inwoners trouwens Chora wordt genoemd – om overdag door de smalle straatjes in het oude centrum te wandelen en zich ’s avonds over te geven aan de decadentie die de stad biedt. Druk? Ja, zeker in het hoogseizoen! Maar de levendige vibe is juist wat deze bestemming zo geweldig maakt.

Een kijkje in het oude centrum

Mykonos-StadFeitelijk kun je Mykonos-Stad in twee stukken hakken. Aan de waterkant bij de haven – ook wel Mykonos Waterfront genoemd – vind je het meest decadente en luxe deel met talloze restaurants en bars. Misschien niet helemaal typisch Grieks, maar dat geldt gelukkig wel voor het oude centrum achter de waterkant.

Dit deel van Mykonos-Stad wordt gekenmerkt door witgekalkte huisjes met kleurrijke deuren en kozijnen. Niet alleen in typisch Grieks blauw, ook zal je dieprood tegenkomen tijdens een slentersessie door de charmante straatjes.

Bijzonder is ook dat de meeste woningen max. twee etages hoog zijn, wat zorgt voor een knus geheel. Samen met de fotogenieke trappetjes!

Alefkandra & de bekende windmolens

Mykonos-StadEen belangrijk deel van de oude stad is de wijk Alefkandra. De kunstenaarswijk is – net als de rest van het centrum – een plaatje om te zien met dank aan de kleurrijke huisjes en de houten balkonnetjes. Als extra pluspunt krijg je er leuke boetiekjes bij en door de ligging aan het water waan je je even in Klein Venetië, zoals de inwoners het zelf noemen.

En dat niet alleen… Aan de rand van de wijk vind je ook nog eens een van de meest bezochte hotspots van het hele eiland. De bekende windmolens van Kato Mili! Ze komen je ongetwijfeld niet alleen bekend voor van plaatjes in reisgidsen; ze speelden ook een rol in mening film. De meest bekende is The Bourne Identity.

Voor een mooie zonsondergang zou je misschien denken dat je meteen naar de Waterfront moet rennen, maar niets is minder waar. Bewonder de zonsondergang vooral vanuit Alefkandra met uitzicht op de windmolens.

Nog meer must-sees in Mykonos-Stad

MykonosDe windmolens zijn de trots van de inwoners, maar ze vertellen je ook maar al te graag over Panagia Paraportiani. Al in de 15e eeuw werd gestart aan de bouw van deze spierwitte kerk, die feitelijk uit vijf kleinere kerkjes bestaat. De vijfde bevindt zich op de top; deze is bovenop de andere vier gebouwd.

Andere bezienswaardigheden die Mykonos-Stad biedt zijn o.a.

  • Het oude fort van Panigirali, dat boven de stad uittorent. Het werd gebouwd in de 15e t/m de 17e eeuw en herbergt o.a. een streekmuseum.
  • Het archeologische museum, met een grote collectie oude vazen en keramiek.
  • Mykonos-Stad had jarenlang een mascotte, pelikaan Petros. Hij spoelde in 1958 gewond aan en nadat hij was opgelapt bleef hij rondhangen. Een geliefd foto-onderwerp voor toeristen. Petros overleed in 1985, maar inmiddels hebben drie nieuwe pelikanen hun thuisbasis gevonden in de hoofdstad. Eén daarvan is – na het overlijden van Petros – door Jackie Onassis geschonken aan de inwoners.

Ook een dagje naar het strand?

Strand bij Mykonos-StadHoewel Mykonos-Stad zelf geen strand kent, is strand – op een klein eiland als Mykonos – altijd binnen handbereik. Zo vind je op slechts enkele kilometers afstand Ornos Beach.

Ornos is na Mykonos-Stad een van de levendigste plaatsen van het eiland. En ook een decadente. De meeste luxe jachten leggen nabij dit strand aan en je vindt er stijlvolle bars en restaurants.

Een andere aanrader is Platys Gialos, dat in een schilderachtig gebied ligt en de vorm heeft van een halve maan. Er zijn ligbedjes aanwezig en in de strandrestaurants staan goede Griekse maaltijden op je te wachten.

De leukste bars & restaurants

We noemden het al even aan het begin van dit artikel; Mykonos is de Griekse variant van Ibiza. En dit zit hem met name in de stijlvolle restaurants, bars en clubs in Mykonos-Stad. Er zijn er eigenlijk teveel om uit te kiezen, dus om het je makkelijk te maken, hebben we vast drie toppers voor je geselecteerd:

  • Zoek je één plek om je vanaf einde middag tot in de nacht te vermaken? Aan de havenkom vind je Remezzo. Start met een stijlvolle cocktail, schuif aan voor een diner bij zonsondergang en sluit af op de tunes van de dj. Een feest!
  • Hoewel je in Mykonos-Stad al snel geneigd bent om de gezelligheid aan de haven op te zoeken, raden we je aan hier zeker een avondje vanaf te wijken. Interni, een restaurant en bar in het hart van het centrum, biedt een geweldige tuin waar alles draait om gerechten met verse ingrediënten, relaxte muziek en topdrankjes. Dit alles in – hoe kan het ook anders in Mykonos-Stad – een stijlvolle verpakking.
  • Aan een klein pleintje in het oude centrum vind je Queen of Mykonos, een stijlvolle champagne- en cocktailbar. Zorg wel voor een chique outfit; je zal je hier eerder underdressed dan overdressed voelen.

De leukste boutique hotels in Mykonos-Stad

Mykonos-StadHet begrip boutique hotels lijkt uitgevonden te zijn op Mykonos; de vele charmante hotels beschikken over een wow-gehalte. Dat geldt dus ook voor de hotels in de hoofdstad. Kijk je mee naar een selectie van onze pareltjes?

  • Bij Scene Porto Mykonos verblijf je in typisch Cycladische sfeer zonder op luxe te hoeven inleveren. Het zwembad is binnen handbereik, evenals een restaurant, twee bars en een fitnessruimte. En het levendige Mykonos-Stad is ook binnen handbereik!
  • Een minimalistich design & luxe; dat staat centraal in My Mykonos Hotel, dat we sinds kort in ons aanbod hebben. Ondanks de luxe en het design lever je niet in op het optimale Griekenland-gevoel. En dan heb je ook nog eens een geweldig zwembad en dito restaurant tot jouw beschikking.
  • Hecht je waarde aan ruime kamers, een gastvrije ontvangst en een rustige ligging? Dan is Paolas Town een goede optie. Het ligt net buiten het centrum, biedt kamers in Cycladische stijl en aan het zwembad geniet je in alle rust van de Griekse zon. Wanneer je wilt óók nog vanuit een hangmat!

Heb je graag een ruimere keuze aan hotels? Bekijk ons volledige aanbod naar Mykonos-Stad. Welk hotel het ook wordt, we wensen je vast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *