Kokkari Samos

Waarom Kokkari ook jouw hart zal stelen

De meest bezochte plaats op Samos? Zonder twijfel Kokkari. En dit is niet zonder reden; het charmante dorpje wint ieders hart en daarmee is promotie haast niet nodig. Vakantiegangers zeggen het voort. En wij ook! Want Kokkari is te leuk om links te laten liggen.

Kokkari in een vogelvlucht

Je vindt Kokkari in het noorden van Samos, nabij de hoofdstad. De badplaats ligt tussen twee prachtige baaien en wordt omgeven door een groen landschap. Alleen deze beschrijving is voor ons al voldoende om direct in vakantiesferen te komen.

Kokarri is van oudsher een vissersdorpje en hoewel het toerisme de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt, heeft het gelukkig haar schilderachtige karakter weten te behouden.

Kokkari bestaat feitelijk uit twee delen; aan de ene kant vind je de haven en boulevard en aan de andere kant het langgerekte kiezelstrand. Daartussen in vind je het centrum dat gekenmerkt wordt door witgekalkte huisjes, in veel gevallen voorzien van oranje pannendaken.

Weetje! Kokkari – dat vroeger Korkari heette – kende in de 19e eeuw nog geen toerisme. De 750 inwoners van het dorpje hadden toen de wijn- en olijfbouw als inkomstenbron. Anno 2018 kan je hier nog steeds genieten van goede wijn. Én er worden in de omgeving nu pompoenen verbouwd.

Een kijkje bij Kokkari Beach

Kokkari, Samos: strandDé hotspot van Kokkari is het gelijknamige Kokkari Beach. Dit 800 meter lange kiezelstrand wordt geroemd om de vriendelijke en gemoedelijke sfeer die er heerst. Extra pluspunten scoort het strand door de gezellige tavernes aan de rand van het hoofdstrand.

Met een koud biertje of zomerse cocktail in jouw hand is het hier goed vertoeven. Voor actievelingen worden er diverse watersporten aangeboden. De – soms sterke – noorderwind maakt dit strand erg populair onder windsurfers.

Kokkari Beach is overigens niet het enige strand in en rondom Kokkari. Net buiten het centrum, op ca. 15 minuten lopen, vind je Lemonaki Beach. Het afgelegen strand is te bereiken via trappetjes en dat maakt dat het hier aanzienlijk rustiger is. Nog één baai verder vind je Tsamadou Beach.

Alles over Kokkari, Samos: Kokkari BeachDirect aan het hoofdstrand verblijven? Ga voor het kleinschalige Kokkari Beach is the place to be. Naast dat je vanuit dit hotel zo het strand op loopt, heb je ook nog o.a. een zwembad, zonneterras en gratis WiFi tot jouw beschikking.

Griekse specialiteiten proeven aan de boulevard

Kokkari, Samos: boulevardNiet alleen aan de rand van het strand vind je gemoedelijke tavernes, terrasjes en restaurants, dit geldt ook zeker voor de boulevard.

Slenter langs de waterkant en kom in Griekse sferen door de witte tafeltjes met blauwe stoeltjes en de geblokte tafellakens. Op-en-top Grieks!

Dineren met uitzicht op het water? Bij Zakore geniet je van Griekse (grill)specialiteiten en de typische gastvrijheid waar de inwoners van Kokkari bekend om staan. Leuk om te weten: het vlees komt uit de eigen slagerij van eigenaren Thanasis en Anna.

De grootste kerk van Samos

Op welke plek je ook in Kokkari staat, grote kans dat je dé hotspot van het plaatsje, de kerk Agios Nikolaos, al vanaf ver weet te spotten door haar blauwe/witte koepels. Waar de buitenkant al prachtig is, is het ook zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in de kerk. Er zijn kostbare iconen te bewonderen.

De kerk werd overigens gebouwd tussen 1902 en 1938. Het heeft een oppervlakte van 650 m² en een hoogte van ca. 40 meter. Hiermee is het de grootste kerk van het hele eiland.

De leukste uitstapjes vanuit Kokkari

Kokkari Samos,VathiMet een afstand van slechts 10 km is Samos-Stad een absolute must see. De hoofdstad, die tot 1834 Vathí heette en waar het oudste deel nog steeds naar is vernoemd, is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden.

Bezoek bijv. het levendige Pythagoras plein, zoek de schaduw op in stadspark Ano Vathi, slenter over de gezellige havenboulevard en neem een duik in de geschiedenis van het eiland in het Archeologisch Museum. Ook geen straf: verdwalen in de smalle steegjes met typische Griekse huisjes. En dan vind je er ook nog eens leuke hotelletjes!

Samos-Stad, Paradise HotelSThe best of both worlds, dat is van toepassing op Paradise Hotel. Deze eenvoudige, maar fijne accommodatie ligt om de hoek van het levendige centrum, maar door de riante tuin geniet je hier in alle rust.

Waar je nog meer heen kunt gaan vanuit Kokkari:

  • Samos staat bekend om de vele kloosters. De meest bezochte (en tevens ook mooiste!) is het Panagia Spiliani klooster. Een deel van het klooster is gebouwd in een grot die is opgedragen aan de Maagd Maria. En door de hoge ligging – je moet 100 traptreden trotseren om er te komen – heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over de omgeving vanuit het klooster.
  • Wist je dat de Griekse wiskundige filosoof Pythagoras (ja, die van de stelling van…) werd geboren op Samos? De badplaats Pythagorion, in het zuidoosten van het eiland, is dan ook vernoemd. Naast zijn standbeeld aan de haven vind je er leuke winkeltjes, restaurants en eettentjes.
  • Het hoogste punt van Samos? Dat is de 1.433 meter hoge top van de vulkaan Kerkis. Je moet er anderhalf uur voor rijden vanaf Kokkari, maar dan krijg je ook wel wat. De witte krijtachtige berg wordt gekenmerkt door een divers aanbod aan flora en fauna.

Tja, vervelen zit er niet in tijdens een vakantie in Kokkari. Genieten wel! Snel dus een fijne deal scoren en jouw koffer pakken.

Nejdet Duzen | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Waarom Kokkari ook jouw hart zal stelen

  1. Wat ontzettend mooi zeg,ben op slag verliefd.
    Wij willen heel graag begin Oktober gaan is dat een aanrader of laat het weer dat niet toe.
    De meningen op internet zijn daar nogal over verdeeld.

    Liefs Anita Zopfi

    1. We snappen de verdeelde meningen wel een beetje.Ja, het kan in oktober nog echt wel zonnig zijn, maar als je garantie wilt hebben dat je de hele dag op het strand gaan liggen… Mwah, misschien niet zo’n goed idee. Wil je vooral lekker op pad met een zonnetje erbij? Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *