ONDERZOEK

Weer, prijs en veiligheid belangrijkste factoren bij keuze voor vakantiebestemming

Bij de keuze voor een vakantiebestemming laat men zich vooral leiden door de weersomstandigheden. Dat blijkt uit recent onderzoek van dé VakantieDiscounter, waarbij 1.150 mensen ondervraagd zijn over factoren die van invloed zijn op de keuze van hun vakantiebestemming. Een goede prijs staat op de tweede plek en veiligheid sluit de top 3 af.

Het weer is voor vakantiegangers de belangrijkste factor wanneer het gaat om het kiezen van een vakantiebestemming. Op een schaal van 1 tot 10 beoordelen vakantiegangers het belang van het weer met een 8,4.

De waarde van social media

dé VakantieDiscounter vroeg haar reizigers onder andere naar de waarde van verhalen en foto’s over vakantiebestemmingen op social media. Jongere reizigers hechten bovengemiddeld veel waarde aan social media; onder de 25 jaar is dit een 7,9 op een schaal van 10. Boven de 65 jaar is dit slechts een 5,5.

Reizigers hechten minder waarde aan ervaringen van vrienden en familie; gemiddeld een 5,8. Opvallend is dat vooral de jongste reizigers (25 jaar en jonger) hier de meeste waarde aan hechten (7,9). Hoe ouder, hoe minder waarde eraan wordt gehecht; bij 65+’ers is dit slechts een 5,5.

Oudere vakantiegangers hechten weer meer waarde aan reistijd (7,1 tegenover een gemiddelde van 6,9) en een goede prijs is minder doorslaggevend dan bij de jongere reizigers (gemiddeld 8,8, oudste reizigers 8,5).

Reispapieren en vaccinaties minder belangrijk

Praktische zaken spelen een minder grote rol in de keuze voor een vakantiebestemming. Denk aan de benodigde reispapieren, vaccinaties en de taal die er op de vakantiebestemming wordt gesproken.

Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter: “We hielden dit onderzoek ook al eens in 2019. We zien we dat de benodigde vaccinaties en reisdocumenten een iets grotere rol spelen bij de keuze voor een vakantiebestemming dan pre-corona.

Prijs belangrijkste factor bij het kiezen van een accommodatie

Als de bestemming eenmaal gekozen is, wordt er voor het kiezen van de juiste accommodatie vooral gekeken naar de prijs. De prijs scoort een 8,5 op een schaal van 1 tot 10. Daarbij zijn ook de reviews van anderen en de ligging doorslaggevend. Minder waarde wordt gehecht aan het aantal sterren van de accommodatie en – opvallend genoeg – de aanwezigheid van WiFi.

Bijna de helft kiest voor all inclusive

Een all-inclusive vakantie scoort een 5,6. “Circa 40-50% van onze reizigers kiest uiteindelijk voor een all inclusive vakantie. Prijs en aanbod spelen hier een grote rol in: onze populairste landen (Spanje, Griekenland en Turkije) hebben een ruim aanbod aan all-inclusive vakanties, die soms ook goedkoper kunnen zijn dan bijvoorbeeld logies met ontbijt”, aldus Vlaanderen