Onderzoek

57% nieuwe boekingen pakketreizen in de zomervakantie

We zien een forse toename in boekingen sinds de persconferentie van 3 juni over de versoepelde reisadviezen. Opvallend daarbij is dat 57% van de boekingen een vertrekdatum in de zomervakantie betreft. Maar liefst 75% hiervan vertrekt met het vliegtuig. Het is opvallend dat maar liefst 57% van de boekingen een vertrekdatum in de zomervakantie betreft en 23% zelfs nog hiervoor. 11% van de vakantiegangers gaat tussen de zomervakantie en de herfstvakantie op pad.

“Na drie maanden van lockdown merken we dat men graag weg wil, een andere omgeving zien”, aldus Laura Vlaanderen, woordvoerster van dé VakantieDiscounter. Waar gaan we heen? “Normaliter zijn in de zomer Spanje, Griekenland en Turkije de drie topbestemmingen. We zijn bij de recente boekingen wel een ander gedrag”, aldus Vlaanderen. Spanje is koploper met 32%, daarna volgt Griekenland met een aandeel van 14%. Opvallende derde is Nederland met 13%. Daarmee wint het van Portugal (11%), Italië (7%) en Turkije (6%).

Is er dan helemaal geen angst of twijfel? Nee, ook die is er logischerwijs. Vlaanderen zegt: “Door de uitspraak van minister-president Rutte tijdens de persconferenties zijn er veel vragen over repatriëring. Vakantiegangers zijn bang niet meer terug te komen wanneer er een nieuwe golf komt en landen opnieuw op slot gaan. Die angst kunnen we snel wegnemen; reisorganisaties van pakketreizen hebben de plicht om jou bijstand te bieden bij repatriëring.”

Vakantiegangers hebben daarnaast vragen over de situatie ter plaatse. ‘Moet ik met een mondkapje op het strand liggen?’ en ‘Kan ik er wel uit eten?’, zijn veelgestelde vragen. Dé VakantieDiscounter zocht dit uit voor haar vakantiegangers: “We hebben op onze website de corona maatregelen van onze populaire vakantiebestemmingen op een rij gezet. En de meeste landen zijn qua maatregelen gelijk of soepeler dan in Nederland. Met een mondkapje op het strand hoeft echt niet en je kan gewoon – en in alle rust door social distancing – uit eten.