Onderzoek

Vakantiegangers missen eigen bed méér dan hun huisdier(en)

Amsterdam, 5 september 2019 – We zijn deze zomer in groten getale op vakantie geweest, maar dat betekent niet dat we niks van het thuisfront missen! Zo mist ruim een kwart van de vakantiegangers hun eigen bed (26%), heeft 16% heimwee naar hun huisdier en kunnen we slecht zonder het Nederlandse eten (6%). Welke Nederlandse kost we dan het meest missen op vakantie? Vooral de oer-Hollandse kaas! (26%). Dat blijkt uit onderzoek van dé VakantieDiscounter onder ruim 1.200 vakantiegangers.

Niet erg om naar huis te gaan

Maar liefst 59% van de vakantiegangers vond het niet erg om naar huis te gaan. Dat lag niet alleen aan deze factoren, maar grotendeels aan het feit dat men weer behoefte heeft aan een normaal ritme (33%). Ook het missen van mensen thuis (14%) en een slechte accommodatie (10%) waren reden om het niet erg te vinden weer naar Nederland te vertrekken.

De voornaamste redenen dat mensen het wél erg vonden om naar huis te gaan?

2018 2019
Ik miste de dagelijkse sleur absoluut niet 53% 40%
Ik zag op tegen weer gaan werken 26% 25%
Ik had op mijn bestemming meer zonzekerheid 8% 17%
Ik had graag langer willen blijven 6% 7%
Overig 7% 11%

Vakantiegevoel vasthouden?

Uit het onderzoek van dé VakantieDiscounter bleek verder dat 53% van de mensen het vakantiegevoel na acht dagen nog steeds wist vast te houden. Hoe ze dat realiseerden?

2018 2019
Ik ben niet meteen aan het werk gegaan 43% 54%
Mijn vakantiefoto’s houden me in vakantiesfeer 18% 22%
Ik doe vast inspiratie op voor mijn volgende vakantie 14% 15%
Het Nederlandse weer hielp mee 19% 6%
Overig 6% 4%

Opvallend: vorig jaar hielp het Nederlandse weer in 19% van de gevallen mee aan het vakantiegevoel vasthouden. Toen hadden we een langere warmteperiode om van te profiteren.

De mensen die het vakantiegevoel helaas niet wisten vast te houden, waren dat gevoel gemiddeld na 3 dagen kwijt. Leuk detail: 8 dagen na terugkomst had 16% van de vakantiegangers alweer een nieuwe vakantie geboekt!