Onderzoek

25% van de vakantiegangers met kerst ontvlucht sociale verplichtingen

We hielden een resentatieve steekproef onder Nederlandse reizigers over hun reisplannen rond kerst. Ging vorig jaar nog 12% op vakantie tijdens kerst, is dat in de aankomende kerstperiode 17%, een stijging van meer dan een derde. Naar verwachting zet deze trend zich de komende jaren verder door dankzij de economische hoogconjunctuur.

Reisdoel binnen Europa vaker in trek

Van de mensen die deze kerst op vakantie gaan, kiest 43% voor een reisdoel binnen Europa, tegenover 37% in 2017. Toch kiest ook dit jaar een meerderheid, 49%, voor een kerstvakantie buiten Europa. Het animo voor een kerstvakantie binnen Nederland neemt iets af van 9% naar 8%. De voornaamste reden om tijdens kerst op vakantie te gaan, blijkt de kou. Meer dan de helft van de kerst-vakantiegangers geeft aan de warmte op te willen zoeken (52%).

Sociale verplichtingen

Van de mensen die deze kerst thuisblijven, geeft 10% als reden dat rest van de familie het niet fijn vindt als zij in deze periode van traditionele samenkomst weg zijn. Voor anderen zijn de familieverplichtingen juist een reden om weg te gaan. Van de mensen die op vakantie gaan geeft maar liefst 25% aan dat zij dat vooral doen om sociale verplichtingen te ontvluchten.

Wat is voor jou de reden om juist met kerst op vakantie te gaan? (meerdere mogelijkheden)

 • Ik zoek graag de warmte op in koude maanden: 52%
 • Ik ontvlucht de sociale verplichtingen: 25%
 • Het kost weinig vrije dagen i.v.m. de al vrije feestdagen: 17%
 • Het is niet bewust zo gepland: 10%
 • Ik vind dit de fijnste periode om te wintersporten: 1%

Wie wil je vooral niet meenemen

Gevraagd naar wie men het liefst thuis laat, antwoordt 30% met ‘mijn baas’. Een opvallende 6% laat het liefst zijn of haar partner thuis tijdens kerst.

Wie mag er vooral niet mee op vakantie?

 • Mijn baas: 30%
 • Overige (schoon)familie: 21%
 • Anders: 18%
 • Collega’s: 17%
 • Mijn partner: 6%
 • Mijn schoonouders: 6%
 • Mijn ouders: 2%