Nederlanders boeken hun zomervakantie minder vaak last minute dan vorig jaar. Dat blijkt uit een recente enquête en onze boekingscijfers. Griekenland is de populairste last minute vakantiebestemming.

Wat het meest opvalt bij de vergelijking van het aantal last minute boekingen ten opzichte van vorig jaar, is dat de verkoop van last minutes dit jaar behoorlijk achterblijft. “We zien dat er in de afgelopen 6 weken 13% minder last minutes voor de zomervakantie geboekt zijn dan voorgaand jaar terwijl onze omzet over de hele linie is toegenomen”, aldus marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. “Het mooie weer van de afgelopen tijd zal daarbij ongetwijfeld van grote invloed zijn geweest. Mensen hoeven dan niet zo nodig weg of wachten het weer af.”

Budget, weer en werk van invloed

En dat is ook wat de onlangs gehouden enquête van de online vakantieaanbieder laat zien. “Uit de ruim 2.000 inzendingen blijkt dat pas slechts 20,4% een vakantie voor juli of augustus heeft geboekt”, somt Keukenmeester op. Van degenen die niet last minute hebben geboekt, is 39% van plan alsnog een vakantie te boeken en 41,7% misschien. Budget (55,4%), het weer (14,6%) en overige zaken (30%) zoals tijd, werk en beschikbaarheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Onder de last minute boekers weet al wel ruim de helft waar ze naartoe gaat. “Zo kiest meer dan driekwart van de ondervraagden voor een zonvakantie, bijna de helft voor een all inclusive reis en 10% voor een autovakantie.” Hiervan gaat meer dan 76,9% in Europa weg, waarbij Griekenland (31,3%) favoriet is, gevolgd door Spanje (30%) en Italië (10,3%). Buiten Europa zijn met het met name Marokko (24,5%) en Curaçao (18,4%) die in trek zijn.

Mooi weer in Nederland

Uit de enquête blijkt verder dat de last minutes voornamelijk geboekt worden omdat mensen een goede deal willen scoren (57,6%), nog niet weten wat hun budget (13,6%) is of nog niet weten wanneer ze nu exact vakantie hebben (12,5%).

Bij de mensen die geen last minute boeken, komt dat doordat 77,9% buiten het hoogseizoen op vakantie gaat, 4,6% geen budget heeft en 1,5% hoopt op mooi weer in Nederland. “Opvallend is hierbij trouwens dat 54,3% hiervan aangeeft alsnog te gaan als het weer van de zomer tegenvalt.”