Vooroordelen Turkije

6 vooroordelen over Turkije die we graag wegnemen

Spanje & Turkije: de twee populairste bestemmingen van deze zomer. Toch zijn er met name over het laatste land flink wat vooroordelen. Tijd om hier op in te gaan én je te laten zien dat je je door deze vooroordelen vooral niet moet laten weerhouden!

Ik bracht afgelopen zomer een weekje door aan de Turkse Rivièra. De laatste jaren was ik niet meer aan de Turkse kust geweest en ik stond open voor een nieuwe kennismaking. Om te kijken of ik de vooroordelen waarmee veel reizigers kampen misschien wel weg kon nemen. Ja dus. Sterker nog; de hernieuwde kennismaking met Turkije zorgde voor een veel positiever beeld dan zelfs ik had.

“Naar Turkije ga je voor zon en veel eten & drinken”

Vooroordelen Turkije, EfezeNatuurlijk is het fijn dat het praktisch altijd goed weer is in Turkije. En ook de luxe van all inclusive verblijven is geen straf. Maar het land heeft wel genoeg in huis voor meer dan een weekje aan het strand, het zwembad of in het restaurant doorbrengen.

Neem bijvoorbeeld de gezelligheid van de steden Alanya & Side, waar je in de avonduren aan de haven terecht kunt voor een bruisend uitgaansleven. Side biedt daarnaast een hoop cultuur. Antieke steden daarnaast genoeg in Turkije. Nabij Kusadasi vind je bijvoorbeeld Efeze en vanuit Antalya kan je een tripje naar Pergos maken.

Natuurliefhebbers hebben genoeg mogelijkheden in het Taurusgebergte. Of wat dacht je van een raft-tochtje in Köprülü Kanyon Nationaal park?

“Zo goedkoop, dat kan niet goed zijn”

Ja, dat kan dus wel! Je kunt zo maar een weekje last minute naar Turkije voor onder de € 200,- scoren. All inclusive! Of je dan slecht eten krijgt? Nee, zeker niet. De buffetten zijn doorgaans uitgebreider dan in Zuid-Europese landen en de kwaliteit is goed. Ook op service hoef je niet in te leveren, het personeel doet er alles aan om het je naar de zin te maken.

Onderaan alle hotels en appartementen die wij aanbieden vind je ervaringen van onze reizigers. Deze onafhankelijke reviews geven je een goed beeld van wat een hotel écht te bieden heeft qua service en kwaliteit.

“De hotels zijn massaal”

Vooroordelen Turkije: massaalDoor de populariteit van Turkije – die het land met name dankt aan de betaalbaarheid van de luxe veelal all inclusive hotels én het aangename klimaat – zijn de laatste jaren de grote hotels uit de grond gestampt. En ja, daar zitten ook massale hotels bij. Maar dat betekent niet dat alles maar massaal is.

We zetten een aantal hotels voor je op een rij die het tegendeel bewijzen:

  • Paloma Grida Resort & Spa (Belek) telt meer dan 450 kamers, maar door de ruime opzet heb je het gevoel dat je in een rustig dorpje loopt. Zonder dat het je aan faciliteiten ontbreekt.
  • Sunprime C-Lounge (Alanya) is een adults only complex waar je zonder drukte van kinderen van je vakantie kunt genieten. All inclusive en met slechts 160 kamers. Massaal? Nee dus!
  • Hotel Kaptan (Alanya) is een oase van rust in een drukke badplaats. Het budgethotel telt slechts 50 kamers en geen all inclusive formule. Wat ook niet nodig is; door de centrale ligging nabij de haven heb je de leukste, en meest voordelige, restaurantjes binnen handbereik.

Overigens; er is niets mis met grote hotels en veel kamers. Dit betekent dat je veelal ook een groot aantal faciliteiten tot je beschikking hebt. Maar als je dus kleinschaliger wilt, zijn er genoeg opties.

“Als je wat van het land wilt zien, ben je aangewezen op excursies”

Vooroordelen Turkije: autohuurHoewel (dag)excursies de meest laagdrempelige manier zijn om meer van Turkije te zien dan enkel het resort en de badplaats waar je verblijft, is dat niet de enige mogelijkheid om kennis te maken met het land. Je kunt prima een auto huren en zelf op pad gaan. Je kunt op idyllische plekjes die je anders niet had gezien, hebt meer contact met de locals én je kunt in eigen tempo bezienswaardigheden bezoeken.

Turkije kent een goed wegennetwerk; de wegen zijn verzorgd en de bewegwijzering is duidelijk. Het verkeer is daarnaast niet zo’n chaos als je misschien gewend bent in Spanje of Griekenland. Ze rijden aanzienlijk rustiger, al blijven ze dol op hun toeter.

Zorg wel altijd voor een goeden wegenkaart of, nog beter, een navigatiesysteem. En zorg dat je genoeg benzine hebt. In sommige delen van het land zijn minder benzinestations aanwezig. Maar feitelijk is dat niet anders dan in elk ander land in Europa.

Speciaal voor autohuur werken wij samen met onze vaste partner Sunny Cars. Boek je huurauto vooraf bij hen en voorkom vakantiestress. Je weet daarnaast zeker dat het verzekeringstechnisch goed zit en dat je niet ter plaatse voor extra kosten komt te staan.

“Turken zijn opdringerig”

Vooroordelen Turkije; opdringerigEen middagje shoppen; het kan in de Turkse badplaatsen prima. Op de toeristische markten moet je je een beetje wapenen tegen verkopers die hun waren willen slijten; door het slechte toeristische seizoen zitten ze simpelweg om geld verlegen. Zeg duidelijk ‘nee’ en je kunt rustig doorlopen.

Begeef je je buiten de toeristische markten en bezoek je lokale winkels dan is opdringerigheid veelal totaal niet ter sprake. Oude verkopertjes vertellen met liefde over het handwerk waar ze elke dag hard aan werken en je kunt in alle rust dat nieuwe jurkje passen.

“Er is een negatief reisadvies”

Anno 2017 kunnen we niet meer om terreurdreiging heen, het is terecht iets dat leeft onder vakantiegangers. Toch denkt men vaak – onterecht! – dat er een negatief reisadvies is voor Turkije. Wat er niet is, ook niet na de aanslag op de luchthaven van Istanbul, de poging tot een staatsgreep en diverse aanslagen met militaire of politieke doelen.

Voor Turkije geldt een aangescherpt advies; op drukke plekken moet je waakzaam zijn. Dit is al anderhalf jaar zo en geldt met name voor steden als Istanbul. En de status van de badplaatsen dan? De meeste badplaatsen liggen verder weg van Istanbul dan dat Amsterdam van Brussel. Of Parijs van Nice. Of Amsterdam van Keulen.

Vier je vakantie daar waar jij het het liefst wilt! De kans op aanslagen is er altijd, overal. Ook als je in Nederland bent. Pluk de dag en geniet van het feit dat je de mogelijkheid hebt om wat van de wereld te zien!

Heb ik ook jouw vooroordelen over Turkije weg kunnen nemen én zie jij een zonovergoten vakantie hier wel zitten? Bekijk ons voordelige aanbod. Ik beloof je dat je waar voor je geld krijgt!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *