het-venetie-van

Het Venetië van… De leukste steden met deze bijnaam

Het is een hele eer als je als stad de bijnaam ‘Het Venetië van…’ krijgt. Het levert je – net als de Italiaanse stad – flink wat toeristen op. Wij zetten de leukste Venetiës van deze wereld op een rijtje. Waar wil jij als eerst naartoe?

Onderstaande steden worden allemaal ‘Het Venetië van…’ genoemd. Deze bijnaam danken ze aan de grote rol die het water er speelt, met name als vervoersmiddel. Net als in de kanalen en grachten van de Italiaanse stad. En het leukste is; in de meeste steden kun je de stad vanaf een rondvaartboot bekijken.

Het Venetië van het noorden

Het Venetië van, AmsterdamWe beginnen dichtbij huis, met het Venetië van het noorden. Er is een flinke lijst met steden voor wie deze bijnaam geldt. In de lage landen is op veel plekken het zeeniveau hoger dan het landniveau, waardoor het water een vijand voor de mensheid is. In de 11e en 12e eeuw werden veel plekken ontwaterd, zodat er steden konden opbloeien. Maar in een aantal steden zie je het water nog overduidelijk terug.

Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel Amsterdam. Amsterdam dankt haar bijnaam aan de 17e-eeuwse grachtengordel, die sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De natuurlijke en gegraven waterwegen hadden als functie de waterbeheersing, het transport en de verdediging van de stad. De hoofdgrachten zijn Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en daarnaast zijn er nog heel veel zij-grachten.

Wist jij dat Amsterdam eigenlijk nog veel meer grachten had? Eind 19e eeuw is een deel van de grachten gedempt vanwege de hygiëne en om ruimte te maken voor het wegverkeer.

Maar Amsterdam is niet de enige Nederlandse stad die het Venetië van het noorden wordt genoemd. Giethoorn valt deze eer ook ten deel. Deze Overijsselse stad telt ca. 2.700 inwoners en is vooral bekend om de vele bruggetjes en grachtjes. De fluisterbootjes die hier varen maken het beeld compleet. Met name Aziatische toeristen weten hun weg naar Giethoorn massaal te vinden.

Het Venetië van, BruggeDe Belgische stad Brugge wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. In de middeleeuwse binnenstad – die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – zijn vele grachten en reien te vinden. Brugge is feitelijk een groot openluchtmuseum, dat je het beste ontdekt vanaf het water. Als je even de benenwagen neemt, sla dan zeker een bezoekje aan een van de chocoladewinkels niet over.

Duitsland en Zweden kennen beide ook hun eigen Venetië van het noorden; Hamburg & Stockholm. De Noord-Duitse stad Hamburg staat bekend om haar grote haven. In de wijk Hafencity vind je tal van kanalen en grachten. En wist jij dat de stad maar liefst 2.300 bruggen telt?

De Zweedse hoofdstad Stockholm dankt haar bijnaam aan de veertien eilanden waarop het is gebouwd. Deze zijn met bruggen aan elkaar verbonden. Hiertussen vind je langs de kades gezellige terrasjes waar je het schouwspel van de vele soorten boten kunt bekijken. Of je kunt natuurlijk zelf het water op gaan.

Het Venetië van, Hotel C StockholmDe pluspunten van Hotel C Stockholm? Het goede ontbijt, de centrale ligging, moderne kamers én de Ice Bar voor een onvergetelijke ervaring aan het einde van de dag. Ga je mee naar de Zweedse hoofdstad?

Nog meer Venetiës van de wereld

Het Venetië van, Puerto de MoganDe Canarische Eilanden kennen ook hun eigen Venetië: Puerto de Mogán op Gran Canaria. De vissers- en jachthaven van het schilderachtige plaatsje zijn met grachtjes aan elkaar verbonden. Via mooie bruggetjes – versierd met kleurrijke bloemen – kun je het water oversteken. De witte huisjes maken het idyllische plaatje compleet. Meer lezen over Puerto de Mogán? Check onze blog.

Vanwege de helderblauwe lagune draagt de Egyptische badplaats El Gouna ook wel de bijnaam het Venetië van. Deze lagune werd ca. 30 jaar geleden aangelegd om een toeristenoord te vormen met vooral luxe hotels. Alles is er ingesteld op het toerisme, maar het voelt er alles behalve crowded.

Extra leuk; dankzij het vele water kun je diverse watersporten beoefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van suppen over de lagune? Als je het liever wat rustiger aandoet kun je ook een rondvaart maken.

Het Venetië van, Panorama Bungalows Resort El GounaIn Panorama Bungalows Resort El Gouna kun je in kleine huisjes op het water slapen. Het complex beschikt daarnaast over een zwembad, sportfaciliteiten en een wellnesscentrum. Als klap op de vuurpijl kun je o.b.v. all inclusive verblijven.

Het Venetië van, BangkokDe Thaise hoofdstad Bangkok – waar de rivier der koningen door de stad kronkelt – werd vroeger het Venetië van het oosten genoemd. De stad kende erg veel kanalen die dienst deden als vaarwegen en moesten zorgen voor vruchtbare grond. Inmiddels is Bangkok uitgegroeid tot een metropool en zijn veel kanalen gedempt om plaats te maken voor het wegverkeer.

Het stadsbestuur van Bangkok heeft aangekondigd om opnieuw kanalen aan te leggen voor toeristische en recreatief gebruik, zodat de stad haar oude bijnaam kan terug veroveren.

Van het verre oosten maken we een sprong naar het westen. De stad Fort Lauderdale wordt ook wel het Venetië van Amerika of het Venetië van Florida genoemd. De stad ligt ca. 40 km ten noorden van Miami en bestaat uit een netwerk van kanalen. Het is heel leuk om een boottocht te maken en langs de huizen van the rich and famous te varen.

Het Venetië van, DoubleTree by Hilton Bahia Mar Fort Lauderdale BeachFort Lauderdale is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Florida; je combineert leuke uitstapjes in een handomdraai met een stranddagje. Kies voor een comfortabel verblijf bijvoorbeeld het DoubleTree by Hilton Bahia Mar Fort Lauderdale Beach.

Welke Venetiës van deze wereld heb jij al eens bezocht? En welke staan er nog op jouw bucketlist?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *