Redenen vakantie IJsland, Blue Lagoon

9 redenen om IJsland nu op jouw bucketlist te zetten

Waar half Nederland zich aan het oriënteren is op de zomervakantie, nemen wij ook een kijkje op andere bestemmingen, zoals IJsland. Staat IJsland nog niet op de lijst met de door jou bezochte landen in Europa? We geven je negen goede redenen om dit bijzondere land wel heel snel aan die lijst toe te voegen.

Het door de Atlantische Oceaan omringde IJsland ligt tussen Groenland en Europa in. Het dunst bevolkte land van Europa telt op een oppervlakte van 103 duizend km² maar 270.000 inwoners. Genieten van al het moois van dit eiland doe je daardoor in alle rust!

Nog nooit overwogen om naar IJsland te gaan? Na het lezen van dit artikel heb je genoeg redenen om het land op je bucketlist te zetten. Check dan meteen onze scherpe aanbiedingen. Wie weet sta jij dit jaar nog op een gletsjer of aan de rand van een van de mooiste watervallen van Europa.

1. De mooiste geiser

Redenen vakantie Ijsland: geisersWist je dat de naam geiser afkomstig is uit IJsland? De naam van deze heetwaterbronnen die op min of meer gezette tijden water omhoog spuiten is afkomstig van Geysir, de bekendste geiser van IJsland. De naam van Geyser is op haar beurt weer afgeleid van het IJslandse  að gjósa, dat ‘spuiten/spuwen (van een vulkaan of thermische bron)’ betekent.

Geysir is helaas niet meer echt actief, maar dat betekent niet dat je geen werkende geisers meer kunt spotten in IJsland. Op een steenworp afstand van Geysir vind je bijvoorbeeld de bekende geiser Strokkur. Om de 4 tot 8 minuten spuit deze een gigantische massa water omhoog die een hoogte tot wel 20 meter bereikt.

2. Dynamisch Reykjavik

Heb jij bij een Europese stedentrip wel eens aan Reykjavik gedacht? Gewoon doen! De dynamische hoofdstad van IJsland heeft een rijke cultuur – van de futuristische Hallgrimskirkja tot prachtige musea – en een bruisend uitgaansleven. Het is daarnaast een perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Blue Lagoon en de bekende Gouden Cirkel, waar ook de Strokkur tot behoort.

Vanuit de haven van Reykjavik heb je de mogelijkheid om per boot walvissen te gaan spotten. En als je mazzel hebt zie je niet alleen de grote bultruggen, maar ook witsnuitdolfijnen. Een aanrader!

Hotel Reykjavik Centrum, IJsland Hotel Reykjavik Centrum is een charmant stadshotel in typische IJslandse bouw, zoals je deze wel meer vindt in de hoofdstad. Geniet in het restaurant van IJslandse specialiteiten.

3. Het bijzondere Noorderlicht

redenen vakantie Ijsland: NoorderlichtWil jij kennismaken met het natuurfenomeen het Noorderlicht? Reis tussen september en april af naar IJsland en wie weet zie jij de hemel groen kleuren.

Het Noorderlicht – ook wel aurora borealis genoemd – ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes uit de zonnevlekken met grote snelheid door het magnetisch krachtveld van de aarde naar de polen worden gestuwd. Als ze dan met elkaar in botsing komen, gaan de moleculedeeltjes gloeien. En dat zorgt voor dit geweldige lichtspel aan de hemel!

Tijdens een vakantie in IJsland in deze periode kun je speciale tours boeken. Samen met een ervaren gids, die je met alle liefde over het Noorderlicht vertelt, zal je ademloos toekijken als de lucht ineens groen kleurt.

4. Fantastisch Gullfoss

Maar liefst 2,5 kilometer lang, 20 meter breed en 70 meter diep; de bekendste waterval van IJsland, Gullfoss, is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Extra bijzonder zijn de regenbogen die je regelmatig boven de waterval spot. Deze ontstaan bij zonnig weer door het opstuivende water. Soms zie je er meerdere tegelijk!

5. De geneeskrachtige Blue Lagoon

redenen vakantie Ijsland: Blue LagoonEen reis naar IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele thermale baden die IJsland herbergt. Locals noemen de thermale baden ‘de bron voor eeuwige jeugd’. Deze bijnaam danken ze aan de geneeskrachtige werking; het water zou verzachtend werken voor artritis en reuma en een positieve werking hebben op verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis.

Het meest bekende thermale bad is de Blue Lagoon, op ca. 50 km van Reykjavik. Dit thermale bad is overigens niet op een natuurlijke manier ontstaan; het is aangelegd door de bewoners en in 1991 geopend. Sindsdien is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land.

Het thermale bad bevindt zich middenin een lavaveld, wat voor een droomplaatje zorgt. Ook als je geen lichamelijke klachten hebt, wil je met alle liefde ronddobberen in het blauwwitte water dat gemiddeld 40 °C is.

6. Nationaal Park Snæfellsjökull

IJsland kent meerdere nationale parken, waaronder het westelijk gelegen Nationaal Park Snæfellsjökull. Door de ligging op ruim twee uur reizen van Reykjavik kun je het eenvoudig met een stedentrip combineren.

Het park, met een oppervlakte van 170 km², herbergt o.a. de met ijs bedekte Snaefellsjökull vulkaan. De paden van lava geven tevens aan hoeveel vulkanische activiteiten hier hebben plaatsgevonden. Doorkruis het gebied met een gids om op de mooiste plekken te komen.

7. Ontdek de IJslandse gletsjers per sneeuwscooter

Wist je dat ca. 11% van de oppervlakte van IJsland bestaat uit gletsjers? Gletsjers die je het beste kunt ontdekken per sneeuwscooter.

IJsland herbergt o.a. de grootste gletsjer ter wereld, de Vatnajökull. Met een oppervlakte van bijna 8.500 km² is hij groter dan alle gletsjers van Noorwegen, de Alpen én de andere IJslandse gletsjers bij elkaar  De tweede grootste gletsjer ter wereld is de Langjökull. Hier is het ijs bijna 850 meter dik! Met een oppervlakte van bijna 1.000 m² heb je genoeg oppervlakte om je uit te leven met een sneeuwscooter.

Je wordt goed ingepakt; een dikke overall, winterjas, trui, handschoenen… Je voelt je net een Michelin-mannetje. Maar het is wel nodig gezien de kou. De adrenaline-kick maakt echter veel goed!

8. Vier Midzomernacht met de locals

Waar je in de winter het Noorderlicht kunt spotten, heeft IJsland in de zomer ook haar charmes. De zon gaat dan bijvoorbeeld zelden onder. En dat is het moment waarop de locals de Midzomernacht vieren. Vier jij het met ze mee?

9. Fantastische duik- en snorkelmogelijkheden

Redenen vakantie IJsland: duikenBij duiken en snorkelen denk je al snel aan de warme wateren in Egypte en de Caraïben. Maar niets is minder waar; ook in IJsland kun je op diverse plekken duiken en snorkelen.

De meest bekende plek is de Silfra-kloof, de kloof die Noord-Amerika van Europa scheidt. Zweef tussen twee continenten in terwijl je geniet van helder water met een zicht tot wel 100 meter. Dit heldere water komt door de koude temperatuur van het water (gemiddeld 2 tot 4 °C). De Silfra-kloof is ca. 300 meter lang en aan het einde kom je in een lagune terecht.

Tussen Reykjavik en de Blue Lagoon vind je het Kleifarvatn meer. Het diepste punt is bijna 100 meter. Bijzonder is de krater in de bodem van het meer. Deze ligt tussen andere warmwaterbronnen en duwt gasbellen en warm water het water in. De trillingen van de bodem die hierdoor worden veroorzaakt zorgen voor een unieke ervaring voor duikers.

Heb je nog meer redenen voor een vakantie IJsland nodig? Nee toch! Bekijk snel onze reizen naar IJsland.

Fotografie: SurangaSL | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *