Tempels Bangkok

Wat?! Tempelhoppen in Bangkok

Bangkok herbergt meer dan 400 tempels. De vraag is dus niet of je er een tempel tegenkomt, maar eerder hoeveel jij er gaat bezichtigen. En welke dan. We zetten onze vijf favorieten tempels in Bangkok op een rij. Een must voor cultuurliefhebbers!

De tempels in Bangkok (‘Wat’ in het Thais) zijn veelal boeddhistisch en worden gekenmerkt door de goudgekleurde daken. Hierdoor zie je de tempels al van veraf liggen. Schroom niet om dichterbij te komen en zelfs binnenin te kijken. Want daar zijn de tempels op zijn mooist.

Wat Pho, de tempel van de Liggende Boeddha

Tempels Bangkok: Wat PhoDe Wat Pho (officieel Wat Phra Chetuphon Wimonmangkhlaram Ratwonmahawihan) is de oudste, grootste én bekende boeddhistische tempel van de Thaise hoofdstad.

Haar bekendheid dankt deze 80.000 m² tempel aan de Liggende Boeddha. Dit met bladgoud bedekte beeld is het grootste boeddhabeeld van Thailand met een lengte van maar liefst 46 meter en een hoogte van 15 meter.

Binnenin de tempel vind je een van de meest bekende massagescholen van Thailand. Sterker nog; de traditionele Thaise massage zou naar verluid hier zijn oorsprong vinden. Tijd om jezelf eens flink onder handen te laten nemen!

Wat Arun, de tempel van de Dageraad

Tempels Bangkok: Wat ArunNog zo’n bekende en bijzondere tempel in Bangkok is de Wat Arun, welke vernoemd is naar de God Aruna en gewijd is aan boeddha. Het vereist een steile klim om de tempel te bereiken, maar dat is het absoluut waard. De klim eindigt binnen in één indrukwekkende 79 meter hoge pagode, welke rijkelijk versierd is met schelpen en gebroken porselein.

Volgens de verhalen zouden Chinese schepen vroeger overtollig porselein hebben gedumpt alvorens zij in de haven van Bangkok aanmeerden. Dit afvalmateriaal werd gebruikt om de tempels in Bangkok mee te versieren.

Vanaf de top van het complex heb je daarnaast een geweldig uitzicht over de stad en de Chao Phraya rivier. Bekijk overigens niet alleen de hoofdtempel in Khmer-stijl, maar ook de vier kleinere pagodes en vier mondops die rondom staan. In de mondops (vergelijkbaar met altaren) wordt boeddha vereerd.

Vanuit Bangkok gezien ligt de Wat Arun aan de overkant van de Chao Phraya rivier. Laat je hier niet door afschrikken, met de veerboot ben je er zo.

Wat Phra Kaew, de tempel van de Smaragdgroene Boeddha

Tempels Bangkok: Wat Phra KaewWat Phra Kaew is niet zo groot, oud of bijzonder als bovenstaande tempels, maar wordt wel gezien als belangrijkste en meest heilige boeddhistische tempel van Thailand. Dit komt o.a. door de aanwezigheid van de Smaragdgroene Boeddha van slechts 66 cm hoog. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit boeddhabeeld niet van smaragd gemaakt, maar in zijn geheel uitgehouwen uit een blok jade, een edelsteen die geluk zou brengen.

Bijzonder: het boeddabeeld krijgt een aantal keer per jaar een nieuw jasje, deze mag alleen omgedaan worden door de Thaise koning.

Je vindt de Wat Phra Kaew in het historische centrum van Bangkok, op het terrein van het paleiscomplex. Besteed hier gerust een dag aan; in totaal heeft het terrein, dat wordt omgeven met een 1,9 km lange witte muur, een oppervlakte van 218.400 m2.

Tempels Bangkok, Riva Surya BangkokVlakbij de tempel van de Smaragdgroene Boeddha ligt Riva Surya Bangkok. Chill bij het zwembad en geniet van een schitterend uitzicht over de rivier de Menam.

Wat Saket, de tempel van de Gouden Berg

Tempels Bangkok: Wat SaketHet tempelcomplex Wat Saket, ook wel bekend als de Gouden Berg, staat op een kleine heuvel. Hierdoor kun je de glanzende, gouden stupa al vanaf ver herkennen. Via een pad, welke door een mooi tuin met dito bloemen en watervalletjes loopt, kom je aan bij deze stupa, waarin de relieken van een boeddhistische heilig liggen. Langs de route naar boven hangen trouwens tientallen bellen, welke veel geluid maken. Deze zouden de doden wakker maken. Vanaf de stupa heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Op het terrein van de tempel vind je ook nog een kapel, een bibliotheek en eeuwenoude bomen. Sommige van deze bomen stammen uit de 14e eeuw. Er vind regelmatig een markt plaats op het terrein, hier kun je Thaise snacks en mooie souvenirs kopen.

Wat Traimit, de tempel van de Gouden Boeddha

Tempels Bangkok: Wat TraimitEen klein buitenbeentje, dat is Wat Traimit. Alleen al vanwege de locatie; de tempel ligt in het hart van Chinatown. Indrukwekkend is hij zonder meer te noemen. Zo vind je in de witte tempel een enorme gouden boeddha van maar liefst 3 meter hoog en 5.500 kilo zwaar. Wist je dat deze meer dan 200 miljoen euro waard is? Het beeld, dat pas in 1955 werd ontdekt, is het grootste massieve gouden beeld ter wereld.

Het beeld zat, vanwege de dreiging vanuit omliggende landen, jarenlang verpakt in een laag van klei en gips. Pas in 1955 kwam het goud tevoorschijn tijdens een verhuizing, waarbij het beeld schade opliep. Tegenwoordig is het beeld door het gewicht niet meer interessant voor plunderaars.

In het complex is een massageschool gevestigd waar je een heerlijke Thaise massage kunt boeken. Zo kun jij vol nieuwe energie verder met tempelhoppen in Bangkok. Bij de tempel vind je ook nog een interessant informatiecentrum waar je een compleet beeld kunt krijgen van de ontwikkeling van Chinatown.

Tempels Bangkok, Royal Orchid Sheraton Hotel & TowersOp loopafstand van de tempel van de Gouden Boeddha vind je Royal Orchid Sheraton Hotel & Towers. Dankzij de fitness- en wellnessfaciliteiten, het zwembad én de meerdere restaurants met internationale keuken is het hier prima vertoeven.

Welk van deze tempels in Bangkok wil jij bezoeken als je de kans krijgt?

OVER DE AUTEUR

Donna

Als online content writer bij dé VakantieDiscounter droom ik elke dag weg bij de mooiste plekjes. Van lange zonvakanties tot aan indrukwekkende stedentrips!

1 thoughts on “Wat?! Tempelhoppen in Bangkok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *