Stedentrip oud & nieuw

De 6 leukste stedentrips voor een knallend oud & nieuw

Wil jij knallend het nieuwe jaar in én dit keer de jaarwisseling niet in Nederland vieren? Lees dan snel even verder. We zetten de tofste stedentrips met oud & nieuw voor je op een rij. Je kunt er rekenen op grote feesten, veel vuurwerk, lekker eten en mooie – en soms hele bijzondere – tradities. Aan jou de taak om te kiezen!

New Years Eve op Time Square in New York

Steden Oud & Nieuw, New YorkDé nummer 1 stedentripbestemming voor oud & nieuw is voor veel mensen toch wel New York. We willen je wel waarschuwen; schrik niet van de prijzen van een tripje rond de jaarwisseling. Maar dat het een onvergetelijke ervaring wordt staat vast. Je viert het nieuwe jaar tussen andere uitbundige feestvierders op Times Square tijdens het wereldberoemde New Years Eve-feest.

Het nieuwe jaar wordt hier steevast ingeluid met de zogenaamde ball drop-ceremonie. Sinds 1907 laat men ieder jaar om 23.59 uur een bal vanaf 43 meter zakken. Zodra de bal de grond raakt, is het tijd om te proosten!

Hoewel het feest daarna nog tot in de kleine uurtjes doorgaat op Times Square, kun je ook een drankje op het nieuwe jaar drinken in een van de vele clubs of bars in New York. Houd er wel rekening mee dat je in veel gevallen entreekaarten nodig hebt.

OYO Times Square, New YorkOp slechts 2 minuten van Times Square verblijven? Dat kan in het moderne Night Hotel Times Square. Na een goed feestje plof je neer in een comfortabel bed, ’s ochtends wacht een heerlijke douche.

Eet twaalf druiven om twaalf uur in Barcelona

Steden Oud & Nieuw, BarcelonaEen op-en-top Spaanse jaarwisseling vieren? Ga voor een stedentrip met oud & nieuw naar Barcelona! Hoewel het overal in de stad druk is, vind je de beste en grootste straatfeesten rondom Plaça de Catalunya, Las Ramblas en Plaza Reial. Drink een glaasje bubbels tussen de feestende menigte en doe mee aan een echte traditie.

Eet geheel volgens Spaans gebruik, te midden van de locals, om 12 uur op elke klokslag een druif. De traditie is ontstaan toen Spanje aan het begin van de twintigste eeuw een erg goede druivenoogst had, men is de druiven toen gaan eten. De Spanjaarden geloven dat dit tijdens oud & nieuw geluk brengt. Je kunt in de supermercados speciale verpakkingen vinden met twaalf druiven. Sla ook meteen een fles Cava in, want daar maak je vrienden mee.

Spendeer ook nieuwjaarsdag in Barcelona en woon de Three Kings Parade bij. Deze parade wordt gekenmerkt door kleurrijke wagens, fakkeloptochten en fanfares.

Berlijn: feesten bij de Branderburger Tor

Steden Oud & Nieuw, BerlijnIn de Duitse hoofdstad speelt het feest zich voornamelijk bij en rondom de Brandenburger Tor af. Hier komen locals en toeristen samen om te proosten op het nieuwe jaar.

Rondom de belangrijkste poort van Berlijn ontstaat een 2 km lange ‘feeststraat’ welke loopt tot de Siegessäule. Videoschermen, live muziek, lichtshows, eetkraampjes, tal van optredens en zo’n miljoen bezoekers kenmerken tijdens de jaarwisseling het straatbeeld.

Een echte Duitse traditie is Bleigießen. Hierbij wordt heet lood in een pot water gegoten. Met de creatie die dan ontstaat kun je jouw toekomst laten lezen. Proosten op het nieuwe jaar doe je in Berlijn met sekt, wat een soort champagne is.

Stedentrip oud & nieuw, Hotel Gat Point Charlie, BerlijnVlakbij het grootse feest overnachten? Kies voor het moderne Hotel Gat Point Charlie. Dit designhotel ligt – zoals de naam al doet vermoeden – nabij Checkpoint Charlie. Je kunt er daarnaast rekenen op minimalistische, maar trendy kamers.

Spectaculair vuurwerk in Londen

Steden Oud & Nieuw, LondenVind jij vuurwerk het allermooiste van oud & nieuw? Ga dan voor een stedentrip in Londen. Als de Big Ben om 00.00 uur het nieuwe jaar inluidt, wordt er een kwartier lang het mooiste vuurwerk afgeschoten rondom deze populaire bezienswaardigheid en de London Eye. Erg bijzonder; het vuurwerk wordt niet lukraak weggeschoten, maar verschijnt op de klanken van speciaal samengestelde muziek. Hordes mensen verzamelen zich langs de Theems om een glimp op te vangen van het vuurwerk.

Let op; sinds een aantal jaar dien je tickets te kopen om de vuurwerkshow vanaf de beste plekken te kunnen zien. Dit is ingesteld vanwege de veiligheid. Het hele gebied wordt afgesloten en opgedeeld in vijf deelgebieden. Een kaartje kost ca. £ 10 en het is niet mogelijk om met je ticket in een ander gebied te komen.

Wil je een plekje vooraan voor de grote vuurwerk show in Londen? Diverse cruise-aanbieders, waaronder NYE River Cruise, bieden boottochten aan met een spectaculair uitzicht. Maar let op; je moet waarschijnlijk nog wel even sparen…

Uit volle borst zingen in Edinburgh

Steden Oud & Nieuw, EdinburghGooi het eens over een andere boeg en kies voor een stedentrip met oud & nieuw naar het Schotse Edinburgh. De jaarwisseling wordt hier Hogmanay genoemd. De Schotten hebben een aantal opmerkelijke tradities; ze vullen vaten met teer, steken deze aan en rollen ze over straat.

Vervolgens zingt om klokslag 12 uur iedereen uit volle borst het lied Auld Lang Syne. Een bijzonder schouwspel, want de mensen gaan in een cirkel staan en houden elkaars handen vast. Ook vreemden worden bij de cirkel betrokken. Jij zult je dus meteen welkom voelen in Edinburgh.

Waarom de Schotten dit doen? Ze geloven dat ze op deze manier de restanten van het afgelopen jaar achter zich kunnen laten en het nieuwe jaar met een schone lei kunnen beginnen.

Stedentrip oud & nieuw, Ten Hill Place Hotel, EdinburghIn een rustige omgeving in Edinburgh ligt Ten Hill Place Hotel. Je zoekt gemakkelijk de drukte op dankzij de benenwagen of het uitstekende openbaar vervoer. De modern ingerichte kamers beschikken o.a. over comfortabele bedden en gratis WiFi.

Of je nu kiest voor een stedentrip met oud & nieuw of niet, wij wensen je in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *