Onontdekt Turkije: Kas en Kalkan

Rust en authenticiteit in Kas en Kalkan

Side, Kemer, Kusadasi, Marmaris, Belek, Dalyan en Alanya: Turkse badplaatsen die redelijk op de kaart staan en waar elk jaar veel Nederlandse toeristen genieten van hun welverdiende zonvakantie. Voor rust en authenticiteit ben je echter beter op zijn plek in Kas en Kalkan. Tijd om eens deze relatief nieuwe plaatsen in ons Turkije-aanbod toe te lichten!

Traditioneel Kas
Onontdekt Turkije: uitzicht Kas

Kas is een voormalig vissersdorpje aan een prachtige baai, tussen de groene bergen. Dit plaatsje, op ca. 200 km ten zuiden van Antalya, is nog relatief onontdekt en heeft daardoor haar oorspronkelijke dorpse karakter weten te behouden. Door de ligging tegen de bergen én het ontbreken van torenhoge hotelketens kun je op verschillende plekken genieten van prachtige uitzichten.

Kas heeft geen zandstrand, maar wel een aantal zonneterrassen direct aan zee. Vanaf hier heb je toegang tot diverse duik- en snorkelplekken. Gevorderde duikers kunnen o.a. grot- en wrakduiken maken. Informeer naar de mogelijkheden bij diverse duikcentra in het dorp.

Vanuit het idyllische haventje van Kas vertrekt dagelijks vroeg in de ochtend een boot naar het eiland van Kekova, Kekova Adasi. Tijdens deze tocht krijg je de verzonken stad Aperlae en Lycische ruïnes te zien. Neem je snorkel mee zodat je tijdens de boottocht de onderwaterwereld kunt verkennen.

Ondanks dat Kas nog redelijk onontdekt is, spelen zij wel in op de wensen en behoeften van de vakantiegangers. Zo zal je heus niet verhongeren; het dorp biedt onderdak aan diverse restaurants. En je vindt er genoeg (kleinschalige) hotels en appartementen.

Onontdekt Turkije, Hotel Hera, KasVerblijf bijvoorbeeld in Hotel Hera. Dit hotel heeft nog geen 50 kamers, maar aan faciliteiten geen gebrek. Zo kun je gebruik maken van de fitnessruimte, tafeltennis- of voetbaltafel en tegen betaling genieten van diverse wellnessfaciliteiten.

Grieks vissersdorp Kalkan

Een ander onontdekt stukje Turkije is het van oorsprong Griekse vissersdorpje Kalkan. Dit plaatsje, ongeveer 26 km ten westen van Kas, heeft ook een mooie ligging tegen de heuvels, rondom de vissershaven. Hier vind je veel souvenirwinkels en restaurants. Meer dan in het kleinschaligere Kas.

Wandelliefhebbers zullen zich ook niet vervelen, want direct achter Kalkan vind je diverse wandel- en enkele fietspaden die richting de bergen en heuvels gaan.

Onontdekt Turkije, Hotel 3T & Villas, KalkanAparthotel 3T ligt in een groene omgeving op nog geen 200 m van de zee. Dankzij de ligging op een heuvel heb je daarnaast prachtig uitzicht op de omgeving.

Bezienswaardigheden rondom Kas en Kalkan

Onontdekt Turkije: Kaputas BeachKas en Kalkan zijn relatief rustige plaatsen die ideaal zijn voor vakantiegangers die de drukkere kustplaatsen in Turkije wil vermijden. Desalniettemin is er in en rondom deze plaatsen genoeg te zien en te doen. We geven je een aantal tips:

  • In Kas en Kalkan vind je geen zandstranden, maar hoofdzakelijk zonneplateaus. Strandliefhebbers kunnen wel naar het Kaputas strand in de gelijknamige baai gaan. Dit ongerepte strand ligt tussen Kas en Kalkan. Het is een bekende aanlegplaats voor de Blue Cruise, de traditionele houten Turkse zeilschepen (gület).
  • Nog meer strand vind je in Patara, op ca. 20 km ten westen van Kalkan. In de oudheid was Patara de natuurlijke haven van Xanthos. De rivier verdween in het moerasgebied en in der loop der tijd is er een enorme zandbak in de haven gevormd. En er is ruimte zat, want het strand heeft een lengte van bijna 20 km. Het strand loopt langzaam af in zee, wat het ideaal maakt voor kleine kinderen. Het is daarnaast ook nog eens de nestplaats voor de zeeschildpad (Caretta Caretta). Omdat deze zeeschildpadden bescherm zijn, mag er aan het strand niet gebouwd worden. Dit draagt bij aan het idyllische geheel.
  • Cultuurliefhebbers opgelet! Het plaatsje Xanthos, ca. 27 km ten oosten van Kalkan ligt, heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekregen en dat is niet voor niets. Hier vind je namelijk de ruïnes van o.a. een theater, Lycisch koninklijk paleis, een kerk met mozaïekvloer en grafmonumenten.

Altijd al een onontdekt stukje van Turkije willen verkennen en graag een rustige vakantie beleven, dan ben je aan het juiste adres in Kas of Kalkan

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *