Reisgids IJsland beginners

Reisgids IJsland: 4 dagen op deze unieke bestemming

IJsland prijkt bovenaan menig bucketlist en dat snappen wij heel goed. Een vakantie naar IJsland is hot. Of nou ja, hot? Het grootste deel van het jaar komt de temperatuur niet boven de 10 °C uit en is het land bedekt met een flink pak sneeuw. Maar laat dat alsjeblieft geen reden zijn om het land niet te bezoeken; wij garanderen je dat je verliefd wordt. Zeker als je de tips uit deze reisgids voor IJsland opvolgt.

Tijdens een tripje naar IJsland wil jij natuurlijk zoveel mogelijk van het land zien. Als je een vakantie van meer dan twee weken boekt, is het mogelijk om een flink deel van het eiland te zien. Heb je niet zoveel tijd, of niet zo’n dikke portemonnee (IJsland is niet de goedkoopste bestemming)? Ook tijdens een 4-daagse vakantie kun je al een goed beeld van het land krijgen. Lees snel onze reisgids voor IJsland en begin alvast met wegdromen.

Een auto huren is tijdens een vakantie in IJsland echt een must als je veel van het land wilt zien. Zeker als je maar 4 dagen in IJsland bent. Op deze manier heb je veel vrijheid om je eigen gang te gaan. Wat niet per definitie must is? Een 4×4-auto huren. Als je op de verharde wegen blijft, heb je aan een gewone auto genoeg.
Nog geen vakantie naar IJsland geboekt?
Bekijk ons aanbod

Dag 1: Golden Circle

Op de eerste vakantiedag staan de drie toeristische trekpleisters van de bekende Golden Circle op de planning. De Golden Circle wordt gezien als IJsland in het klein en het is een goede eerste kennismaking. Start deze kennismaking met de prachtige natuur in Nationaal Park Thingvellir. Dit park ligt precies op de plek waar de tektonische platen van Eurazië en Noord-Amerika langzaam uit elkaar drijven. Elk jaar wordt het gat ca. 3 cm groter en dat zorgt voor een uniek landschap met lavarotsen, watervallen en veel groen.

Je kunt de route vervolgen en naar de imposante Gullfoss waterval rijden. Dit is zonder twijfel de meest indrukwekkende waterval van IJsland. Gullfoss bestaat uit twee delen en in totaal valt het water 32 meter naar beneden. In de zomer valt er per seconde 120 m³ naar beneden, in de winter is dit gemiddeld zo’n 80 m³. Je kijkt hier gegarandeerd je ogen uit vanaf een van de twee platforms. Wat een watergeweld!

Voor de derde bezienswaardigheid van de Golden Circle moet je een stukje terugrijden. Geysir is een gebied met warmwaterbronnen, gehuld in een waas van damp. De bekendste bron, de gelijknamige Geysir, is helaas niet meer actief. Zijn ‘kleine’ broertje Strokkur is dat wel. Vanuit deze bron wordt om de 4 tot 8 minuten kokendheet water tot wel 20 meter hoogte de lucht in gespoten. Probeer dat maar eens vast te leggen!

Reisgids IJsland: Gullfoss waterval, Golden Circle
De Golden Circle, met de Gullfoss waterval, ontbreekt niet zonder reden in geen enkele reisgids over IJsland

Dag 2: watervallen spotten

Op de tweede dag in IJsland trekken we verder naar het zuiden, waar nog meer natuurschoon staat te wachten. Voor de eerste stop, Seljalandsfoss, zijn goede schoenen en een regenjas of poncho wel een must. Bij de waterval kun je namelijk achter de 65 meter hoge waterstroom langs lopen. Let op; het pad kan erg glibberig zijn!

Voor avontuurlijke vakantiegangers is een duik in een natuurlijke warmwaterbron een must als je in IJsland bent. Dat kan in Seljavallalaug, waar het water rechtstreeks uit de bergen in een zwembad stroomt. Het is even zoeken hoe je er precies komt, maar als je er bent, kijk je je ogen uit. Het zwembad wordt namelijk omgeven door hoge bergen die bedekt zijn met groen mos, wat zorgt voor een bijna surrealistisch beeld. Verwacht geen luxe, maar er is wel een klein omkleedhokje dat af en toe door vrijwilligers wordt schoongemaakt.

Na deze bijzondere duik staat er nog een waterval op het programma, Skógafoss. Deze 60 meter hoge en 25 meter brede waterval is bijzonder omdat je hem via een trap van boven kunt bekijken. Wandelaars kunnen het pad langs de rivier volgen en onderweg o.a. gletsjers spotten.

Reisgids IJsland: Seljalandsfoss
Tijdens 4 dagen IJsland móet je zeker een duik maken in een van de waterbronnen, zoals Seljalandsfoss

Dag 3: zwarte stranden & een gletsjer

Op de derde dag is het nog niet gedaan met de natuurpret, althans als je niets tegen een wat langere rit hebt…

De eerste stop is bij de zwarte stranden van Vík, de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland. Deze ligging is overigens niet zo gunstig; in dit dorpje valt namelijk de meeste neerslag. Op het bijzondere strand vind je hoge basaltrotsen en overblijfselen van vulkanen in zee. Als je goed kijkt kun je papegaaiduikers spotten.

Een bijzonder uitstapje als je toch in de buurt van Vík bent is de Mýrdalsjökull-gletsjer. Deze gletsjer bedekt de actieve vulkaan Katla. Op eigen houtje kun je prima een paar stappen op de gletsjer wagen.

Wil je echt alles zien van de gletsjer? Boek dan een georganiseerde tour via onze partner GetYourGuide en rijd bijvoorbeeld met sneeuwscooters over de ijskap.
Reisgids IJsland: zwarte strand Vík
Het zwarte strand van Vík is een van onze favorieten in onze eigen reisgids voor IJsland

Dag 4: ontdek Reykjavik & de Blue Lagoon

Op de laatste dag in IJsland staat de hoofdstad van IJsland op de planning. Reykjavik is feitelijk een klein dorp waar je gerust een halve dag rond kunt dwalen. Het is overigens ook de plek waar je het beste kunt verblijven als je slechts 4 dagen in IJsland verblijft.

Een must see is de Hallgrimskrikja; vanaf de top van de kerk heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als je wilt shoppen in Reykjavik moet je een dikke portemonnee meenemen, want het is erg duur. Maar alleen kijken is ook leuk; de meeste winkels zijn super stijlvol ingericht.

Op welke manier kun je een vakantie in IJsland nu het beste afsluiten dan met dé trekpleister van het land, de Blue Lagoon? Waarschijnlijk heb je wel foto’s gezien van het helderblauwe water, omgeven door zwarte lavarotsen. Het water is zo’n 39 °C en zit vol met mineralen en silicaten die een helende werking hebben. Hoewel de entree een flinke duit kost en het door drukte wel aan te raden is van tevoren te reserveren, is het zeker de moeite waard.

Ga het water op met onze partner GetYourGuide en spot walvissen, dwergvinvissen, dolfijnen en bruinvissen! Vertrek vanuit de haven van Reykjavik en vaar op het grootste walvisobservatieschip van IJsland. Geen walvis gespot? Niet getreurd, je krijgt gratis een ticket voor een herkansing.
Reisgids IJsland: Blue Lagoon
We zouden geen goed reisgids voor IJsland samenstellen, als we de Blue Lagoon – de meest bezochte bezienswaardigheid – niet zouden tippen voor 4 dagen IJsland

Hotel-reisgids voor IJsland

Reykjavik is de perfecte uitvalsbasis om IJsland te ontdekken. Wij zetten enkele van onze favoriete hotels in de hoofdstad voor je op een rijtje:

  • Hotel Fron ligt middenin het centrum van Reykjavik en is dus niet alleen de perfecte locatie om IJsland te ontdekken, maar ook om het nachtleven van de stad te beleven.
  • Stijlvol verblijven kan in 22 Hill Hotel. Groot pluspunt van dit hotel zijn de gratis parkeerplaatsen in de omgeving van het hotel. Daarnaast heb je de beschikking over een nette kamer en helpt het vriendelijke personeel je met al je vragen.
  • Stijlvol verblijven in de IJslandse hoofdstad? Hotel Reykjavik Saga heeft alle ingrediënten in huis voor een onvergetelijke reis. Dit viersterren hotel beschikt over prachtige kamers, een fijn restaurant en faciliteiten als een fitness- en wellnesscentrum. En door de centrale ligging verken je Reykjavik én de omgeving eenvoudig!
  • Met dank aan de 16 etages die het grootste hotel van IJsland telt, word je vanuit Fosshotel Reykjavik getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt daarnaast rekenen op een toprestaurant en een eigen ‘biertuin’. Plus: ruime en comfortabele kamers.
  • Verblijven in het centrum van de hoofdstad van IJsland? Room with a View is dé plek. Met modern ingerichte kamers en een ligging in de bekendste winkelstraat van Reykjavik is dit hotel een heerlijke uitvalsbasis om de vakantie door te brengen!

Met een huurauto én deze reisgids voor IJsland binnen handbereik kun jij in 4 dagen een heel goed beeld krijgen van de prachtige natuur. Begin jij alvast met wegdromen?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *