Redenen vakantie Montenegro

5 redenen waarom je wel verliefd moet worden op Montenegro

Hoewel de bijnaam Parel van de Balkan eigenlijk kleeft aan Macedonië, doet Montenegro hier zeker niet aan onder. Grote kans dat je verliefd terugkomt van het mooie Balkan-land.

Vorig jaar rond deze tijd reisde ik zes dagen lang door Montenegro. Op zoek naar de mooiste hotels en bijzondere bezienswaardigheden. Wow, wat een mooi land! Wéér een bestemming op mijn lijstje ‘Om direct verliefd op te worden’.

Toegegeven: ik word best makkelijk verliefd op een bestemming. Ik houd van reizen, het reizigersgen stroomt door mijn bloed. Zie ik dan de minpunten van een land niet of ben ik niet kritisch? Nee, dat is het niet. Ik denk dat elk land wel iets – of meerdere dingen – heeft waardoor je er van gaat houden. Dit geldt zeker voor Montenegro. Ik geef je vijf redenen waarom ik Montenegro in mijn hart sloot.

1. Verborgen baaitjes en kleine strandjes

Redenen vakantie Montenegro: strandSla een reisgids over Montenegro (die er overigens nog maar weinig te vinden zijn in het Nederlands) open en je leest over de lange stranden bij Budva en Becici. Prima plekken om te zonnebaden, maar zelf ben ik vooral een liefhebber van kleinere strandjes.

Blij werd ik dan ook toen ik bij het gemoedelijke badplaatsje Petrovac Lucice Beach ontdekte. Wel tien minuten lopen van het hoofdstrand, maar dan heb je ook wat. Tussen pijnbomen verscholen vind je een klein strand met rieten parasols.

Ook leuk: Mogren Beach. Gespot tijdens een boottocht langs de kust, maar je kunt de strandjes (want het zijn twee delen, verbonden door een tunnel) ook bereiken via een wandelpad langs de rotsen vanuit Budva.

2. Adembenemend Kotor

Redenen vakantie Montenegro: KotorDé hotspot van Montenegro is Kotor, waar ik eerder over schreef. En hoewel het er druk kan zijn als er net wat cruiseschepen hebben aangelegd, is het wel echt een must see. In de ommuurde binnenstad komen kronkelende straatjes en gezellige pleintjes samen. Straten en pleintjes zijn gevuld met winkeltjes, restaurants én bijzondere kerken.

Voor het mooiste uitzicht over de stad beklim je de 1.260 traptreden (aldus de gidsen, maar voor mijn gevoel waren het er wel meer) langs de stadsmuren om vanaf een hoogte van 280 meter boven de zeespiegel een wijds uitzicht te hebben. Wow, wow, wow! Je hebt dan direct zicht op de Baai van Kotor (of zoals de Montenegrijnen zeggen; Boka Kotorska). De bijnaam is het Fjord van het Zuiden en die naam zal je direct snappen als je bovenaan staat.

Combineer jouw bezoek aan de oude binnenstad met een boottocht in de baai en ga lunchen in het leuke plaatsje Perast of breng een bezoek aan het eilandje Our Lady of the Rocks.

3. Zon & cultuur in Budva

Redenen vakantie Montenegro: BudvaWanneer een vakantie voor mij geslaagd is? Als ik zon en cultuur makkelijk met elkaar kan combineren. In de populaire badplaats Budva, tevens het toeristische hart van Montenegro, kan dit zonder twijfel.

In de enorme baai vind je een kilometerslang zandstrand met op de punt het oude ommuurde deel van de stad. In Old Town Budva, zoals de inwoners het noemen, kun je in alle rust (want autovrij) slenteren door de smalle straatjes vol restaurants, winkeltjes, terrasjes en mooie gebouwen.

Wie al eens in Dubrovnik is geweest, zal ook direct snappen waar de oude stad haar bijnaam Klein-Dubrovnik aan dankt.

Oké, nog een extra reden om verliefd te worden op Montenegro, of in het bijzonder Budva. Net buiten de stadsmuur vind je het terras van Restaurant Astoria. Neem plaats en vraag om de dessertkaart. Maakt niets uit op welk moment van de dag, ze zijn altijd even goddelijk.

4. Rustig slenteren langs winkeltjes en terrasjes

Voor de Montenegrijnen is het toerisme nog relatief nieuw en daar moeten ze duidelijk aan wennen. Ze toveren niet standaard een lach op hun gezicht zoals de Turken, maar kijken iets norser. Een praatje maken ze niet zo snel uit zichzelf!

Dit heeft één groot voordeel; je kunt veel rustiger slenteren langs winkeltjes en terrasjes zonder dat er direct iemand op je nek zit met een kaart of om je naar binnen te sleuren. Wil je toch een praatje met ze maken? Doe het gerust! Als jij het gesprek start, zijn ze altijd even vriendelijk en dan breekt die lach echt wel door op hun gezicht.

5. Genieten vanaf het water

Redenen vakantie Montenegro: waterVan de totale oppervlakte van Montenegro (14.000 km²) is slechts 1,5% water. Dit lijkt misschien weinig, maar door de ligging aan de Adriatische Zee wordt het land omgeven door enorm veel water. Dit biedt – naast de meren en baaien in het land zelf – genoeg mogelijkheden voor dagjes uit.

Gedurende mijn zesdaagse trip maakte ik drie boottochtjes. Ik ontdekte de Baai van Kotor vanuit Tivat en maakte tussenstops bij Our Lady of the Rocks, Perast en Kotor. Tijdens een twee uur durende boottocht maakte ik kennis met de natuurpracht van het Meer van Skadar. En – last but not least – stapte ik op de boot in Budva om de kustlijn van de Budva Rivièra te ontdekken.

Alle boottochtjes gaven me niet alleen een prachtig zicht op de schoonheid van Montenegro, op het water beleef je ook nog eens het ultieme vakantiegevoel. Wind in je haren en de zon op je gezicht! Montenegro vanaf het water is dus echt een aanrader.

Denk je dat jij ook verliefd kunt worden op het opkomende vakantieland Montenegro? Bekijk ons aanbod en ervaar het zelf!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “5 redenen waarom je wel verliefd moet worden op Montenegro

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *