Vilnius, doesn’t ring a bell? Niet heel verwonderlijk; de Litouwse hoofdstad is relatief onbekend en zeker niet voor de hand liggend. Maar daar lijkt verandering in te komen. Steeds meer stedentrippers weten de weg naar de mooie stad te vinden. En terecht! Want oh, wat is Vilnius mooi.
Vilnius in een vogelvlucht
Vilnius is de hoofdstad van het Baltische land Litouwen. Het ligt in het zuidoosten van het land en herberg een historische binnenstad. Sterker nog; het is een van de grootste middeleeuwse stadskernen van Centraal- en Oost-Europa. Voor een flinke dosis cultuur zit je hier wel goed!
De stad is overigens niet typisch Oostblokkerig. Door de vele barokke gebouwen wordt veelal de vergelijking gemaakt met Rome. Sommige reizigers noemen het zelfs het Rome van het Noorden. En de kleine straatjes met kinderkopjes voelen ook behoorlijk Zuid-Europees aan.
Dit is overigens niet altijd zo geweest; onder het Sovjet-bewind werd het centrum van Vilnius flink verwaarloosd. Sinds de onafhankelijkheid in de jaren ’90 is de stad opgekrabbeld en bovenal opgeknapt. Ook de toetreding tot de EU in 2014 zorgde voor een flinke boost. Het was dan ook niet geheel verrassend dat de stad in 2009 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.
En toch kennen nog maar weinig mensen de stad, haar pracht en de vele voordelen die een stedentrip in Vilnius biedt. Tijd om het even voor je op een rij te zetten!
1. Het is er goedkoop
Nog niet populair betekent ook minder duur. Dit geldt voor veel Oostblok-steden, maar in het bijzonder – juist doordat het minder bekend is – voor Vilnius. Voor eten betaal je zeker niet de hoofdprijs en ook een biertje of een wijntje is meer dan betaalbaar. Ook de toegangsprijzen voor bezienswaardigheden vallen enorm mee.
2. Vilnius kent een bruisend avond- en nachtleven
Grote kans dat jij voor een stedentrip naar Vilnius kiest omdat je van cultuur houdt. Je krijgt echter meer dan dat! Want reizigers laten zich keer op keer verrassen door het gezellige avond- en nachtleven van de Litouwse stad.
’s Avonds doe je je voor een prikkie tegoed aan de traditionele keuken, zodat je een bodem hebt gelegd voor de ambachtelijke Litouwse biertjes. Geen zwakke maag? Wodka is er ook erg populair! Stappen kan vervolgens in een van de vele clubs.
3. Het is een walhalla voor cultuurliefhebbers
Het middeleeuwse stadscentrum, dat sinds 1994 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een bijzonder labyrint van straatjes dat je langs en naar parkjes, pleinen, bars, cafés en restaurants leidt. Om nog maar niet te spreken over de barokke gebouwen!
Bijzonder geliefd is het gebied rondom de straat Gedimino prospektas, bij de Katredos Aikste (het plein met de kathedraal van Vilnius) en de kunstenaarswijk Užupis. En je vindt door de hele stad geweldige graffiti-kunstwerken verspreid.
4. Ze maken er goddelijke pasteitjes
Van lang slenteren door talloze smalle straatjes en van het beklimmen van de berg middenin de stad krijg je honger. Trakteer jezelf dan op de traditionele pasteitjes (zowel zoet als hartig) die ze hier maken. Het beste adres? Het Pinavija Cafe.
5. Užupis zal je hart stellen
Over Užupis gesproken; deze bijzondere wijk heeft zichzelf aan het eind van de 20e eeuw uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, Užupio Res Publika. Ze hebben o.a. een eigen grondwet, president, vlag, volkslied en nationale feestdagen. Oh, en ze hebben een leger van twaalf man!
En eerlijk is eerlijk, het voelt hier – aan de andere kant van de rivier Vilnia – ook echt als een ander land. Waar het tot de jaren ’90 nog bij een van de meest verwaarloosde delen van de stad behoorde, is het door de komst van kunstenaars uitgegroeid tot een van de meest creatieve en populaire wijken van Vilnius. Je vindt er hippe restaurants, bars en winkels afgewisseld met kunstgalerijen en kunststudio’s. Het wordt daarom regelmatig vergeleken met de wijk Montmartre in Parijs.
6. Vilnius kent een bijzonder Joods verleden
Eind 19e eeuw was zo’n 40% van de inwoners van Vilnius Joods. Zij zagen de stad als het ‘Jeruzalem van Litouwen’. Hoewel er nu nog maar ca. 5.000 Joden wonen in de stad (ooit waren het er zo’n 80.000), is het Joodse verleden nog steeds voel- en zichtbaar.
Je vindt er o.a. een prachtige synagoge en een oude Joodse begraafplaats. En dan is er nog het monument The Flame of Hope, dat stilstaat bij de vele Joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. Er worden daarnaast speciale Joodse stadswandelingen aangeboden. Je hoort dan meer over de historie én komt langs alle herinneringen aan deze tijd. De littekens van de stad merk je ook als je een bezoek brengt aan The Museum of Genocide Victims.
Praktisch!
- De luchthaven ligt op slechts 15 km afstand van de stad. Vanaf hier kun je eenvoudig (en goedkoop!) op de bus stappen. Ook een enkeltje per taxi zal je amper in je portemonnee voelen.
- Het stadscentrum van Vilnius is compact; openbaar vervoer heb je niet per definitie nodig, al zijn er wel mogelijkheden met (trolley)bussen. Het is ook mogelijk om fietsen te huren en zo de stad te ontdekken.
- Wil je diverse musea bezoeken of stadstours maken? Schaf een Vilnius City Card aan voor 24 of 72 uur. Je hebt dan gratis toegang tot musea en kunt zonder extra kosten deelnemen aan diverse tours. Je hebt ook de mogelijkheid de kaart uit te breiden met gratis openbaar vervoer.
Waar ga jij overnachten?
Wat dacht je van een verblijf in Best Western Vilnius? Met dank aan de rustige ligging – net buiten de stad – kom je na een lange dag slenteren en indrukken opdoen helemaal tot rust. Niet alleen op jouw kamer overigens, ook in de sauna en het Turkse stoombad. In de zomer is het goed vertoeven op het terras van het restaurant.
Enthousiast geworden? Bekijk snel ons volledige aanbod. Laat je ons even weten hoe je het vond?
Fotografie: udra / Shutterstock.com
Ik mis de mogelijkheid om via vakantiediscounter naar Vilnius te gaan.
Wordt blij gemaakt met een prachtig wervend artikel van Laura en dan is er geen boekingsmogelijkheid.
Mijn moeder waar ik ieder jaar een week mee op reis ga, is 85 geworden en wil graag naar Vilnius.
Dit omdat we samen al in Riga en Talinn zijn geweest.
Wat zijn de mogelijkheden
Hoi Olaf,
Ons aanbod wisselt per periode en helaas hebben we op dit moment – in tegenstelling tot toen ik deze blog schreef – geen aanbod hiernaar toe. Dat kan later wel weer volgen.
Groet
Laura