Mooiste roze meren

Think pink! De mooiste roze meren ter wereld

Het ziet er sprookjesachtig uit; een roze meer. Je vindt ze op verschillende plekken ter wereld en ze zijn super Instagramwaardig. Wil jij jouw volgers jaloers maken? Pak dan je camera en ga dan naar een van deze mooie roze meren.

Maar hoe ontstaan zulke roze meren eigenlijk? De voornaamste reden schijnt een extreem hoge zoutconcentratie in het water te zijn. Microscopische kleine roze algen, plankton en garnalen houden wel van dit zoute water. Als de zon op het water schijnt, zie je daarom een prachtige roze gloed van deze organismen.

Las Coloradas (Mexico)

Mooiste roze meren ter wereld, MexicoWe starten met een populaire spot onder reisbloggers; Las Coloradas in Mexico. In een klein vissersdorpje aan de kust van Yucatán vind je dit natuurgebied met roze meren.

Op de hagelwitte stranden is het geen drukte van jewelste, want Las Coloradas ligt redelijk afgelegen. Vanuit Cancún is het ca. 3 uur rijden naar dit natuurschoon en als je aan land gaat vanaf Isla Holbox ben je ook ca. 3 uur onderweg. Maar vertrouw ons, het is meer dan de moeite waard!

Het hele gebied waar Las Coloradas ligt is indrukwekkend, maar de roze meren spannen zeker de kroon. Het felroze water steekt schitterend af tegen de rest van het landschap, helemaal als de zon fel schijnt.

Helaas kun je op een snikhete dag (die zijn er in Mexico volop) geen verfrissende duik nemen in het water. Het is namelijk verboden erin te zwemmen. Wel kun je verschillende dieren spotten in het natuurgebied. Het leukste zijn wat ons betreft de flamingo’s, die qua kleur mooi in het geheel passen.

Roze meren, Riu CancunWil jij Las Coloradas gaan bekijken? Dat kan prima als je verblijft in Riu Cancun, dat op ca. 3 uur rijden ligt. De rest van de vakantie verblijf je in complete luxe en direct aan het zandstrand.

Las Salinas de Torrevieja (Spanje)

Mooiste roze meren ter wereld, SpanjeIets dichterbij huis vind je Las Salinas de Torrevieja, een roze meer aan de kust van Spanje, om precies te zijn op ca. drie kwartier rijden van Alicante. Toen in de 18e eeuw bleek dat het meer niet geschikt was voor vissen om te overleven, is besloten om zout te winnen.

Sinds jaar en dag is dit dan ook de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van Torrevieja. Ondanks dat het ik 1989 een natuurpark werd, wordt er jaarlijks nog 600.000 ton aan zout gewonnen. Wees niet bang, als bezoeker van het park heb jij daar helemaal geen last van. Integendeel, door de hoge concentratie van jodium in de lucht is het goed voor je gezondheid. Daarom zul je er veel ouderen en (chronisch) zieken tegenkomen.

Groot pluspunt; Las Salinas de Torrevieja is wel toegankelijk, je mag er als bezoeker lekker drijven. Ook fijn om met kinderen te bezoeken, want de kans dat je kopje onder gaat is vanwege het zoute water klein.

Roze meren, Hotel Maya AlicanteBekijk Las Salinas Torrevieja als je in Hotel Maya Alicante verblijft. Het ligt op slechts 45 minuten rijden! In het hotel hoef jij je niet te vervelen, met dank aan de fitnessruimte, het zwembad en de minigolfbaan.

Lac Retba (Senegal)

Mooiste roze meren ter wereld, SenegalEen prachtig fotogeniek meer in het Afrikaanse land Senegal is Lac Retba, dat ook wel Lac Rose wordt genoemd. Het meer is slechts 3 meter diep en bestaat voor de helft uit zout en de helft uit water. Het water komt vanuit de oceaan onder de duinen door en is superschoon. In Lac Retba kun je, net als in Las Salinas de Torrevieja, zwemmen.

De bevolking doet sinds de jaren 70 aan zoutwinning in het gebied en dit is op een bijzondere manier geregeld. Je vindt er namelijk geen grote fabrieken die overuren draaien, maar iedereen mag er zout komen winnen. Het zout wordt door de mannen uit het meer geschept, in bootjes geladen en vervolgens in hoopjes op het strand gegooid. Iedereen heeft zijn eigen hoopje zout met daarop een bordje met zijn naam. Dat gaat goed; want de mannen leven volgens de regels solidariteit en eerlijkheid.

Het zout wordt vervolgens verkocht aan handelaren van over de hele wereld. Het zout met de beste kwaliteit dient als keukenzout. De kans is dus groot dat jij zout uit Lac Retba op je eitje doet. Het zout met de tweede kwaliteit wordt gebruikt om vis in te zouten en het zout met de slechtste kwaliteit dient in Europa om de wegen sneeuwvrij te maken.

Roze meren, Royal Horizons BaobabVanuit Royal Horizons Baobab in Somone is een uitstapje naar Lac Retba binnen handbereik (ca. 1,5 uur rijden). In het hotel geniet je van de all inclusive formule, meerdere zwembaden, tal van sport- en kinderfaciliteiten én een privéstrand.

Wagejot (Texel)

In 2017 kleurde een meer in het natuurgebied Wagejot op Texel op wonderbaarlijke wijze roze. Nou ja, wonderbaarlijk? Het is logisch verklaarbaar. Door het warme weer was er veel water verdampt en werd het water zelfs zouter dan de Noordzee. In combinatie met een grote hoeveelheid dunaliella salina algen kleurde de plas roze.

Heb je het toen gemist? Dan is het wachten op nog een lange, droge periode en moet je snel op de boot naar Texel springen. Regenbuien zorgen er namelijk voor dat de zout-zoetbalans van het water weer wordt hersteld.

Kan jouw instagramprofiel wel een upgrade gebruiken? Kies er dan voor om naar een van deze prachtige roze meren te gaan. Fijne vakantie!

Over de auteur

Marleen

Van stedentripjes tot kamperen; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *