Mooiste metrostations ter wereld

Deze mooiste metrostations ter wereld móet je zien

Of het metrostation alleen een startpunt is om je van A naar B te brengen? Ja, in veel gevallen wel. Er zijn wat uitzonderingen. Waaronder deze geweldige metrostations.

Stockholm, het meest kleurrijke metronetwerk

Stockholm is voor ons de winnaar als het aankomt op geweldige metrostations. Want van de 100 stations die de Zweedse stad biedt, zijn er zo’n 90 gepimpt door kunstenaars. Je kunt hier zomaar bijzondere schilderijen, reliëfs, sculpturen en mozaïeken aantreffen.

T-Centralen is het meest bezochte station; hier komen alle drie de metrolijnen van Stockholm samen. Je vindt er daarnaast prachtige blauw/witte reliëfs en jaren 50 schilderingen. De silhouetten van de bouwvakkers zijn het meest geliefd bij ons!

Bijzonder is dat het inmiddels – en niet geheel onterecht – een heuse attractie is geworden. Je kunt met een metro-expert op pad en een hele tour volgen langs de mooiste kunstwerken. De gids zal je dan meer vertellen over de achtergronden van de kunstwerken.

Liever enkel een kaartje kopen en zelf de stations bezoeken? Lees ons uitgebreide artikel over het metronetwerk van Stockholm. Dan weet je precies waar je buiten T-Centralen nog meer moet zijn. Je ziet dan ook het station van de foto bovenaan dit artikel.

Mooiste metrostations ter wereld: Stockholm

Avtovo, het marmeren station van Sint-Petersburg

Tijdens een bezoek aan Sint-Petersburg mag een bezoek aan het Marble Palace (ook wel bekend als het Marmerpaleis) zeker niet ontbreken. Het was een van de eerste neoklassieke paleizen van de Russische stad.

Bezoek je na het paleis het metrostation Avtovo? Dan lijk je haast in een dependance van het Marmerpaleis te staan. En daarmee is direct de missie van architect Yevgenii Levinson geslaagd; hij wilde een van de meest paleisachtige metrostations ooit creëren.

Het interieur wordt gedomineerd door 30 marmeren en 16 glazen zuilen. Ook kristallen kroonluchters en mozaïekwerk ontbreken niet in dit ‘paleis’. Van buiten oogt het station majestueus door prachtige kolommen en dito koepel.

Mooiste metrostations ter wereld: Sint-Petersburg

Toledo, het onderwaterstation van Napels

De een noemt het een sterrenhemel, de ander een onderwaterwereld en weer een ander ziet Toledo als een werk van een kunstenaar die nog in de kleuterklas zat. Smaken verschillen natuurlijk, maar het station in Napels is zonder meer indrukwekkend én overigens zeker geen kunst van een kleuterkunstenaar.

Door middel van glasmozaïek en LED-verlichting én de kleuren blauw en paars heeft de architect Oscar Tusquets Blanca je het gevoel willen geven (en ja, sommige mensen hebben dus gelijk!) dat je onder water reist in plaats van onder de grond. Dit thema is niet zonder reden gekozen; het station ligt 50 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagstgelegen metrostation van Napels.

Het Toledo Metro Station is overigens niet uniek in Napels; er zijn 14 stations langs de lijnen 1 en 6 versierd met meer dan 200 kunstwerken. Het doel was om het openbaar vervoer in het stedelijke gebied aantrekkelijker te maken. Missie geslaagd als je het ons vraagt!

Mooiste metrostations ter wereld: Napels

BurJuman, het pronkstation van Dubai

Luxe en pompeusheid; dat is waar het in Dubai omdraait. En daar past het metrostation BurJuman (voorheen bekend als Khalid Bin al Waleed Station) helemaal bij.

Het interieur van het station – dat een futuristische en haast surrealistische stijl heeft – is geïnspireerd op de vier elementen; water, vuur, aarde en lucht. Zo vind je er o.a. kroonluchters die het blauwe licht weerspiegelen en samen zorgen voor een onderwaterwereldeffect.

Leuk detail: niet iedereen ziet in de kroonluchters ook echt kroonluchters. Sommige mensen typeren deze als gigantische kwallen. Ach, dat pas ook bij het thema water. Wij keuren het goed!

Mooiste metrostations ter wereld: Dubai

Station Arts et Métiers, het maritieme station van Parijs

Sta je nu op een perron van een metrostation of bevind je je in een onderzeeër? De Belgische tekenaar François Schuiten, die Station Arts es Métiers in Parijs ontwierp, kruipt bijna in je hoofd om je aan het twijfelen te brengen.

Hij liet zich inspireren voor de science fiction-klassiekers van Jules Verne en is daardoor sowieso een must see voor iedereen die 20.000 Leagues Under the Sea heeft gelezen.

Wat je er kunt verwachten? Het station is bijna in zijn geheel voorzien van koperplaten op de muren vind je patrijspoorten. En kijk ook zeker even naar het plafond. Hier hangt een machine met meerdere tandwielen, welke samenhangt met het nabijgelegen museum voor wetenschap en techniek.

Mooiste metrostations ter wereld: Parijs

Komsomolskaya, het kanariegele station van Moskou

Dol op kleur? Breng tijdens een stedentrip in Moskou een bezoek aan het drukste station van het hele metronetwerk van de Russische stad. Dit is het kanariegele gekleurde Komsomolskaya. En het is niet alleen de kleur die het hem doet, het zijn ook de Korinthische zuilen, het barokke plafond, de sierlijke kroonluchters en de bijzondere mozaïeken die het plaatje compleet maken.

Een bijzonder plaatje in zijn geheel en dat maakte dat het in 1958 de hoofdprijs op de Wereldtentoonstelling van Brussel won. Daarmee wint het wat ons betreft van alle andere stations in Moskou. Al zijn ook de stations Mayakovskaya en Kievskaya een bezoekje waard.

Kievskaya werd in 1964 geopend. Dat was het jaar waarin de Sovjet-Unie het 300 jaar bondgenootschap met Oekraïne en Rusland vierde. En dat zie je terug in het ontwerp. Mayakovskaya was in 1938 het eerste station met een verbinding van het vliegveld naar de binnenstad. Luchtvaart is dan ook het thema van het station.

Mooiste metrostations ter wereld: Moskou

Wat is het mooiste metrostation dat jij ooit hebt gezien?

Fotografie: Orxy | Shutterstock, Pikoso.kz | Shutterstock, Luckyraccoon | Shutterstock, Leonid Andronov | Shutterstock, Mariontxa | Shutterstock, Popova Valeriya | Shutterstock, Grisha Bruev

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *