Dorpjes Costa Blanca

Sightseeing! De mooiste dorpjes aan de Costa Blanca

Zeg je Costa Blanca, dan zeg je…? Juist, Benidorm! De immens populaire badplaats krijgt zoveel aandacht dat je haast zou vergeten dat je enorm veel mooie stadjes en dorpjes aan de Costa Blanca vindt. Huur een auto, trek eropuit en leer de Spaanse kuststrook op je duimpje kennen! We deden vast wat voorwerk voor je.

Kleurrijk Villajoyosa

Dorpjes Costa Blanca, VillajoyosaVraag jij je af waar deze kleurrijke foto gemaakt is? We hebben het antwoord voor je; Villajoyosa, ofwel La Vila Joiosa. De oude wijk aan het strand, waar deze foto is gemaakt, trekt dag na dag veel bezoekers.

De fraaie kleuren vormen een uniek contrast met het stadsstrand. Deze kleuren waren vroeger bedoeld voor de vissers; zij konden van zee dan hun eigen huis spotten.

Geniet zeker van het uitzicht op dit prachtige geheel, maar neem ook de tijd om een wandeling te maken door het stadje. Ook hier worden sommige huizen, net als aan de waterkant, gekarakteriseerd door felle kleuren. En je vindt er enkele bezienswaardigheden, waaronder de gotische parochiekerk.

Het oude bergdorpje Guadalest

Dorpjes Costa Blanca: GuadalestWaar de troef van Villajoyosa de kleurrijke huisjes zijn, heeft Guadalest een heel andere eyecatcher; het kasteel dat hoog boven het dorpje tussen de bergen uitrijst. Het 1.000 jaar oude dorp is rondom dit kasteel gebouwd.

El Castell de Guadalest was jarenlang het verdedigingspunt van de Moren tegen de Spanjaarden. Een moeilijke verdediging was dat niet overigens. Het dorp was maar via één weg bereikbaar en vanuit het kasteel tussen de rotsen had je daar perfect zicht op. Toch faalden de Moren en sinds de 17e eeuw zijn het de Spanjaarden die het hier voor het zeggen hebben.

Waar veel bezoekers het kasteel bezoeken, even genieten van het uitzicht en weer weggaan, raden we jou aan iets langer door de straatjes te wandelen. De prachtige barokkerk is de moeite waard en aan het sfeervolle marktplein kun je heerlijk lunchen. Het dorpje herbergt daarnaast diverse musea.

Guadalest kent best wat hoogteverschillen. Mocht je minder goed ter been zijn, dan is dit misschien niet het ideale stadje voor jou. Gelukkig hebben we nog meer in de aanbieding.

Authentiek Teulada

Denk je dat je aan de Costa Blanca geen rustig plekje kunt vinden? Mis! In Teulada is zeker het rustige Spaanse leven bewaard gebleven, ondanks het toerisme. Zelfs op warme zomerdagen kan het hier uitgestorven aanvoelen.

Hoe dat komt? De toeristen die er wél komen, zien vaak niet meer dan de brede straat Avenida del Mediterráneo, die ze passeren onderweg naar het naastgelegen Moraira. Eeuwig zonde! Want als je vanaf hier een zijstraat inloopt, kan je bijna niet anders dan automatisch in het historische centrum belanden.

Smalle straatjes, het drukke geklets van Spaanse families dat je door de open ramen tegemoetkomt, prachtige gebouwen… Het idyllische plaatje is intact gebleven doordat neonreclames hier nog niet zijn doorgedrongen en veel straatjes autovrij zijn. Een schril contrast met de drukkere badplaatsen die de Costa Blanca kent.

Dénia, één van de oudste dorpen aan de Costa Blanca

Dorpjes Costa Blanca: DeniaAls er één dorp aan de Costa Blanca kan spreken over een lange historie, dan is het Dénia wel. De geschiedenis van het charmante dorpje gaat terug naar de tijd voor Christus, toen de eerste Griekse kolonie zich hier vestigde.

De meeste bezienswaardigheden, waaronder het Romeinse kasteel van Dénia, stammen uit een latere periode. Zo werd het kasteel in de 11e en 12e eeuw gebouwd. Vanaf het kasteel heb je trouwens een prachtig uitzicht over de omgeving. Houd wel rekening met een pittige klim en doe dit bij voorkeur niet op het midden van de dag, wanneer de zon op zijn hoogst staat.

Een andere highlight van het dorpje is Plaça de la Constitution. Naast barretjes en terrasjes vind je aan de plein het gemeentehuis en de prachtige 18e eeuwse Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Loop na een bezoek aan het plein door naar de haven van Dénia. Het is een van de mooiste jachthavens van de Costa Blanca en vis wordt hier bij de vleet geserveerd. De visafslag huisvest hier namelijk ook.

Meer weten over Dénia? Marieke schreef eerder een uitgebreid artikel over alle must sees en must do’s. Ze vond ook nog een supertof hotel voor je!

De twee unieke kanten van Xàbia

Dorpjes Costa Blanca: XabiaTussen Calpe en Dénia vind je een populair vissersdorpje, Xàbia (in het Spaans Jávea). Je kunt het dorpje grofweg in twee delen opdelen; de 3 km lange kuststrook van Xàbia en de oude stadskern die je ca. 1 km landinwaarts vindt. Twee delen die een schril contrast met elkaar vormen, maar bovenal allebei de moeite waard zijn.

Aan de kuststrook van Xàbia vind je diverse stranden, waarvan Playa del Arenal de meest bekende is. Vakantiegangers trekken massaal naar dit strand om neer te strijken op één van de ligbedjes en te genieten van de Spaanse zon. Wist je trouwens dat de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt aan de Costa Blanca?

De oude kern van dit bijzondere dorpje aan de Costa Blanca herbergt smalle straten met prachtige oude gebouwen. Breng zeker een bezoekje aan de kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Ana.

De vlooienmarkt in Xaló

Doordeweeks kan je haast een speld horen vallen in Xaló, dat ook wel bekend staat als Jalón. In het rustige dorpje in het binnenland gebeurt dan vrij weinig, al is de oude kern wel echt een plaatje om doorheen te wandelen.

Op zaterdag komt het plaatsje echter helemaal tot leven; dan vindt de wekelijkse vlooienmarkt plaats. Aan de westkant van de stad poppen opeens 200-250 marktkraampjes met antiek en vintage op. Tot een uur of 14.00 blijven ze staan en kun jij tussen de locals slenteren en op zoek gaan naar een écht originele souvenir.

Xaló staat daarbuiten bekend om haar goede streekwijnen, die je hier voor een schijntje koopt. Vergelijk de prijs maar eens met die van de supermarkt. Je betaalt praktisch niets!

En dat is nog maar een kleine greep uit alle mooie dorpjes aan de Costa Blanca. Huur een auto & ontdek nog véél meer!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Sightseeing! De mooiste dorpjes aan de Costa Blanca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *