Mooiste bibliotheken ter wereld

Boekenwurmen opgelet! Deze bibliotheken móet je gezien hebben

Zit jij het liefst urenlang met je neus in de boeken? Dan hebben wij een heel fijn lijstje speciaal voor jou samengesteld, waarvoor jij zeker je ogen even van het papier moet halen. In deze mooiste bibliotheken ter wereld voel jij je zeker als een vis in het water!

Er zijn zoveel mooie panden die je als boekengek echt gezien moet hebben! Veel bibliotheken hebben miljoenen exemplaren verdeeld over verschillende gebouwen. Wij vertellen je graag over de mooiste complexen van deze bibliotheken.

1. New York Public Library (New York)

Mooiste bibliotheken, New York Openbare BibliotheekLaten we gelijk maar met een knaller beginnen! In 1895 werd het prachtige New York Public Library geopend. Alleen het gebouw was toen al groots te noemen. En dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds; het is de grootste bibliotheek die New York kent.

Maar we spelen een beetje vals; in werkelijkheid bestaat de bibliotheek tegenwoordig uit 92 locaties. Dat moet ook haast wel met zoveel boeken! Tezamen bezitten zij ca. 53 miljoen items. De hoofdbibliotheek bevindt zich op Fifth Avenue. Voor het gebouw zitten twee leeuwen, genaamd Patience (geduld) en Fortitude (standvastigheid).

Naast het managen van de grote verzameling boeken, organiseert de New York Openbare Bibliotheek veel evenementen. Denk bijvoorbeeld aan presentaties en signeersessies van auteurs en interviews. Daarnaast zijn er regelmatig exposities. Check vooraf aan jouw citytrip naar New York dan ook even de website, zodat je eventueel een evenement kunt bijwonen!

Mooiste bibliotheken, Grand Hyatt New YorkVerblijven in Grand Hyatt New York betekent dat je in ca. 10 minuten naar de New York Openbare Bibliotheek kunt lopen. De comfortabele bedden, de gezellige bar en de fitnessruimte zijn andere hoogtepunten!

2. Bibliothèque Sainte Geneviève (Parijs)

De oorsprong van de Bibliothèque Sainte Geneviève in Parijs gaat terug naar de 6e eeuw toen de abdij van St. Geneviève op de locatie van de huidige bibliotheek stond. Sinds de 12e eeuw hebben de monniken een hele mooie verzameling boeken aangelegd; deels door ze zelf te kopiëren of als gift van andere abdijen. Van de 226 titels destijds zijn er tegenwoordig niet veel meer over; vanwege de waarde van papier werd een deel verkocht. Later is geprobeerd een deel terug te kopen om de verzameling in ere te herstellen. Tegenwoordig beschikt de bibliotheek over zo’n 2 miljoen documenten.

Het huidige pand van de bibliotheek is gebouwd in de 19e eeuw. Uniek aan dit pand is de façade waar grote namen uit de geschiedenis, zoals Shakespeare en Galileo, een plekje hebben gekregen. Eenmaal binnen springt de enorme leeszaal in het oog. Tafel na tafel en stoel na stoel gaapt je aan. Het zal je niet verbazen: een plekje aan zo’n leestafel heb je niet altijd zomaar en er zal dus regelmatig een rij boekfanaten buiten de bibliotheek staan. Allemaal wachtend op een plekje… Laat je hier niet door weerhouden!

Mooiste bibliotheken, Hotel Saint Paul Rive Gauche Hotel Saint Paul Rive Gauche ligt op een steenworp afstand van Bibliothèque Saint Geneviève, Le Jardin du Luxembourg en de Seine. Naast de centrale ligging kun je rekenen op een knusse sfeer en een kleurrijke inrichting.

3. Trinity College Library (Dublin)

Mooiste bibliotheken, Dublin Trinity CollegePotterheads opgelet! De Trinity College Library in het Ierse Dublin is het decor voor Zweinsteins bibliotheek. Het is niet moeilijk om in te zien waarom deze bibliotheek is gekozen voor de opnames van Harry Potter. Loop je naar binnen dan lijkt het wel alsof je een kathedraal binnenwandelt, zo hoog is het plafond. De Long Room, zoals de 65 meter lange rij met boeken wordt genoemd is echt adembenemend.

Wat Trinity College in Dublin exclusief maakt, is de verzameling oude boeken. De bibliotheek heeft maar liefst 200.000 zeer oude boeken, waaronder enkele van de oudste boeken ter wereld. Maar dat is niet het enige; alle Ierse uitgevers moeten een kopie van hun boek gratis ter beschikking stellen aan de bibliotheek.

4. Národní knihovna (Praag)

De Nationale bibliotheek van de Tsjechische Republiek in Praag is de droom van vele bibliofielen. Niet alleen door de historische exemplaren die in dit pareltje opgeslagen zijn, maar ook door de barokke stijl van het vierhonderd jaar oude pand. Je hebt het gevoel dat je dwars door de Renaissance loopt.

In de Clementinum zaal zal je dit gevoel waarschijnlijk nog het meest hebben. Deze ruimte herbergt rijkelijk versierde boekenkasten tot het plafond. Daarnaast zijn er middenin de gang allerlei wereldbollen uitgestald. De bibliotheek bezig zo’n 6 miljoen documenten, waarvan ongeveer de helft in het Clementinum gebouw bewaard worden.

5. Österreichische Nationalbibliothek (Wenen)

Met meer dan 7 miljoen items is het niet verwonderlijk dat dit de grootste bibliotheek van Oostenrijk is. Maar de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen is meer dan alleen een boekenverzameling. Er zijn maar liefst vier musea opgericht in de bibliotheek.

Het Literatuurmuseum, Globe Museum, Esperanto Museum en Papyrus Museum zijn allemaal onderdeel van het pand. De State Hall is daarnaast een ruimte die je móet bezoeken als je bij de bibliotheek bent. Dit is één van de indrukwekkendste bibliotheekhallen van de wereld met haar 20 meter in hoogte. Alleen al in deze hal vind je zo’n 20.000 boeken!

Mooiste bibliotheken, Hotel Kolping Wien Zentral Hotel Kolping Wien Zentral is de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip in Wenen. Start hier met een ontbijtje om vervolgens het idyllische Österreichische Nationalbibliothek te bewonderen. Én ontdek natuurlijk ook de rest van de stad. Wenen is prachtig!

6. Biblioteca Joanina (Coimbra, Portugal)

Mooiste bibliotheken, Biblioteca JoaninaBiblioteca Joanina in de stad Coimbra is een prachtexemplaar onder de Portugese bibliotheken. Je moet er wel van houden, want het is een beetje kitsch. Maar wij zijn – juist door de uitgebreide decoratieve interieurs – fan van deze bibliotheek in Coimbra. Dat komt onder andere door het gebruik van bladgoudverf dat zorgt voor een rijke uitstraling.

Dat deze bibliotheek zo’n koninklijke look heeft is niet verwonderlijk, want de oprichter is Koning D. João V. De locatie van de bibliotheek is ook toepasselijk; het bevindt zich in het historische centrum en vlakbij de Universiteit van Coimbra.

7. Det Kongelige Bibliotek (Kopenhagen)

Even heel wat anders dan de oude kunst van de Renaissance en Middeleeuwen. Det Kongelige Bibliotek, oftewel de Koninklijke Deense Bibliotheek – die uit de 15e eeuw stamt – is namelijk verrassend modern. Zeker als je De Zwarte Diamant, zoals het gebouw aan de waterkant van Kopenhagen wordt genoemd, bezoekt. Dit pand doet haar naam door de vorm en de kleur zeker eer aan. Geen boekenwurm? Het gebouw huisvest ook een restaurant en café!

De bibliotheek omvat, door de fusie met de Staatsbibliotheek in 2017, tegenwoordig zo’n 6 miljoen boeken. Daarmee is het de grootste bibliotheek van Noord-Europa.

Zoveel moois, zoveel keuze! Welke bibliotheek moet en zal jij zien?

Fotografie: VanderWolf Images / Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *