Mooie plekken in Europa

Even wegdromen! 5x mooie plekken in Europa

Hoewel je wereldwijd enorm veel natuurwonderen en bijzondere plekken vindt, zijn deze doorgaans onbetaalbaar om naar toe te gaan of volledig onbereikbaar. Tijd om vijf mooie plekken in Europa op een rij te zetten. Wel betaalbaar én bereikbaar tijdens een (zon)vakantie.

1. Cappadocië, Turkije

Mooie plekken in Europa: CappadociëEen haast surrealistisch landschap in het de provincie Anatolië in het midden van Turkije: de steenformaties van Cappadocië. De rotsen staan ook wel bekend als de schoorstenen van Turkije, een vormen samen een maanlandschap dat miljoenen jaren geleden op een natuurlijke wijze is ontstaan door vulkaanuitbarstingen en lavastromen. Ook wind en regen hebben bijgedragen aan de huidige vormen.

Naast de feeënschoorstenen, zoals de rotsen worden genoemd, zie je in Cappadocië ook duidelijk sporen terug van de bewoners die hier vroeger ondergronds woonden. Er zijn maar liefst 36 ondergrondse steden ontdekt, waarvan er drie toegankelijk zijn voor toeristen. Bijzonder is Derinkuyu die in 1963 werd ontdekt. Hier woonden naar schatting 200.000 mensen op 4 km².

Wil je een goed uitzicht hebben over het landschap? Boek een luchtballontocht over het gebied. Deze excursie wordt vaak aangeboden voor vakantiegangers in Side en Alanya.

2. De Barst van Silfra, IJsland

Dat IJsland een bijzonder land is voor natuurliefhebbers is algemeen bekend: de geisers en gletsjers maken het een geliefd vakantieland. Maar wist je dat IJsland ook de plek is waar de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen samenkomen en dat dit geweldige natuurfenomenen oplevert?

Zo vind je in Lake Thingvalle de Barst van Silfra, wat een ware must go is voor duikers. Het water is er bizar helder en je kunt er tussen twee continenten in duiken. Hoe uniek is dat? Je kunt er tot 20 meter recht naar beneden zwemmen en als je erg geoefend bent is het mogelijk de 45 meter te bereiken.

3. Meteora, Griekenland

Mooie plekken in Europa: MeteoraOver mooie plekken in Europa gesproken die onbekend zijn… Hoewel Meteora naast de Akropolis in Athene het meest bezochte gebied van heel Griekenland is, is het onder Nederlandse vakantiegangers minder bekend. Het ligt namelijk op het vasteland en veel reizigers gaan nog steeds naar de Griekse eilanden. Toch is deze bijzondere plek de moeite waard om daar eens van af te wijken.

Meteora is een natuurgebied vol rotsformaties, waar kloosters op zijn gebouwd. Kluizenaars beklommen vanaf de 9e eeuw de metershoge (tot 623 meter) natuurlijke zandstenen pilaren om daar hun eigen leefomgeving op te bouwen. Vanaf de 11e eeuw trokken ook monniken en vanaf de 14e eeuw verschenen de eerste kloosters op de toppen.

In hoogtij tijden waren dit maar liefst 24 kloosters, waarvan er nu nog zes in redelijke staat, zij zijn onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een aantal van deze wordt nog steeds bewoond door monniken. Het is mogelijk de kloosters alle zes op één dag te bezoeken, dat kan met een dagtocht vanuit Pillion of Parga.

4. De baai van Kotor, Montenegro

Montenegro is een opkomende vakantiebestemming, waar massatoerisme nog niet is doordrongen. En zeker niet in de baai van Kotor, waar het gelijknamige plaatsje ligt. De oude stad, gebouwd door de Nemanjic Dynastie, en de omringde stadsmuur zijn goed bewaard gebleven.

Maar het is niet alleen de stad die het de moeite waard maakt om hier naar toe te reizen; de baai is een waar plaatje. Het is een van de meest diep gelegen baaien van de Adriatische zee en heeft geheel terecht de bijnaam ‘Meest zuidelijke fjörd van Europa’ gekregen.

5. Pamukkale, Turkije

Mooie plekken in Europa: PamukkaleNet zo populair onder toeristen in Turkije als de nummer 1 in deze lijst is Pamukkale. Hoewel de witte kalkterrassen wat ons betreft niet zo indrukwekkend is als Cappadocië, is het toch zeker de moeite waard om dit natuurwonder te bezoeken. Het gebied staat namelijk, samen met de antieke Romeinse stad Hiërapolis, niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De kalkterrassen zijn ontstaan door de warme kalkbronnen, die er duizenden jaren voor zorgden dat het water met een temperatuur van ca. 35 graden Celcius vanaf een rots naar beneden stroomden. Door de kalk en het koolzuur in het water werd de bergwand gevormd tot een enorme witte waterval met diverse niveaus, de terrassen. Je kunt je helaas niet onderdompelen in de terrassen, maar het uitzicht is adembenemend. Wel kun je overigens baden in de oude Romeinse thermen, 500 meter landinwaarts vanaf de terrassen.

Pamukkale wordt vaak als excursie aangeboden vanuit Alanya en Side, en hoewel het een lange reis is (zeker als je de eendaagse variant boekt), is het zonder meer een van de hoogtepunten van je vakantie in Turkije.

Ken jij nog meer van deze mooie plekken in Europa die onze reizigers niet mogen missen? We zien jouw reactie graag tegemoet.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Even wegdromen! 5x mooie plekken in Europa

  1. Jaaaa, Cappadocie en Pamukkale staan al heel lang op mijn lijstje. Ik ben 6x in Turkije geweest en heb echt veel verschillende plekken gezien, maar ik ben daar nog steeds niet geweest. Ik hoop dat het er snel eens van komt!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *