Meest gefotografeerde trappen ter wereld

Klik! De meest gefotografeerde plekken ter wereld

Je zou misschien verwachten dat de Eiffeltoren de meest gefotografeerde plek ter wereld is. Of het Vrijheidsbeeld. Of de kleurrijke dorpjes van Cinque Terre in Italië. Niets is minder waar; het Guggenheim Museum in New York spant de kroon.

Het Britse Parrot Print deed een onderzoek op basis van gegevens van Google en Instagram en kwam tot deze verrassende conclusie. Welke plekken er nog meer in de top 5 staan? We maakten een overzicht voor je.

1. Guggenheim Museum (New York)

Meest gefotografeerde plekken ter wereld: Guggenheim Museum New YorkAan musea geen gebrek in New York; een deel van Fifth Avenue wordt Museum Mile genoemd vanwege de bonte verzameling van verschillende musea: het Whitney Museum of American Art, National Academy of Design, Jewish Museum, Museum of the City of New York, Whitney Museum of American Art en… het Guggenheim Museum!

Dit museum, geopend sinds 1959, voor moderne kunst is gevestigd in een futuristisch gebouw dat gekenmerkt wordt door de witte ringen die overal bovenuit steken. Van binnen zorgt dit voor een spiraalvormige helling vol kunst en afslagen naar kleine zaaltjes met nog meer kunst.


Het Guggenheim Museum is niet alleen populair onder fotografen en toeristen, maar ook onder filmmakers. Zo werd het museum gebruikt voor een achtervolgingsscène in Men in Black.

2. Spaanse Trappen (Rome)

Dé ‘hangplek’ van Rome; aan de Spaanse Trappen komen locals en toeristen graag samen om te genieten van het zonnetje onder het genot van een ijsje of om naar de straatartiesten te kijken.

De trappen horen bij de kerk Trinitá dei Monti, die in opdracht van Lodewijk XIII werd gebouwd. In de 17e eeuw vatten de Fransen het plan op om de kerk middels een trap te verbinden met het plein waar de Spaanse ambassade was gevestigd. Dit plein kennen wij nu als Piazzi di Spagni. Het plan werd echter tegenhouden omdat de Paus het niet eens was met het plan om er een standbeeld van Lodewijk XIV te plaatsen. Nadat de Paus en de Fransen het eindelijk eens waren geworden over het ontwerp, startte de bouw in 1723.

Verrassend genoeg in de naam dus geen verwijzing naar de Fransen, maar juist naar de Spanjaarden. Ach, mooier of lelijker worden de trappen er niet om. Zeker niet in het voorjaar als het er extra versierd is met bloemen.

Art by the Spanish Steps, RomeArt by the Spanish Steps is een charmant boutique hotel op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen. Uniek is de in een 18e eeuwse kapel gevestigde welkomsthal.

3. Parc Guëll (Barcelona)

Meest gefotografeerde plekken ter wereld: Parc GuëllAls er iemand toonaangevend is geweest voor Barcelona is het Antoni Gaudí. Zijn sierlijke en vaak kleurrijke gebouwen zijn verspreid over de stad en hij zette zijn stempel op hét stadspark van Barcelona, Parc Guëll. Mede door de kleuren is het park een geliefd object om te fotograferen.

Parc Guëll werd in 1900 aangelegd in opdracht van Eusebi Guëll, waar het stadspark ook haar naam aan dankt. Zijn bedoeling was overigens geen stadspark; hij wilde een tuindorp bouwen met zestig huizen. Maar hij raakte de huizen aan de straatstenen niet kwijt en dus kwam er een nieuwe plan; een stadspark met daarin enkel twee huizen. Eentje voor Eusebi zelf en eentje voor Gaudí.

In plaats van talloze huizen vind je in het park nu kilometers lange wandelpaden met kunstwerken vol kleurrijke mozaïeken. Het beste zicht hierop heb je vanaf het ‘balkon’. Neem zeker een kijkje bij de kronkelende bank en – beneden in het park – de salamander op de trap beneden. Meer weten over de Spaanse ontwerper? Bezoek het museumhuis van Gaudí.

Residencia Erasmus Gracia, BarcelonaNabij het mooie Parc Guëll verblijven om de mooiste foto’s te maken? Op ca. een kwartiertje lopen vind je Residencia Erasmus Gracia in de trendy wijk Gracia. Restaurants, bars en uitgaansgelegenheden zorgen voor een levendige stedentrip.

4. Moulin Rouge (Parijs)

De Eiffeltoren mag dan niet in de top 5 van meest gefotografeerde plekken ter wereld voorkomen, Parijs mag natuurlijk niet ontbreken. Wat er in Parijs meer gefotografeerd is dan de ‘ijzeren dame’? De Moulin Rouge.

Al meer dan 120 jaar geleden opende de Moulin Rouge, dat haar naam dankt aan de rode molen op het dak, haar deuren. Sindsdien staat de nachtclub in de rosse buurt in het 18e arrondissement van Parijs bekend om het wereldberoemde (anders dan anders) cabaret.

Ga je vandaag de dag naar de Moulin Rouge dan kun je rekenen op optredens met uitbundige kostuums, waarbij kristallen en veren overheersen. De decors zijn spectaculair en als je een diner boekt dan is ook deze extravagant. Bereid door een topchef overigens, dus je mag wel je portemonnee flink opentrekken voor deze bijzondere ervaring.

Niet alleen voor fotografen en toeristen is de nachtclub een populair object; filmmakers, zangers en schrijvers gaven de Moulin Rouge regelmatig een rol in hun werken. Wat dacht je van de musical Moulin Rouge?

5. Kiz Kulesi (Istanbul)

Meest gefotografeerde plekken: Kiz KulesiEen onverwachte nummer 5 in de toplijst van meest gefotografeerde plekken ter wereld. Vraag een gemiddelde reiziger naar de top-bezienswaardigheden in de bruisende Turkse metropool en de Kiz Kulesi zal niet genoemd worden.

Ondanks dat we het echt niet zagen aankomen, snappen we wel dat de Kiz Kulesi veel gefotografeerd wordt. Het kleine eiland in de Bosporus, dat vanuit verschillende wijken in Istanbul zichtbaar is, heeft door de verlatenheid iets sereens. Ook de James Bond film The world is not enough heeft bijgedragen aan de populariteit. In deze film wordt James door zijn tegenstander Elektra gevangen gehouden in de toren.

Volgens de legende zou de toren – die ook wel Leandertoren, Maagdentoren of Meisjestoren wordt genoemd – door een Ottomaanse sultan zijn gebouwd. Hij zou zijn dochter hierin hebben laten opsluiten; er was voorspeld dat zij op haar 18e zou sterven en hiermee dacht hij haar te beschermen. Maar zelfs in de toren was ze niet veilig; de sultan liet haar op haar verjaardag een mand met fruit bezorgen. In de mand had zich een slang verstopt die zorgde voor een dodelijke beet.

Waar of niet, het geeft de Kiz Kulesi – waar je tegenwoordig in de toren kunt genieten van een geweldig diner – wel net dat beetje extra charme. Het is meer dan een verlaten torentje te midden van heel veel water…

Wil jij het eilandje bezoeken tijdens je stedentrip in Istanbul? Vanaf Harem vertrekken er boten en ook vanaf Ortaköy en Salacak is het mogelijk op de boot te stappen.

Ben jij wel eens op een van deze meest gefotografeerde plekken geweest? We horen graag of je het in het echt net zo mooi vond als op de foto’s.

Fotografie: f11photo | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *