London Eye, reuzenrad Londen

London Eye, het niet te missen reuzenrad van Londen

Toen het reuzenrad werd geopend was het het hoogste ter wereld. Inmiddels is het door diverse reuzenraden van de troon gestoten, maar dat neemt niet weg dat de London Eye nog steeds een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen is.

London Eye in het kort

Je vindt hét reuzenrad van Londen aan de zuidoever van de Theems, tegenover nog zo’n belangrijke bezienswaardigheid; het Palace of Westminster. Het werd gebouwd in opdracht van British Airways ter gelegenheid van de millenniumwisseling. Het draagt daardoor ook wel de bijnaam Millennium Wheel.

Saillant detail: het werd wel officieel geopend op 31 december 1999, maar pas in gebruik genomen in maart van het jaar daarna. Dit kwam door technische problemen. Minder populair is het er niet om geworden; het is ca. 20 jaar later nog altijd een van de belangrijkste hotspots van de Britse stad.

En dan te bedenken dat het aanvankelijk een tijdelijke attractie zou zijn. Het zou er maar 5 jaar staan, maar al in 2002 werd besloten om de London Eye een vaste plek te geven in de skyline. Niet in de laatste plaats omdat het heel veel geld oplevert.

British Airways was verantwoordelijk voor de bouw van de London Eye en bleef deze ook nog enkele jaren sponsoren. Na andere sponsors in de tussenliggende jaren wordt het reuzenrad nu al enkele jaren gesponsord dor Coca-Cola. Kijk dus niet raar op als hij ’s avonds opeens rood kleurt.

Hoe hoog is de London Eye? (en meer cijfers)

London Eye, reuzenrad LondenWe noemden het al even kort; bij de opening was de London Eye het reuzenrad ter reuzenraden. Dit kwam door een hoogte van 135 meter. Inmiddels is de winnaar op dit gebied de High Roller in Las Vegas. Deze heeft een hoogte van maar liefst 167,6 meter.

Dat maakt de London Eye niet minder machtig; het is nog steeds het hoogste reuzenrad van Europa. En naast de hoogte hebben we ook nog wat andere indrukwekkende cijfers voor je die aantonen hoe machtig het reuzenrad is:

  • Het rad weegt maar liefst 1.700 ton en heeft een doorsnede van 120 meter.
  • De London Eye draait per jaar ca. 6.000 keer rond.
  • Het is het op drie na hoogste bouwwerk van Londen waarvan de top bereikbaar is.
  • Het reuzenrad kent 32 afgesloten cabines. Dit aantal is precies gelijk aan het aantal boroughs (politieke stadsdelen) in Londen. Ze zijn overigens genummerd t/m 33; nummer 13 is – zoals wel vaker met dit soort attracties – weggelaten.
  • In iedere capsule mogen maximaal 25 mensen zitten; dat betekent dat er maximaal 800 mensen tegelijk kunnen genieten van een geweldig uitzicht.
  • Jaarlijks verwelkomt de London Eye ca. 3,5 miljoen toeristen. Dit is meer dan de Taj Mahal in India.
In de volksmond wordt gesproken van een reuzenrad, maar feitelijk is de London Eye meer dan dat. Het is een vrijdragend observatierad, zoals ze het officieel eigenlijk genoemd wordt.

Een internationaal staaltje kunst

Het mag dan een van Engelands meest succesvolle attracties zijn, eigenlijk is dit een internationale winnaar. De onderdelen werden namelijk in verschillende delen van Europa gefabriceerd en later in Londen in elkaar gezet.

De poten (die samen 310 ton zwaar zijn) werden bijvoorbeeld in Gorinchem gefabriceerd en ook de aandrijving is ontwikkeld en gebouwd in ons eigen kikkerland. De cabines – en je ziet het zodra je er instapt – hebben wel wat weg van skiliftcabines. Deze werden dan ook bij een skiliftspecialist in Frankrijk gebouwd. Al het glaswerk voor de cabines komt uit Italië en de Duitsers waren verantwoordelijk voor de lagers. En dan hebben we nog maar een klein deel genoemd.

Met zoveel onderdelen van zoveel fabrikanten kun je je voorstellen dat de London Eye een duur geintje was om te realiseren. Hoe duur? Zo’n 70 miljoen pond.

De unieke London Eye capsules

London Eye, reuzenrad LondonHet meest bijzondere aan de London Eye zijn misschien nog wel de capsules, in elk geval op technisch gebied.

Deze hangen namelijk aan de buitenkant van de constructie. Waar je bij andere reuzenraden regelmatig tegen stalen constructies aankijkt, is jouw uitzicht hier optimaal.

Los daarvan zitten er nog meer snufjes aan vast. Elke capsule beschikt bijvoorbeeld over een eigen verwarming en koelsysteem.

En omdat je vrij mag rondlopen in de capsules beschikken deze ook over een stabilisatiemechanisme. Ook als er teveel mensen aan één kant staan, blijven de capsules horizontaal staan.

Een ritje in de London Eye

Laten we vooropstellen dat een ritje in de London Eye een must-do is. Alleen al vanwege het uitzicht. Bij goed weer heb je niet alleen uitzicht over bekende hotspots in de stad, maar ook op o.a. 36 bruggen over de Theems, 13 voetbalstadions en 3 luchthavens. Sterker nog; op de meest heldere dagen kan je 40 km ver kijken. Je kunt dan zelfs Windsor Castle zien liggen.

Maar ook buiten dit uitzicht om – en dus op minder heldere dagen – is het een belevenis an sich. Waarom? Een ritje (waarin je slechts één keer rond gaat) duurt maar liefst 30 minuten. Het reuzenrad heeft namelijk een snelheid van slechts 26 meter per seconde. Dit is zo langzaam dat het rad niet eens hoeft te stoppen om jou in- en uit te laten stappen.

Kaartjes voor de London Eye: wat kost het?

London Eye, reuzenrad LondenGoedkoop is een ticket voor London Eye helaas niet; een rondje in het reuzenrad is mogelijk vanaf ca. € 30,-. Als je vooraf je kaartjes bestelt overigens. Wanneer je een kaartje aan de kassa koopt, ben je ca. 10% duurder uit. En dan kun je ook nog eens rekenen op wachttijden, soms tot wel twee uur.

We raden je daarom altijd aan om vooraf kaartjes te kopen. Naast een standaard ritje is het mogelijk om uitgebreidere tickets te kopen. Bijvoorbeeld eentje waarbij je de wachtrij kunt skippen of – om lekker decadent te doen – met champagne-arrangement. Ook zijn er combinaties met andere topattracties in Londen mogelijk.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk de opties bij onze partner GetYourGuide. Dit kan ook nog kort van tevoren, bijvoorbeeld als je zeker wilt weten of het helder weer wordt.

Praktisch!

  • De London Eye ligt op loopafstand van metrostations Embankment, Waterloo en Charing Cross. Je kunt ook bus 77, 211 of 381 pakken.
  • Combineer jouw bezoek aan de London Eye meteen met andere bezienswaardigheden. In de buurt vind je o.a. Sea Life, Madame Tussaud en de London Dungeon.
  • Tickets worden vanaf 09.30 uur verkocht aan de balie van de London Eye. De eerste rit is om 10.00 uur. De sluitingstijd verschilt per seizoen. Hiervoor kun je het beste op de officiële website kijken.
  • Met de kinderen op pad in Londen? Kinderen tot 3 jaar mogen gratis in het reuzenrad, al moet je hier wel een ticket voor reserveren. Kinderen tot 16 jaar moeten altijd begeleid worden door een volwassene.
  • Hoewel je vrij rond kunt lopen in de capsules staan er ook enkele bankjes in het midden. Fijn voor mensen die minder goed te been zijn. Voor hen zal het reuzenrad bij het in- en uitstappen ook wel even stilgezet worden.
London Eye: Park Plaza Westminster BridgePraktisch aan de voet van – en de naam doet het al vermoeden – de Westminster Bridge vind je Park Plaza Westminster Bridge. En niet alleen deze brug ligt praktisch aan je voeten, ook de London Eye is binnen handbereik. Een paar minuutjes lopen!

Laat je ons weten hoe jij jouw ritje in de London Eye hebt ervaren?

Fotografie: DeymosHR | Shutterstock.com, TasanP | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *