Altea Costa Blanca

Kunstzinnig Altea aan de Spaanse Costa Blanca

Met haar witte huisjes en knusse straatjes is Altea terecht een van de mooiste plaatsjes aan de Costa Blanca. De schilderachtige omgeving is duizendmaal genieten tijdens jouw vakantie in Spanje.

Altea in een vogelvlucht

Altea Costa Blanca, vogelvluchtAltea bevindt zich ten noorden van Benidorm en is gebouwd op een heuvel. Karakteristiek aan Altea zijn de witgekalkte huisjes. Doordat door de eeuwen heen schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars zich in deze badplaats begaven, zie je veel kunstzinnige invloeden terug. Nu nog zijn er veel ateliers te vinden in Altea.

Het is niet geheel duidelijk waar de naam Altea vandaan komt. Eén van de theorieën is dat het komt van de Grieken. Zij vestigden zich in deze plaats en legden een marktplaats aan die zij Althaia noemden, naar een godin uit de Griekse mythologie. Sinds de jaren ’50 is Altea uitgegroeid tot een plaats die is ingesteld op de vakantieganger en dus vele voorzieningen heeft. Daarnaast is er veel te zien en te doen in deze prachtige plaats. 

Flaneren door het oude centrum

Train de kuiten en baan je weg door de steile straatjes van Altea! Omdat het oude centrum (Casco antiguo de Altea) op een heuvel ligt, is het zeker goed voor de conditie. De wandeling loont zich zeker, want je zult je wanen in een walhalla vol kunstgalerijen, ambachtswinkels en terrasjes. Ook kun je hier fantastisch souvenirs kopen.

Je komt het oude centrum binnen via een poort die uit de Middeleeuwen stamt. Deze poort wordt in het Spaans de Portal Viejo genoemd. Vertaald betekent dit simpelweg ‘oude poort’. Eenmaal in de oude binnenstad vind je volop sfeer door de balkons en deurgevels die zijn versierd met kleurrijke bloemen.

In het oude gedeelte vind je ook de Iglesia nuestra Señora del Consuelo. Deze kerk heeft blauwe koepels en springt er dus al van een afstand bovenuit. Aan de kerk ligt een mooi pleintje. In de zomer is hier van alles aan de gang: markten worden opgezet en straattheater vult het plein.

Een kleurtje opdoen op het strand

Met een kust van meer dan 6 km kan je toch wel een strand hier en daar verwachten. Altea stelt niet teleur! De stranden hebben veelal witte kiezelstenen en beschikken over restaurants, toiletten en andere voorzieningen.

La Olla is een van de langere stranden van Altea en is eenvoudig te bereiken, ook voor mensen die minder goed ter been zijn. Een perfect strand vanwaar je de zee al duikend kunt ontdekken is El Mascarat. La Roda heeft van alle stranden de meeste voorzieningen, doordat het direct aan de boulevard ligt. Aan dit strand worden o.a. parasols en ligbedden verhuurd. De Blue Flag Award die La Roda heeft bemachtigd, garandeert daarnaast dat het er schoon en milieuvriendelijk is.

Andere bezienswaardigheden in Altea

Altea Costa Blanca, bezienswaardighedenReis je naar het noorden van Altea dan vind je de Iglesia Ortodoxa Rusa. Dit is de allereerste Russisch-orthodoxe kerk die in Spanje is gevestigd. De kerk is door Russische arbeiders gebouwd en is een kunstwerkje op zich. Het gebouw bestaat voornamelijk uit hout en heeft één toren en vier prachtige ingangen. De Iglesia Ortodoxa Rusa zou zeker niet misstaan in een sprookje.

Maak ook even tijd om de boulevard van Altea te bezoeken. Hier zijn winkels, terrasjes en restaurants gevestigd. De boulevard wordt omringd door palmbomen en is goed voor een lange wandeling. Erg mooi bij zonsondergang!

De noordelijk gelegen bergketen Sierra de Bernia wordt graag bezocht door wandelaars. In de buurt van de keten kunnen auto’s worden geparkeerd om vervolgens te voet de natuur te bewonderen. Kies je ervoor de Sierra de Bernia te beklimmen dan word je beloond met een uitzicht op de Middellandse Zee waar menig reiziger jaloers op zal zijn.

Vele feesten in Altea

Altea staat bekend om haar vele feesten en evenementen. De festiviteiten zijn meestal gelinkt aan religie. Zo worden feestdagen zoals de Driekoningen, het feest van de Moren en de Christenen en diverse evenementen ter ere van de Heilige Drie-eenheid uitgebreid gevierd.

Fijn tukken in dit strandhotel

Altea Costa Blanca, strandhotelHotel Cap Negret is een geweldige verblijfslocatie voor alle leeftijdsgroepen. Het hotel beschikt over een zwembad, fitnesscentrum en restaurant. Daarnaast is er veel leuks voor de kinderen. Een miniclub, apart kinderbad, oppasservice en speeltuin zorgen er zonder meer voor dat zij zich uren vermaken. Daar komt bovenop dat dit hotel direct aan het strand ligt!

Of je er nu voor kiest om in Altea te verblijven of een dagtochtje te maken, verlies dit plaatsje in ieder geval niet uit het oog. Het is er werkelijk waar prachtig!

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *