Kleurrijk Villajoyosa, Costa Blanca

Kleurrijk Villajoyosa, de chocolade-parel van de Costa Blanca

Soms zie je foto’s en denk je: “Waar is dat gemaakt? Daar wil ik heen!” Dat gebeurt veel mensen ook bij het zien van een foto van Villajoyosa. Het leuke aan dit dorpje is dat het – als je je er even in verdiept – nog meer charme heeft dan enkel de gekleurde huisjes aan het strand. Lees maar mee!

Villajoyosa in een vogelvlucht

Villajoyosa is een klein stadje ten zuiden van Benidorm. Doordat je slechts 15 km hoeft te overbruggen, is het wat ons betreft echt een must see tijdens een vakantie aan de Costa Blanca.

Het stadje lijkt regelrecht van een ansichtkaart gelopen te zijn. Met de gekleurde vissershuizen die fel afsteken tegen het lichte (kilometerslange) zandstrand en de geweldige promenade die richting de haven loopt. Met maar liefst 3,5 km aan zandstrand is hutje mutje liggen hier overigens niet aan de orde.

De geschiedenis van Villajoyosa

Villajoyosa, dat in het Valenciaans ook wel La Vila Joiosa wordt genoemd, ontstond al in de Bronstijd en de heuvel waar de oude stad ligt, was ooit een Iberische nederzetting. Ten tijde van de Middeleeuwen kreeg het stadje de naam Alonis. Nadat het werd overgenomen door een christelijke koning werd het omgedoopt tot La Vila Joiosa, wat feitelijk vrolijke stad betekent. Nou, en vrolijk worden we hier zeker wel!

In de 17e eeuw werd de kustlijn van de provincie verdedigt vanuit Villajoyosa. Koning Felipe II liet stadsmuren met enorm veel uitkijk- en wachttorens bouwen om de strijd met de Barbarijse zeerovers aan te gaan. Met succes, ze dropen eind 17e eeuw af. Sindsdien floreert het stadje en inmiddels leeft het niet alleen van zeevisserij, maar ook van het toerisme.

Het verhaal van de gekleurde huisjes

Kleurrijke Villajoyosa Costa BlancaJa, dat is nog wel een verhaal apart; die gekleurde huisjes zijn natuurlijk geweldig, maar hoe is dat straatbeeld zo ontstaan? Het verhaal gaat dat de kleuren een oriëntatiepunt waren voor de vissers als zij op zee waren. De ligging aan het water was daarbij ook weer perfect; zo konden ze de zee in de gaten houden.

Geniet zeker van het uitzicht op dit prachtige geheel van kleurrijke huisjes, maar neem ook de tijd om een wandeling te maken door het stadje. Je wordt letterlijk teruggegooid in de tijd door de 16e eeuwse stadsmuren en een doolhof van smalle straatjes. En je vindt er enkele bezienswaardigheden, waaronder de gotische parochiekerk en de diverse uitkijktorens. Neem zeker een kijkje bij Torre Simeón, Torre del Aguiló en Torre del Charco.

Chocoholics opgelet!

Villajoyosa kent een rijke geschiedenis in de chocolade-industrie. Deze gaat terug tot in de 18e eeuw toen de eerste cacaoplant geïmporteerd werd. Je ruikt de cacao soms overigens al als je het stadje binnenkomt! In 1881 vestigde hier zich de eerste chocoladefabriek, Valor.

Inmiddels zijn er drie fabrieken, maar de eerste bestaat nog steeds en een deel hiervan is ingericht als museum. Je kunt er dagelijks terecht voor gratis rondleidingen. Een winkeltje vind je er ook. Een souvenir is leuk als aandenken, maar onthoud; het is geen Belgische chocolade. Op terrasjes kun je steevast churros met chocolade bestellen. Veel van deze churros worden gemaakt met de Valor-chocolade en zijn hier dan ook naar vernoemd!

Een tweede museum dat je na die geweldige churros moet bezoeken (althans, als je van cultuur houdt), is het Museo Municipal de Arqueología Etnología de Villajoyosa. In het museum ontdek je alles over de historie van het stadje. Incl. overblijfsel van de oude nederzetting!

Overnachten & eten in Villajoyosa

Hotel in VillajoyosaVerblijf jij graag ver weg van de drukte van Benidorm en zie jij jezelf elke dag over de kade langs de kleurrijke huisjes lopen? We hebben een heel fijn hotel, BlueSense Villajoyosa Resort, net buiten Villajoyosa voor je geselecteerd.

Tijdens een vakantie in dit driesterren hotel word je omgeven door prachtige palmbomen en heb je een privéstrand voor de deur liggen. De jongste vakantiegangers vermaken zich uren met zandkastelen bouwen, terwijl oudere vakantiegangers verkoeling in het zwembad zoeken of een drankje drinken bij de beachclub. Chillen kan hier ook in een hangmat.

Je kan in het hotel o.b.v. all inclusive verblijven, maar mocht je liever ’s avonds op pad gaan en de leukste tapastentjes willen zoeken, we hebben een fijne restauranttip voor je. Bij Casa Elordi, in het oude centrum, bestel je de lekkerste!

Mocht je nu direct dit kleurrijke stadje willen opzoeken, dan wensen we je vast enorm veel plezier. En die weegschaal, die moet je daarna maar even mijden…

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

6 thoughts on “Kleurrijk Villajoyosa, de chocolade-parel van de Costa Blanca

  1. Villajoyosa, prachtig om te zien, ben er nu voor de tweede keer geweest Dec. 2019 Gezellige boulevard en leuke terrasjes (niet duur). heerlijk voor een mooie wandeling aan de boulevard. Hele leuke foto`s gemaakt

    Lieve groetjes en misschien tot ziens

    Marian Jansen

  2. Villayosa is geweldig ook voor ouderen en slecht te been zijn je loopt van het centrum naar het strand onder bij het strand aan gekomen kijk je naar boven en denkt moet ik dat stuk wat ik heb gelopen weer terug lopen naar boven maar heelaas rechts op het strand net voorbij de gekleurde huisjes vind je 3 roltrappen die je weer terug brengt naar het centrum het is geweldig om er te vertoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *