7 dingen die je misschien nog niet wist over IJsland

Elke keer dat we online plaatjes spotten van IJsland, gaat ons hart sneller kloppen. Wat is dit toch een geweldige vakantiebestemming. Dramatische landschappen, unieke natuurwondertjes, het bruisende Reykjavik én niet te vergeten de Blue Lagoon; genoeg redenen om van IJsland te houden. Maar… er zijn wel wat noodzakelijke dingen die je moet weten over IJsland om goed voorbereid op pad te gaan.

1. Een 4WD is een must

We hebben een ruim aanbod aan hotels in Reykjavik en dat komt mooi uit; door de centrale ligging kun je vanaf hier veel ontdekken. Zoals de Blue Lagoon en de fantastische Golden Circle. Het landschap van IJsland kan echter wel ruig zijn, zeker als je een keer van de gebaande paden af wilt. We raden je daarom aan om een 4WD te huren als je liever zelfstandig op ontdekkingsreis gaat i.p.v. excursies boekt.

Oh, en dan nog iets als het op een auto huren aankomt; zorg dat je tank altijd zo goed mogelijk vol is. Het kan maar zo gebeuren dat je heel lang geen benzinestation tegenkomt.

2. Rust is gegarandeerd

IJsland is dunbevolkt, enorm dunbevolkt. Hoe dun? Dat zie je goed als we de cijfers van IJsland naast die van Nederland legt:

  • Nederland: oppervlakte van ca. 40.000 km², ca. 17.000.000 inwoners
  • IJsland: oppervlakte van ca. 103.000 km², ca. 335.000 inwoners

Aanzienlijk minder mensen per km² dus. En rijdend door het unieke landschap kan het maar zo zijn dat je geen auto of mens passeert. Ook wel eens lekker rustig, toch?

3. Zorg voor genoeg ‘laagjes’ in je koffer

Weetjes IJsland: weerNiets is zo veranderlijk als… het weer in IJsland! Waar het het ene moment kan regenen, schijnt het andere moment de zon.

Laagjes zijn dan ook een must have en vanaf het einde van de zomer wisselen dagen met en zonder jas elkaar snel af. Ook komen mutsen en handschoenen dan regelmatig van pas.

In het voorjaar en de zomer zijn de temperaturen het meest aangenaam, maar dan is het ook het drukst. Onze voorkeur: tussen september en april. Want dan kun je zomaar eens het noorderlicht spotten!

4. De menu’s staan vol met vis

Verrassend? Nee, misschien niet echt! Net als in de Scandinavische landen wordt ook hier voortreffelijke vis (vers uit zee!) geserveerd. Ben je niet zo dol op vis? Ze eten er daarnaast graag kip en lam en houden ook zeker rekening met vegetariërs.

Op IJsland zul je geen last hebben van muggen. Deze irritante beesten komen op het eiland simpelweg niet voor. In het noorden ligt wel een ‘muggenmeer’, maar deze kleine beestjes doen geen vlieg kwaad.

5. IJsland herbergt actieve vulkanen

Weetjes IJsland: vulkanenWist je dat IJsland een vulkanische achtergrond heeft en meer dan 125 (!) vulkanen huisvest? Er zijn er meer dan 30 nog echt actief. De meest bekende is de Eyjafjallajokull, die in 2010 uitbarstte. Heel Noordwest-Europa lag op zijn gat. Door de aswolken was er namelijk zes dagen geen vliegverkeer mogelijk.

Wil je een kijkje nemen in de vulkanische achtergrond van IJsland? Ga naar Nationaal Park Thingvellir. Hier vind je de breuklijn van de Noord-Amerikaanse tektonische plaat en de Euro-Aziatische tektonische plaat. De platen bewegen hier al jaren uit elkaar en elk jaar wordt de kloof zo’n 2 cm breder.

De kloof is nu zo groot dat echte daredevils bij Silfra een duik kunnen nemen in de kloof. Zweef tussen twee continenten in terwijl je geniet van helder water met een zicht tot wel 100 meter. Je moet wel ijskoud water (gemiddeld 2 tot 4 °C) trotseren!

6. Reykjavik is verrassend klein

Reykjavik mag dan de hoofdstad van IJsland zijn; het is op geen enkel vlak vergelijkbaar met de hoofdsteden zoals wij deze in Europa kennen. Geen hippe metropool, geen wereldberoemde must sees én toch zo de moeite waard.

Het van oudsher vissersdorpje is een kleurrijk geheel met schattige huisjes en kwalitatief goede restaurants. In de haven kun je op een boot stappen om vervolgens met een bijzonder stukje natuur kennis te maken. Je kunt in IJsland namelijk walvissen spotten.

Weetjes IJsland: Fosshotel ReykjavikMet dank aan de 16 etages die het grootste hotel van IJsland telt, word je vanuit Fosshotel Reykjavik getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt daarnaast rekenen op een toprestaurant en een eigen ‘biertuin’. Plus: ruime kamers.

7. Verrassende hoogtepunten die je niet mag missen

IJsland is verrassend veelzijdig. Niet alleen door het charmante Reykjavik, maar ook door de vele andere bezienswaardigheden.

Breng een bezoek aan het eerdergenoemde Nationaal Park Thingvellir, bewonder de watervallen en geisers aan de Golden Circle en ga een dagje ultiem relaxen in de Blue Lagoon. Ook leuk: maak een tocht met sneeuwscooters over een van de vele gletsjers.

Heb jij – met deze informatie op zak – direct zin om jouw koffers te pakken? Bekijk ons aanbod naar IJsland en maak je keuze. We horen graag jouw ervaringen!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *