Op maandag 26 juli heeft het kabinet aangekondigd dat alle EU-landen een geel (of groen) reisadvies krijgen. Oranje wordt slechts in heel uitzonderlijke situaties gebruikt. Deze verandering roept logischerwijs veel vragen op bij onze klanten. Tijd om hier verder op in te gaan!
Waarom verandert de overheid haar beleid?
In mei werd aangekondigd dat we vanaf 1 juli vrij zouden kunnen reizen in de EU met de digitale coronapas. De oranje reisadviezen gingen eigenlijk tegen dit voornemen in. En dat terwijl in veel van de oranje landen geen andere varianten en/of meer besmettingen waren dan in Nederland. En de zorg in de ziekenhuizen niet langer in het gedrang is door de steeds hogere vaccinatiegraad.
Dit is de reden dat de overheid haar beleid heeft gewijzigd; alle EU-landen krijgen een groen of geel reisadvies. Oranje is enkel voorbehouden aan landen waar plots een nieuwe variant heerst; dit reisadvies wordt dus enkel in uitzonderlijke situaties toegepast.
Wel is er een extra testverplichting voor reizigers uit gele gebieden.
Lees meer over het nieuwe beleid
Wanneer moet ik mij laten testen?
In de oude situatie gold dat reizigers uit oranje gebieden zich voor vertrek vanuit het vakantieland moesten laten testen. Nu alle EU-landen op geel of groen zijn, wijzigt de testverplichting.
Per 8 augustus is het voor reizigers vanuit alle gele gebieden verplicht om een coronabewijs te tonen voor vertrek vanaf de vakantiebestemming. Dit kan een volledige vaccinatie zijn of een herstelbewijs die een geldige QR-code geeft in de app. Ben je niet volledig gevaccineerd of heb je geen herstelbewijs? Dan is een PCR-test van max. 48 uur oud of een antigeentest van max. 24 uur oud verplicht.
Wie zich niet aan de verplichting houdt, kan geweigerd worden op de vlucht of riskeert – in het geval van een auto-, boot- of treinvakantie – een boete bij controles.
Voor reizen naar voormalig oranje gebieden gold al een testverplichting en dit blijft ook zo, ook voor 8 augustus. Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken wat er voor jouw bestemming geldt. Ook kunnen vakantiebestemmingen nog wel eisen kunnen stellen bij aankomst, waaronder ook een vaccinatie-, herstel- of negatieve testbewijs. Ook dit vind je terug op de website van de overheid.
Lees meer over de testverplichting
Waar kan ik me ter plaatse laten testen?
Net als in Nederland zijn ook de lokale overheden ingespeeld op coronatesten. Een test op locatie doen is dan ook geen probleem. We raden je aan om bij de accommodatie te vragen naar de testlocaties in de omgeving. Ook kan je contact zoeken met de reisleiding of de lokaal agent; de nummers vind je op de reisbescheiden.
De test ter plaatse is voor eigen rekening, tenzij het door lokale overheden gratis wordt aangeboden.
Wat dekt een verzekering als ik naar een geel gebied ga?
Het grootste issue van reizen naar een oranje gebied was dat je niet volledig gedekt was vanuit je reisverzekering. Wanneer je reist naar een geel gebied wordt er veel meer gedekt. Zo bieden de meeste verzekeraars – en ook die van ons – dekking wanneer je ter plaatse ziek wordt door corona of in quarantaine moet. Je staat dan niet voor financiële verrassing.
Check de dekking van onze verzekeraar
Ik heb een geel boekje met 2 vaccinaties moet ik die QR code ook nog hebben als ik naar een buitenlandse bestemming vlieg?
Ik raad je aan om per bestemming te kijken op de website van de Nederlandse overheid; zij zetten alles netjes op een rij.