Duiken in Oman

Onderwaterparadijs! Duiken in Oman

Relatief nieuw in ons aanbod is Oman. Met een kustlijn van maar liefst 3.165 kilometer is dit land in het Midden-Oosten niet alleen populair onder cultuurliefhebbers, maar ook onder duikliefhebbers. Wij vertellen je in dit artikel daarom alles over de drie belangrijkste duikgebieden.

Oman heeft diverse regio’s waar je kunt duiken. Wij lichten de drie grote en bekende duikregio’s van Oman toe. In het noorden vind je Musandam, in het zuiden Dhofar en aan de kunst in de buurt van de hoofdstad Muscat.

Duiken in Oman

Oman is net iets minder druk dan Egypte en ook weer niet te ver weg om een halve wereldreis te moeten ondernemen; Oman ligt op ca. 9 uur vliegen van Amsterdam. De laatste jaren zijn de mogelijkheden om te duiken erg gegroeid en Oman kent nog geen massatoerisme waardoor je de onderwaterwereld nog in goede staat aan zult treffen.

De beste periode om te duiken in Oman is van oktober t/m mei. Het is dan niet te warm en het zicht onderwater is dan op haar best. De onderwaterwereld van Oman staat vooral bekend om haar vele hoeveelheid vis. Daarnaast is het o.a. mogelijk om de luipaardhaai onderwater tegen te komen.

Op zoek naar de eeuwenoude geschiedenis in Muscat

Duiken in Oman: MuscatDe hoofdstad Muscat en de directe omgeving is waarschijnlijk de beste plek om te duiken in Oman. Het Daymaniyat Islands Nature Reserve is een beschermd natuurpark en ook de onderwaterwereld is hier beschermd. Het water is helder, de vissen zijn gezond en er zijn grote koraaltuinen waardoor je nu nog echt een authentiek stukje onderwaterwereld tegenkomt. Deze regio staat daarnaast bekend om de begroeide riffen en steile drop-offs.

In Muscat kun je o.a. terecht bij het Oman Dive Center. Je kunt hier PADI-cursussen volgen in een duikzwembad onder leiding van ervaren instructeurs. En er ligt nog een twintigtal duikplekken op dertig minuten varen van het centrum. Ook kun je duikexcursies maken die langer varen zijn of andere gebieden bezoeken.

Ruige rotsen rond Musandam

In het uiterste noorden van Oman ligt het plaatsje Khasab in Musandam. Duiken doe je hier tussen de grillig gevormde rotsen en kliffen. De fjorden rond het schiereiland kennen 25 duikplaatsen, bekend om hun rijke fauna en flora en ongeschonden koraalriffen. In de wateren rondom Musandam komen schildpadden, roggen, naaktslakken, dolfijnen, barracuda’s en tientallen andere vissoorten en zeedieren voor. De hotspots voor duikers zijn Deep Purple en No Palm Beach.

Dhofar: kustduiken in Oman

Bijna aan de grens met Jemen vaart sinds november 2011 de eerste LiveAboard van Oman, de Saman Explorer. In de maanden november tot mei vaart hij wekelijks naar de ongerepte Halaniyat eilanden in Zuid-Oman. Het zuidelijke gebied Dhofar is een veilige duikomgeving, want er zijn nauwelijks stromingen en je hebt zicht tot 15 m. Vooral het klimaat in deze regio is heel bijzonder. Het regenseizoen – wat plaats vindt van juni tot september – zorgt er voor dat het landschap verandert in een groene oase. Zodra je de onderwaterwereld hebt verkend, kun je het landschap van Dhofar bewonderen.

Wil je meer dan alleen duiken in Oman?

Duiken in Oman - graftombes van Qubur JuhhalOman is een veelzijdig land, met vooral heel veel cultuur. In het binnenland van Oman vind je bijvoorbeeld de plaatsen Bat, Al Khutm en Al Ayn, welke  samen de meest complete verzameling nederzettingen en begraafplaatsen ter wereld uit het 3e millennium voor Christus vormen. Ongeveer 2 km ten westen van Bat vind je de toren van Al-Khutm en de graftombes van Qubur Juhhal in Al-Ayn (ca. 25 km van Bat).

Niet alleen vind je in Oman veel cultuur, ook de natuur van Oman is bijzonder. In Musandam vind je oude fjorden terwijl je prachtige groene heuvels en watervallen in Dhofar hebt. Oman heeft daarnaast uitgestrekte woestijnen en het Hajar gebergte. We kunnen wel spreken van uiteenlopende landschappen in Oman.

Je kunt dus meer dan alleen duiken in Oman. Boek een reis naar dit prachtige land en ontdek de onderwaterwereld en het land met eigen ogen!

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *