calabrie-opkomende-zonbestemming-italie

Calabrië, de opkomende Italiaanse zonbestemming

Hoewel je in meerdere Italiaanse regio’s kennis kunt maken met het échte Italië, is een van onze favorieten toch wel Calabrië. Steeds meer vakantiegangers weten hun weg te vinden naar de streek in de punt van de Italiaanse laars. Tijd voor jou om ein-de-lijk kennis te maken met dit unieke gebied.

Waar ligt Calabrië?

Calabrië ligt in het uiterste zuiden van Italië, in de punt van de laars. Door deze ligging heb je een uniek stukje Italië te pakken; Calabrië wordt namelijk omringd door zowel de Tyrreense als Ionische Zee. Hierdoor kun je rekenen op lange kustlijnen, die ook nog eens prachtig ruig zijn.

Wat je verder kunt verwachten van Calabrië? En er is genoeg te ontdekken; op een oppervlakte van ruim 15.000 km² vind je niet alleen prachtige stranden, maar ook (en in het bijzonder in het binnenland) hoge bergen, bossen, olijfboomgaarden, rivieren en meren. Volop veelzijdigheid!

Tel daarbij op dat de regio – die feitelijk bestaat uit vijf subregio’s (Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria en Vibo Valentia) – nog niet wordt overspoeld door toeristen. Je kunt hierdoor in alle rust door de gezellige oer-Italiaanse plaatsjes wandelen. Zelfs in het hoogseizoen!

Tropea, de parel van Calabrië

Ga je voor een strandvakantie in Calabrië, ga dan zeker naar de Godenkust. Met deze bijnaam wordt het stukje kust tussen Pizzo en Nicotera aangeduid. Je vindt hier schattige, verstopte baaitjes, hooggelegen dorpjes die je een prachtig uitzicht bieden en ruige kliffen en rotsen.

Tropea, CalabriëHet hoogtepunt aan de Godenkust is het geliefde Tropea. Naast dat de badplaats beschikt over een hagelwit strand en de imposante kliffen ‘versierd’ zijn met pastelkleurige huizen, vind je ook nog eens het prachtige Santa Maria dell’Isola. Dit klooster, waar je vanaf het strand naartoe kunt klimmen, is zeker een bezoek waard als jij óók gaat voor cultuur.

Dat geldt overigens ook voor het historische centrum van Tropea, dat op een rotsplateau ligt. Middeleeuwse straatjes, charmante steegjes, prachtige kerken en vooral veel goede Italiaanse restaurants sieren het straatbeeld.

Ga je voor een ijsje? Probeer dan eens rode uien-ijs. Klinkt niet meteen aantrekkelijk hè? Toch eet men het hier veel; de bekende zoete, rode uit (Rossa di Tropea) komt namelijk uit het stadje.

Labranda Rocca Nettuno Tropea, CalabriëBij Labranda Rocca Nettuno Tropea heb je een ideale ligging in the pocket. Het hotel bevindt zich op een rotsplateau aan het strand en het centrum is te voet bereikbaar. Je kunt daarnaast rekenen op o.a. een zwembad en meerdere restaurants.

Andere highlights aan de Godenkust

Scilla CalabriëEen van onze andere favorieten aan de Godenkust is het zuidelijker gelegen vissersdorpje Scilla. Hier domineert zwaardvis vele menukaarten. Het dorpje aan de Tyrreense kustlijn is namelijk hét centrum van de zwaardvisvangst.

Naast genieten van deze lokale specialiteit, die ze op meerdere manieren bereiden, is er meer te doen en te zien in het dorpje. Een mooi strand bijvoorbeeld, met aangrenzend een gezellige boulevard met winkeltjes. Of wat dacht je van een oude visserswijk direct aan zee? Een genot voor fotografieliefhebbers!

Een andere populaire bestemming is Capo Vaticano, dat precies tussen Tropea en Scilla in ligt. Aan deze kaap vind je misschien wel de mooiste stranden en baaitjes van heel Calabrië. Zoals het wonderschone Spiaggi Praia I Focu en Spiaggi di Tono. Deze laatste dankt haar bijnaam aan de grote hoeveelheid tonijn die hier wordt gevangen. Je kunt dus wel bedenken wat de menukaarten in de restaurants rondom het strand domineert.

Capovaticano Resort Thalasso & Spa, CalabriëOp zoek naar een bijzonder boutique hotel in Calabrië? Capovaticano Resort Thalasso & Spa is the place to be. Vanuit het hotel kijk je uit over de Eolische Eilanden. Extra pluspunt: het strand ligt voor de deur.

Sunsnacken aan de Ionische Zee

Bovenstaande plaatsjes liggen stuk voor stuk aan de kant van de Tyrreense Zee. Die kant van Calabrië wordt vooral gekenmerkt door kleine baaitjes en strandjes. De andere kant van de Italiaanse regio, die grenst aan de Ionische Zee, vertoont een andere kustlijn. Hier vind je vooral langere stranden. En zeewater zo helder dat je je bijna in de Caraïben waant!

Soverato, CalabriëDe stadjes en dorpjes in dit deel van Calabrië worden gezien als iets minder fotogeniek, maar – een groot pluspunt – het is er nog een stuk rustiger; het zijn vooral de Italianen zelf die hier op vakantie gaan. Een heel eerlijk; dat heeft wel zo haar charmes.

Een van de bekendste plaatsen aan de Ionische Zee is Soverato, dat beschikt over een van de drukst bezochte (vissers)havens aan deze kant van de Italiaanse regio’s. Je vinder er daarnaast een historisch centrum met lokale winkeltjes en trattoria’s waar je niet zomaar voorbij kunt lopen. Probeer die verleiding eens te weerstaan! Ook het strand is prachtig.

Estella Club Village & Residence, CalabriëTen noorden van Soverato vind je Estella Club Village & Residence. Dit vakantiedorp ligt direct aan een van de mooiste stranden in dit gebied. Je kunt er daarnaast rekenen op o.a. een fijn zwembad, uitgebreide wellnessfaciliteiten en een restaurant.

Ontdek het binnenland van Calabrië

Waar de kustlijn aan de Tyrreense en Ionische Zee gekenmerkt wordt door mooie kustplaatsen, heeft het binnenland van Calabrië weer een heel ander karakter. Boek een excursie of – voor een stukje meer vrijheid – huur een auto & ontdek een authentieke kant van de Italiaanse regio.

Binnenland CalabriëDe afstanden lijken misschien niet zo groot, maar de wegen zijn niet altijd in even goede staat. Hierdoor is het feitelijk onmogelijk om de hele regio vanuit een van bovenstaande plekken te ontdekken. Maar we hebben wel wat suggesties voor je:

  • Vanaf Scilla rijd je in ruim een uur tijd naar het middeleeuwse dorpje Gerace. Het is gevestigd op een rots en herbergt ruim 15 kerken én de grootste kathedraal van Calabrië. Een erfenis uit de 11e eeuw! Slenter van kerk naar kerk via de sfeervolle straatjes in het oude centrum.
  • Verblijf je in Soverato? In ca. 45 minuten bereik je Stilo. Groot is het middeleeuwse stadje niet, maar veel faam heeft het wel. Je vindt hier namelijk La Cattolica, een schattig Byzantijns kerkje met prachtige fresco’s uit de 10e eeuw. Geniet niet alleen van de binnenkant van de kerk; vanaf de buitenkant heb je een geweldig uitzicht over de omliggende vallei.
  • Ben jij een ijsliefhebber pur sang? Op ca. 45 minuten rijden van Tropea vind je het stadje Pizzo. Tartufo-ijs (een combinatie van truffel- en chocoladeijs) is hier de lokale specialiteit. Bij welke van de vele ijssalons je ook binnenkomt, je kunt er niet omheen. Bestel een ijsje en slenter door het historische centrum. Deze wordt gekenmerkt door prachtige pleintjes, veel winkeltjes en verrassende doorkijkjes.

Benieuwd geworden naar Calabrië? Wij zouden het wel weten… Op naar een heel mooi stukje Italië!

Fotografie: mRGB | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Calabrië, de opkomende Italiaanse zonbestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *