Vakantie Panama

Panama: de mooiste bezienswaardigheden op een rij

Vele reizigers associëren dé VakantieDiscounter met all inclusive vakanties, mooie last minutes én leuke bestemmingen in Europa. Maar wist je dat we ook redelijk wat verre bestemmingen in ons aanbod hebben? Waaronder Panama. Tijd om dit bijzondere land in Midden-Amerika uit te lichten en naar de mooiste bezienswaardigheden te kijken.

Het Panamakanaal

Vakantie Panama: PanamakanaalPanama mag dan onder Nederlandse reizigers nog niet zo bekend zijn, de eerste grote stappen als toeristische bestemming zette het land al aan het einde van de 20e eeuw. Dit is mede te danken aan het bekende Panamakanaal, dat de Atlantische Oceaan met de Grote Oceaan verbindt. Het zorgde voor een flinke economische groei, welke zorgde voor investeringen in het toerisme. Inmiddels weet het land zichzelf steeds meer te positioneren als een goed alternatief voor bijv. buurland Costa Rica.

Een bezoek aan het kanaal mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Panama. Een goede spot is bij de Mircaflores Locks aan het randje van Panama-Stad. Bij deze sluizen kun je plaatsnemen op een platform vanwaar je een goed uitzicht hebt op het kanaal. Extra bijzonder is het in de vroege ochtenduren; dan komen de meeste schepen door de sluizen.

Panama-Stad

Vakantie PanamaHet meest levendige deel van het land is zonder twijfel de hoofdstad Panama-Stad. Deze afwisselende stad beschikt over diverse bezienswaardigheden. Wat je echt niet mag missen in Panama-Stad? We zetten het voor je op een rij:

  • Casco Viejo is dé koloniale wijk van Panama-Stad en hét toeristische hart van Panama. Slenter rond door de smalle straatjes met gietijzeren balkonnetjes, gebogen ramen en huisjes geschilderd in vrolijke kleuren. Te midden van de straatjes vind je enkele musea en kerken, maar ook ijssalons, souvenirwinkels, restaurants en hotels. Al slenterend snap je waarom de wijk een vermelding heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Aan de zuidkant van de stad, op een schiereiland, vind je een van de oudste delen van de stad, Casco Antigua. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude villa’s (waar het pastelverf langzaam van de gevels af bladdert), koloniale kerken, balkons en leuke pleintjes. Het hart van de wijk wordt gevormd door Plaza de Francia. Dit plein is een eerbetoon aan de 22.000 arbeiders die onder Franse leiding omkwamen bij de bouw van het Panamakanaal.
  • Kom meer te weten over de variëteit aan dieren en natuur in Panama in het Biomuseo in Panama-Stad. Het gebouw is niet alleen erg bijzonder en uniek, het innovatieve museum is ook een leerzaam uitje voor alle leeftijden.
  • Voor een mooi uitzicht over het centrum ben je aan het juiste adres in Parque Natural Metropolitano. Dit stukje regenwoud leent zich perfect voor een lange natuurwandeling. Onderweg kom je oog in oog komen te staan met de meest uiteenlopende diersoorten.

Natuurparken in Panama

Vakantie Panama: Isla CoibaDe ligging (tussen twee oceanen in) en het klimaat dragen bij aan een prachtige natuur, o.a. vol regenwouden. Naast het eerder genoemde Parque Natural Metropolitano zijn er nog meer natuurparken in Panama de moeite waard.

Nationaal Park Darien is het grootste nationale park van Centraal-Amerika en je vindt er naast pure jungle, stranden, bergachtige kusten en moerassen. In het park leven naast dieren ook indianenstammen.

Een ander groot natuurpark in Panama is het Nationaal Park Coiba. Dit natuurpark omvat het eiland Coiba en 38 kleinere eilanden. Een ideale plek voor duikliefhebbers, vissers, wandelaars en vogelliefhebbers.

Werelderfgoed in Portobelo

Vakantie Panama: Portobelo

Van de 16e tot 18e eeuw was Portobelo een belangrijke zilver-exporthaven. Er werden verschillende forten gebouwd die de stad moesten beschermen tegen vijandige koninkrijken en tegen piraten. Door de belangrijke rol van deze forten staan de ruïnes van de forten nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De forten zijn deels ontmanteld en de stenen zijn gebruikt voor de bouw van het Panamakanaal. Desondanks zijn de restanten van San Fernando, een van de twee forten, meer dan indrukwekkend. Je kunt deze bezoeken per boot en geniet onderweg vooral van het uitzicht op de prachtige omgeving.

Maak kennis met cultuur en tradities op de eilandjes

Vakantie Panama: indianen San Blas

Panama herbergt tientallen kleine eilandjes. Aan de Caribische kust, vlakbij Portobelo, vind je Isla Grande. Dit eiland is ca. 7 km² groot en heeft ca. 300 inwoners van Afrikaanse afkomst. Hier worden de leukste lokale feesten gegeven.

Ten oosten van het Panamakanaal liggen meer dan 350 eilanden die samen de archipel San Blas vormen. Breng een bezoek aan deze eilandjes en kom meer te weten over de oorspronkelijke bewoners van Panama. Je komt dan ook meer te weten over gewoontes en tradities van de inwoners en ziet hoe zij leven van visserij en teelt van groente en fruit.

Wist je dat er jaarlijks vanaf de San Blas-eilanden 15.000 kokosnoten geëxporteerd worden naar Colombia. De kokosnoot kan op de eilanden dienen als betaalmiddel en heeft dan een waarde van tien Amerikaanse dollarcent.

Wat is er nog meer te doen tijdens een vakantie in Panama?

  • Ga fietsen over de Causeway Amador. Deze weg verbindt het vaste land met drie kleine eilandjes voor de kust. Tijdens je fietstocht geniet je van een geweldig uitzicht.
  • Voor afkoeling is het verstandig om af te reizen naar Boquette. Deze bergvallei staat bekend om het koele klimaat en de ongerepte natuur. Het is tevens een goed startpunt om de bijna 3.400 m hoge Barú Vulkaan te beklimmen.
  • Breng een bezoek aan de rumfabriek Carte Vieja. Deze fabriek, in het westen van Panama, biedt toeristen een leuke rondleiding mét – hoe kan het ook anders? – een proeverij!

Zie jij zo’n vakantie naar Panama wel zitten? Bekijk ons aanbod

Over de auteur

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *