bezienswaardigheden bilbao

Het andere Spanje! Maak kennis met het moderne en culturele Bilbao

Steden als Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla staan vaak hoog op het lijstje van stedentrippers. Hiermee wordt underdog Bilbao snel vergeten. Zonde, want deze stad in het noorden van Spanje heeft ook veel te bieden. Voor cultuurliefhebbers, maar ook voor architectuurliefhebbers.

Benieuwd naar wat de Spaanse stad te bieden heeft? We zetten de bezienswaardigheden in Bilbao op een rijtje. Wedden dat deze boeiende stad dan hoger op je lijstje komt te staan.

Alles over de underdog van de Spaanse steden, Bilbao

bezienswaardigheden bilbao: cathedral of santiagoBilbao is het hart van het Baskenland, in het noorden van Spanje. De plaats ligt aan de rivier Nervión en aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. De temperaturen in deze stad liggen lager dan je gewend bent van de Zuid-Spaanse steden. Bilbao heeft een gematigd en vochtig zeeklimaat. Naar het strand gaan zal je hier niet snel, maar het zijn wel aangename temperaturen voor een actieve stedentrip.

In de jaren ’90 verkeerde de stad in economische crisis, maar daar heeft het zich prima uit weten te vechten. Bilbao transformeerde van ondergeschoven kindje tot een artistiek plaatje, ook wel het Bilbao-effect genoemd. Naast cultuur en geschiedenis vind je hier veel moderne architectuur.

Moderne bezienswaardigheden in Bilbao

Bilbao is sinds 1997 een van de steden met haar eigen Guggenheim Museum; het Museo Guggenheim de Bilbao. Het eerder genoemde Bilbao-effect heeft de zeker te danken aan de komst van dit bijzondere museum.

Alleen al de buitenkant van het Guggenheim Museum is de moeite waard om te bekijken. Architect Fank O. Gehry heeft ruim 70 miljoen euro gebruikt om een prachtig gebouw neer te zetten met materialen als glas, titanium en kalksteen. Maar sla ook zeker de binnenkant niet over; de beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw is meer dan de moeite waard.

Naast het Guggenheim Museum hebben nog diverse andere architectonische en infrastructurele projecten als motor gediend voor de stedelijke en economische vernieuwing van Bilbao. Zo heb je het Congrescentrum en Muziekpaleis Euskalduna, metrostation Norman Foster en het vliegveld van Calatrava.

Vincci Consulado de BilbaoVlakbij het Guggenheim Museum vind je Vincci Consulado de Bilbao. Het hotel is gebouwd in de vorm van een zeilboot; alsof hij zo de Ria de Bilbao op vaart. En naast een fijne ligging kun je er rekenen op veel luxe.

Ontdek de Baskische cultuur

bezienswaardigheden bilbao: cathedral of santiagoNatuurlijk moet je een bezoek hebben gebracht aan het moderne pronkstuk van de stad, Guggenheim Museum, maar Bilbao heeft nog zoveel andere prachtige bezienswaardigheden.

Wandel door het oudste stadsdeel van Bilbao, Casco Viejo. Hier vind je prachtige oude geveltjes, smalle straten en kerken zoals de kathedraal van Santiago de Bilbao. Het heeft ruim twee eeuwen geduurd (van eind 14e eeuw t/m begin 17e eeuw) voordat de bouw compleet was. Een must visit tijdens je verblijf in Bilbao.

In Casco Viejo vind je diverse oude straten, waaronder Barrencalle Barrena, Berrencalle, Carnicería Vieja, Belosticalle, Tendería, Artecalle en Somera. In deze zeven oudste straten van de wijk vind je leuke eetgelegenheden, barretjes met de beroemde pintxos (beter bekend als tapas) en het Arriaga Theater. Dit theater is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Sindsdien heeft het pand diverse branden en overstromingen overleefd. Na iedere ramp is het theater volledig in ere hersteld.

Bij een bezoekje aan een Spaanse stad, kun je een bezoek aan een overdekte markthal vaak niet overslaan. Elke stad heeft er wel één, zo ook Bilbao. In Mercado de la Ribera het heeft een prachtige ligging middenin het centrum én aan het water.

Bezienswaardigheden Bilbao, Hotel AbandoHotel Abando heeft een centrale, maar toch rustige ligging in Bilbao. De modern ingerichte kamers zijn van alle gemakken voorzien en in de ochtend kun je smullen van een heerlijk ontbijtje.

De (groene) omgeving van Bilbao

Bilbao wordt omgeven door een vruchtbaar landschap met groene bossen, bergen, stranden en steile kusten. Vanuit het centrum ben je binnen een half uur in een heel ander landschap met pittoreske havendorpjes en grillige kusten met vele strandjes aan de Golf van Biskaje.

Ook andere Baskische steden, zoals Vitora en San Sebastián, kan je dankzij de goede wegen en het openbaar vervoer netwerk eenvoudig aandoen tijdens een stedentrip in Bilbao.

Ben jij al wel eens in de Spaanse stad geweest? We horen graag wat jouw favoriete bezienswaardigheden in Bilbao zijn.

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *