Doen in IJsland

Wat te doen in IJsland? Check deze tips!

Als je foto’s ziet van het magische IJsland word je toch instant verliefd? Wij in ieder geval wel! Maar IJsland is veel meer dan alleen mooie plaatjes, er valt namelijk genoeg te beleven. Wat je echt moet doen in IJsland? Wij zetten het voor je op een rijtje.

IJsland ligt op ca. 3,5 uur vliegen van Nederland en is zo’n 103.000 km² groot. Er wonen nog geen 350.000 mensen, maar echt rustig is het er niet met dank aan de toeristen die het land in grote getalen bezoeken. Net als deze toeristen wil jij vast ook in korte tijd zoveel mogelijk doen in IJsland. Lees daarom deze shortlist en ga goed voorbereid op pad.

1. Golden Circle-tour

Doen in IJsland - GeysirBovenaan ons lijstje prijkt de Golden Circle-tour. Of je die nou zelf doet met een huurauto of georganiseerd op pad gaat met een bus, het is een echte must do. In één dag zie je namelijk IJsland in het klein.

De tour brengt je langs het prachtige Thingvellir Nationaal Park, de indrukwekkende Gulfoss waterval en de kokend water spuitende Geysir.

Bij alle ‘attracties’ van de Golden Circle kun je je zo een tot twee uur vermaken. Over het algemeen loop je er over aangelegde paden en zijn er perfecte fotospots voor Instagramwaardige plaatjes.

2. Lekker badderen

Iedereen kent waarschijnlijk de mooie foto’s van de Blue Lagoon. Dit warme, lichtblauwe water heeft een helende werking en van de algenmaskertjes gaat je huid stralen. Je legt er een flinke duit voor neer, maar het is zeker de moeite waard. Let op; wel van tevoren even reserveren!

Ga je met een iets kleiner budget naar IJsland? Er zijn ook voldoende (gratis) opties om lekker te badderen. In Reykjavik vind je een aantal zwembaden waar de locals ook graag samenkomen om te badderen en te socializen. Wij tippen Laugardalslaug, net buiten Reykjavik. Dit zwembad heeft o.a. een groot buitenbad en enkele warme badjes waar het heerlijk vertoeven is.

Avonturiers kunnen ook (gratis) badderen in een natuurlijk warmwaterzwembad. Dat kan bijvoorbeeld in Seljavallalaug, waar het water rechtstreeks uit de bergen in een zwembad stroomt.

3. Walvissen spotten

In de wateren rond IJsland is de kans tussen mei en september groot dat je walvissen spot als je het water op gaat. Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken dagelijks diverse tours. Wie weet spot jij straks de dwergvinvis, bultrug of de blauwe vinvis!

Wil jij graag een orka spotten? Dan heb je de meeste kans als je van januari tot maart in IJsland bent. Deze zwart-witte giganten komen dan namelijk naar IJsland vanwege de haring. In Grundarfjördur worden speciale excursies aangeboden.

Ga het water op met onze partner GetYourGuide! Vertrek vanuit de haven van Reykjavik en vaar op het grootste walvisobservatieschip van IJsland. Geen walvis gespot? Niet getreurd, je krijgt gratis een ticket voor een herkansing.

4. Met een ijsscooter over een gletsjer

IJsland staat bekend als het land van vuur & ijs. En deze laatste vind je vooral op de gletsjers die het land herbergt. De grootste gletsjer ter wereld, de Vatnajökull, is groter dan alle gletsjers van Noorwegen, de Alpen en de andere IJslandse gletsjers bij elkaar. Deze gletsjer ligt in het zuidoosten van IJsland en is daardoor minder goed bereikbaar voor reizigers die in Reykjavik verblijven.

Een betere keuze om te ijsscooteren is daarom de tweede grootste gletsjer ter wereld, de Langjökull. Dit betekent lange gletsjer in het IJslands. Voordat je op de scooter stapt krijg je een korte uitleg en word je goed ingepakt om je te beschermen tegen de kou, maar daarna kun jij je helemaal uitleven op de ca. 1.000 m² aan 580 meter dik ijs.

5. Ontdek Reykjavik

Doen in IJsland - ReykjavikReykjavik, de hoofdstad van IJsland, is eigenlijk bijna geen stad te noemen, omdat het zo klein is. Toch kun je je prima een dagje vermaken in dit charmante stadje en is er genoeg te doen. Beklim bijvoorbeeld de Hallgrimskrikja, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de stad en de baai.

Wandel door de gezellige straatjes met gekleurde huizen en maak een pitstop bij het café Babalú. Dit restaurantje is niet te missen dankzij de bontgekleurde gevel. Bestel een lekker kopje koffie of geniet van een goede lunch in gemoedelijke huiskamersfeer. Wil je shoppen in Reykjavik? Neem dan een dikke portemonnee mee, want de items in de stijlvolle winkels zijn niet echt goedkoop helaas.

6. Lokaal eten

De IJslandse keuken wordt gedomineerd door visgerechten, lamsvlees en schapenvlees. Daarnaast worden er veel aardappelen gegeten. Verse groenten en vers fruit is minder goed verkrijgbaar en wordt daarom minder geserveerd. Als je in IJsland bent is het een must om een keertje bij een restaurant de lokale keuken te proeven.

Als je graag iets nieuws wilt proberen, ga dan voor walvis. IJsland heeft namelijk een lange traditie van walvisjacht en sinds 2008 is de commerciële jacht weer toegestaan. De dwergvinvis is geen beschermde diersoort en kan dus op jouw bordje belanden. Als jij walvis bestelt, krijg je een steak voorgeschoteld die qua smaak wel iets weg heeft van een hamburger. Het proberen waard dus!

Ontbijten is in IJsland een feestje; want je kunt iedere ochtend een bakje Skyr nemen. Deze eiwitrijke yoghurt is ook buiten IJsland mateloos populair. Met zo’n fijn ontbijtje heb jij genoeg energie voor alles wat jij wilt doen in IJsland.

7. Spot het Noorderlicht

Doen in IJsland - NoorderlichtIn de zomermaanden is de kans nagenoeg nihil dat jij dit bijzondere natuurfenomeen kunt zien, omdat de zon niet ondergaat en het dus bijna niet donker wordt.

Maar tussen september en april kun jij zomaar het Noorderlicht spotten. Als je tenminste de juiste plekjes weet.

Wil jij de kans vergroten op het zien van dit groene lichtspektakel? Boek dan een tour met een ervaren gids, die je alles kan vertellen en de beste plekjes kent om het Noorderlicht te spotten. Bijvoorbeeld via onze partner GetYourGuide.

8. Duiken in het helderste water ter wereld

Je moet er een echte daredevil voor zijn, maar dan heb je wel een once in a lifetime ervaring opgedaan; snorkelen of duiken in de Silfra-kloof op IJsland. Dit is de kloof die de continenten Noord-Amerika een Eurazië van elkaar scheidt en is te vinden in Thingvellir Nationaal Park.

De tektonische platen van deze continenten schuiven ieder jaar nog zo’n 3 cm uit elkaar en hier kun jij dus in duiken of snorkelen. Waarom je een daredevil moet zijn? Het water heeft een gemiddelde temperatuur van ca. 2 tot 4 °C. Brrr! Maar vanwege deze lage temperaturen heb je zicht tot wel 100 meter diep. Uniek in de wereld.

9. Overnachten in 22 Hill Hotel

Doen in IJsland - Overnachten in 22 Hill HotelNet buiten het centrum van Reykjavik ligt 22 Hill Hotel. Het grote voordeel aan deze ligging is dat je lopend de leukste restaurantjes en bars van Reykjavik kunt ontdekken. Als je een huurauto hebt, kun je deze ook nog eens gratis kwijt bij het hotel.

22 Hill Hotel is de perfecte uitvalsbasis voor een tour langs de Golden Circle, maar ook om het zuiden van IJsland te ontdekken. Voor een super relaxte start van je dag boek je o.b.v. logies en ontbijt. Dan kun je namelijk iedere ochtend zonder extra kosten aanschuiven bij het uitgebreide ontbijtbuffet. Bijkomen van een dagje IJsland ontdekken, doe je op de comfortabele kamers van 22 Hill Hotel.

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan en weet je nu wat je écht wilt doen in IJsland. Alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *