Büyükada, Prinseneilanden, Turkije

Idyllisch Büyükada, een bijzonder prinseneiland voor de kust van Istanbul

Istanbul is een geweldige stad. Maar… na een paar dagen hotspots hoppen en gekrioel van mensen ben je misschien wel toe aan een iets rustiger dagje. En laten we daar nu dé tip voor hebben! Reis af naar het zuiden, per boot. Voor de kust van de Turkse metropool vind je namelijk Büyükada, het grootste eiland van de Prinseneilanden.

Over de Prinseneilanden

Büyükada, Prinseneilanden, IstanbulMidden in de Marmara Sea, ten zuiden van Istanbul, vind je een eilandengroep. De Prinseneilanden bestaan uit negen eilanden, waarvan er slechts vier bewoond zijn; Kinali, Burgaz, Heybeliada en Büyükada.

Groot is de eilandengroep allerminst. Büyükada is met een oppervlakte van 5 km² het grootst, de kleinste (onbewoond) heeft een oppervlakte van slechts 40 meter en is in zijn geheel groen.

De eilanden zijn genoemd naar het koninklijk paleis dat in 569 in opdracht van Justinianus II werd gebouwd op Büyükada, het eiland dat toen nog bekend stond als Prinkipo (eiland van de prins). De verwijzingen naar prinsen is niet toevallig; in die tijd waren de eilanden ook verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen.

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam er echter een veerdienst richting de eilanden, en veel welgestelden weken toen uit naar de eilanden. Dit zie je vandaag de dag nog steeds terug aan de geweldige herenhuizen die je op de bewoonde eilanden vindt.

Ons favoriete eiland? Büyükada. Het is het grootste eiland van de vier bewoonde eilanden. Deze trekt door haar diverse stranden en goede visrestaurants niet zonder reden de meeste locals en toeristen.

Ooit was er nog een tiende Prinseneiland. Na een aardbeving ca. een eeuw geleden is deze echter zo’n 5 meter onder water komen te liggen.

Zo ontdek je Büyükada

Büyükada, Prinseneilanden, IstanbulBüyükada – of Büyük, zoals de bewoners hun eiland zelf noemen – is een plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Relaxen is hier prioriteit nummer één.

De tijd lijkt er overigens ook flink wat jaren te hebben stilgestaan; gemotoriseerd vervoer is er niet toegestaan. Locals verplaatsen zich door middel van paard en wagen. En diezelfde paarden vormen meteen weer een vorm van inkomsten; jij kunt een rondrit van ca. een uur maken met een paard en rijkoets om kennis te maken met het eiland.

Goedkoper – en stiekem ook diervriendelijker, want deze beestjes leggen best wat kilometers af op een dag – is het om een stalen paard te huren. Vlakbij de haven zijn diverse fietsverhuurpunten te vinden. Ook wandelend is het mogelijk om één en ander te zien van het eiland, maar dan moet je wel keuzes maken.

Wat je zéker moet zien & doen op Büyükada

Büyükada is zeker geen vlak eiland; het beschikt over diverse heuvels. Op een van deze heuvels vind je Ayia Yorgi, een ruim 1.500 jaar oude kerk en klooster. Je kunt het bereiken per paard of per fiets.

Wie loopt naar de heuvel zal worden aangeboden om zich door een ezel naar boven te brengen. Please, bespaar dat deze beestjes. Maar ga zeker wél naar boven. Want vanaf de top van de heuvel heb je een geweldig uitzicht over het eiland. En je vindt er ook nog een restaurantje.

Over restaurants gesproken; een ruimer aanbod vind je aan de waterkant, links van de haven. Het is vooral verse vis dat hier op de kaart staat. Een aanrader is Façyo. Verse vis, mezzes & raki; je zal goedgevuld het restaurant verlaten.

Andere aanraders voor Büyükada? In de hoger gelegen delen van het eiland vind je diverse ruim opgezette parken waar het heerlijk toeven is in de zon. Bezoek ook het herenhuis van balling Lev Trotsky, die van 1929 tot 1933 aan Cankaya Cadessie 55 woonde. Zijn huis is een van de mooiste herenhuizen van het eiland.

En hoe zit het met de andere Prinseneilanden?

Naast Büyükada zijn er nog drie bewoonde Prinseneilanden, die je allen ook eenvoudig kunt bezoeken vanuit Istanbul. Elk met hun eigen karakter en charme:

  • Burgaz, dat vernoemd is naar een fort dat er ooit heeft gestaan, is een Turks eiland met een Grieks tintje. Er zijn twee Griekse kloosters te vinden en de menukaarten in de restaurants worden gedomineerd door Griekse (vis)specialiteiten.
  • Heybeliada herbergt de laatst gebouwde kerk voordat Constantinopel door de Turken veroverd werd, Kamariotissa. Het is daarnaast het thuis van een Turkse legerbasis. Kijk dus niet raar op als je militairen ziet patrouilleren aan het strand.
  • Kınalıada, wat het ‘eerste eiland’ betekent, is vooral geliefd als zonbestemming. Direct bij de haven vind je een klein strandje waar op zomerse dagen locals en toeristen graag samenkomen.

De onbewoonde eilanden bezoeken kan ook, maar daar moet je wel meer moeite voor doen. De veerdiensten (zie onder) varen namelijk enkel naar bovengenoemde eilanden. Je zal dan zelf een boot moeten huren.

Hoe kom je op Büyükada & de andere eilanden?

Büyükada, Prinseneilanden, IstanbulDe Prinseneilanden zijn per boot te bereiken vanaf Istanbul. Je kunt opstappen bij de haven Kabatas. Meerdere keren per dag gaan er boten naar de vier bewoonde eilanden, waarvan Büyükada de laatste is.

Duur is het niet: je betaalt slechts enkele euro’s voor een enkeltje. Hiervoor word je getrakteerd op een prachtige tocht van – in het geval van Büyükada – meer dan een uur. Aan boord hoef je niet bang te zijn dat je verhongerd, want personeel komt regelmatig rond met lekkers dat je voor een klein bedrag kunt aanschaffen.

Op zondag varen de boten tot later op de avond terug. Het is dan wel drukker, omdat veel locals in het weekend ook naar Büyükada gaan. Gezellig is het dan zonder meer, want hoe leuk is het om in contact te komen met de lokale bevolking…?

De Prinseneilanden zijn de Waddeneilanden van Turkije; in de zomer trekken locals hier massaal naartoe om vakantie te vieren. In juli en augustus is het er hierdoor uitzonderlijk druk. Wij raden de Prinseneilanden vooral aan als uitstapje in het voor- of najaar.

Wil jij een stedentrip in Istanbul graag combineren met Büyükada en/of een van de Prinseneilanden? Bekijk snel ons voordelige aanbod naar de Turkse stad.

Fotografie: Darkdiamond67 | Shutterstock, Nejdet Duzen | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *