Bezienswaardigheden Elba

Elba, een Italiaans eiland voor jong en oud

Elba is een minder bekend eiland dan de twee grote Sicilië en Sardinië, maar is zeker een leuke bestemming voor jong en oud. Ondanks dat dit een klein eiland is, is er namelijk genoeg te beleven voor een mooie vakantie. Dit eiland, en al je ervaringen die je op doet tijdens een vakantie hier, zal je voor altijd in je hart sluiten.

Of je nu een week of twee weken naar Elba gaat, vervelen zal je je er niet. Op een oppervlakte van 224 km² valt genoeg te zien en te beleven. We selecteerden de hoogtepunten voor je. En ja, uiteraard komt je hierbij veel nalatenschappen tegen van Keizer Napoleon, die hier ruim een jaar lang (van 1814 tot 1815) in ballingschap werd gehouden. In deze periode wist hij het bestuur van het eiland in handen te krijgen en bracht een hoop verandering aan. Hoewel hij uiteindelijk wist te vluchten van Elba, vind je hier nog tal van kostbaarheden en bezienswaardigheden van zijn hand.

Portoferraio, de ijzerhaven van Elba

Portoferraio betekent letterlijk ijzerhaven en herinnert aan het verleden van de stad toen het een belangrijke rol speelde in de ijzerwinning. Bijna de helft van de inwoners van Elba woont in de hoofdstad Portoferraio. Het is ook niet zo gek dat een groot deel van de bevolking in deze stad woont, want alle veerboten meren aan in de schilderachtige hoofdstad. Dit betekent dat een ritje naar het vaste land en weer terug naar huis zo gemaakt is.

Bezienswaardigheden Elba: PortoferraioIn Portoferraio kun je heerlijk ronddwalen door de steile trapstraatjes en over schitterende pleinen. Daal daarna neer op een van de gezellige terrassen die Portoferraio rijk is. Je kunt ook gaan winkelen in de hoofdstad, houd er dan wel rekening mee dat het voornamelijk souvenirshops zijn en winkels gericht op de lokale bevolking.

In de hoofdstad vind je daarnaast een aantal mooie culturele bezienswaardigheden. Breng zeker een bezoek aan de 17e eeuwse Chiesa della Misericordia. Elk jaar op 5 mei wordt hier een mis gegeven ter ere van Napoleon. In deze kerk vind je dan ook veel bezittingen terug van keizer Napoleon. Denk hierbij aan een kopie van de sarcofaag uit de Dome des Invalides, een dodenmasker en een bronzen afgietsel van de hand van de keizer.

De hoofdstad is gesticht door de familie Medici. Je vindt in de stad dan ook de villa van de familie, Palazzina dei Mulini. Napoleon heeft enkele gebouwen gerestaureerd voor o.a. administratief gebruik, waaronder Palazzina dei Mulini. Tegenwoordig is deze villa een museum met kleine herinneringen aan de tijd die keizer Napoleon op Elba doorbracht.

5x doen met kinderen op het eiland Elba

Uiteraard leren kinderen op school wel iets over Napoleon en zullen zij het leuk vinden om wat van deze geschiedenis in het ‘echt’ te kunnen zien, maar er is voor kinderen meer te zien en te doen op het Italiaanse eiland.

Uiteraard zullen kinderen zich altijd op de stranden vermaken. De stranden op Elba zijn divers; je vindt er kiezel stranden, maar ook zandstranden, waaronder enkele zwarte stranden. Daarnaast is het water altijd azuurblauw, wat prachtige plaatjes oplevert.

Bezienswaardigheden Elba: strand Marina di campoEr zijn diverse watersporten te beoefenen op de stranden van Elba, bijvoorbeeld op het langgerekte strand van Marina di Campo. Dit is de grootste badplaats aan de zuidkust van Elba. Langs het strand loopt een gezellige boulevard waar je heerlijk kunt slenteren en genieten van het uitzicht over de baai. Torre di Marina di Campo is een toren die je zeker even moet bezoeken en beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Altijd leuk is de onderwaterwereld. In het Acquario dell’ Elba staan 80 aquaria waarin ongeveer 150 verschillende zeedieren en vissen te bewonderen zijn. Het is het één na grootste aquarium van Italië, en dat op zo’n klein eiland! Naast het aquarium vind je in Marina di Campo ook het Museo Faustanico. In dit museum vind je meer dan 170 verschillende zoogdieren en vogels die allemaal op Elba voorkomen.

Elba heeft nog veel meer te bieden voor zowel jong als oud, maar voor kinderen is o.a. Elbaland echt een aanrader. Dit is een natuurpark waar je verschillende diersoorten tegenkomt. Het terrein van circa 120.000 m² biedt o.a. onderdak aan paarden, ezels, geiten, schapen, konijnen en allerlei soorten vogels. Het noordelijke gedeelte van Elbaland is geheel gewijd aan de prehistorie. Hier zul je o.a. dinosaurussen tegenkomen. Wanneer er genoeg is gewandeld, is het voor de kinderen tijd om te spelen in de speeltuin met o.a. trampolines, glijbanen en een midgetgolfbaan.

Nog meer bezienswaardigheden op Elba

Bezienswaardigheden Elba: PoggioNaast de hoofdstad Portoferraio kent Elba nog meer leuke steden en dorpen. We zetten een aantal bezienswaardigheden voor je op een rij:

  • Marciana Marina heeft een gezellig centrum en diverse bezienswaardigheden. In dit eeuwenoude plaatsje kun je o.a. een bezoek brengen aan Pisan Fortress en de San Lorenzo kerk. Als je dan toch in Marciana Marina bent, brengt dan ook even een bezoekje aan het ca. 3 km verderop gelegen middeleeuws dorpje Poggio. Dit dorpje wordt omgeven door een prachtig kastanje- en eikenbos.
  • Porto Azzuro is een pittoresk dorpje in de inham van de Golf van Mola, in het oosten van Elba. Gedurende de jaren zijn er een paar prachtige bouwwerken nagelaten, waaronder het fort Logone en het Santuario della Maddona di Monserrato.
  • Rondom Elba vind je diverse eilandjes die je d.mv. een boottrip kunt bezoeken. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het vulkanische eiland Capraia, ten noorden van Elba. Hier kun je heerlijke wandeltochten maken en genieten van diverse flora en fauna. Het eiland heeft een grote haven en hier vind je tevens het enige dorpje van het eiland.
  • Villa Napoleonica was het zomerverblijf van Napoleon. Dit aangename optrekje werd gekocht met het diamanten halssnoer van zijn zus. Het staat zes kilometer ten zuiden van Portoferraio en de weg er naartoe voert je langs een schitterend heuvellandschap. De keizerlijke residentie bezit een mooie verzameling voorwerpen die ooit aan Napoleon toebehoorden.

Zelf op vakantie naar Elba?

Om Elba te bereiken dien je de veerboot te nemen vanuit Piombino. In ongeveer een uur brengt deze je naar de hoofdstad Portoferraio. Reserveer deze overtocht tijdig wanneer je van plan bent om in het hoogseizoen naar Elba af te reizen. Prijzen in het weekend zullen daarnaast hoger zijn dan op werkdagen (afhankelijk van het seizoen).

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Elba? Bekijk ons actueel aanbod naar Elba. Ben je al eerder op Elba geweest met je partner of je kinderen, dan horen we graag wat voor jou de hoogtepunten waren. 

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *