Praktische informatie Turkije

Goed voorbereid op vakantie gaan, is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Turkije voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Turkije wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Turkije

Kan je in Turkije met de euro betalen? In Turkije wordt betaald met de Turkse lira (TRY). In veel bekende badplaatsen kun je ook met de euro betalen, dat hebben ze soms nog liever zelfs. Als je met de euro betaalt, rekenen ze niet altijd de meest gunstige koers. De wisselkoers schommelt sowieso enorm; check deze vlak voor vertrek.

Pinnen is in de bekende badplaatsen mogelijk bij pinautomaten met een Maestro-card. Dit is goedkoper dan wanneer je naar een wisselkantoor gaat. Pinnen in winkels is niet altijd mogelijk, met name niet in kleinere plaatsen. Zorg altijd voor contant geld op zak. Creditcards worden bij steeds meer hotels en restaurants geaccepteerd.

LET OP! Om fraude te voorkomen, zetten veel banken de optie voor pinnen buiten Europa uit. Zet dit aan wanneer je naar Turkije gaat. Dit kan meestal via de app van je bank.

Elektriciteit & wereldstekker

In Turkije is de netspanning net als in Nederland 220 volt. Een wereldstekker is meestal niet nodig in hotels en appartementencomplexen. Voor de zekerheid kan je deze wel meenemen.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen in Turkije zijn:

1 januari – Nieuwjaarsdag
23 april – Kinderfeestdag
1 mei – Dag van de Arbeid
19 mei – Jeugd & Sportdag, Herdenking van Atatürk
15 juli – Dag van de Martelaren
30 augustus – Dag van de Overwinning
29 oktober – Dag van de Republiek
10 november – Sterfdag Atatürk

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.

In Turkije moet je rekening houden met de Ramadan, die elk jaar op een ander moment wordt gevierd. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants gesloten zijn in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije. Wel worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Bij een langer verblijf kunnen een vaccinatie voor buiktyfus en voor bepaalde gebieden malariatabletten verstandig zijn.

Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden in Turkije? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Rauwe groenten en geschild fruit kan leiden tot darmproblemen. We raden je aan dit niet te eten. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico.
  • Medicijnen zijn in Turkije slechter verkrijgbaar dan bij ons. Neem o.a. pijnstillers, diarreeremmers en ORS mee op vakantie.
  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
  • De zon is in Turkije (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.

Kraanwater

Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Turkije. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken. Tandenpoetsen met kraanwater kan wel. Mineraalwater is voordelig verkrijgbaar in supermarkten.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Turkije. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

112: algemeen alarmnummer
155: politie
112: ambulance
110: brandweer

Reisdocumenten

Hoewel Turkije niet bij de Europese Unie hoort, kun je wel met een identiteitskaart (ID-kaart) naar het land reizen. Een paspoort is ook een optie. Houd er rekening mee dat jouw paspoort of de identiteitskaart nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.

Sinds maart 2020 is de visumplicht voor Turkije afgeschaft. Nederlandse en Belgische toeristen krijgen 90 dagen vrij toegang tot het land. Deze 90 dagen gelden per periode van 180 dagen.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reizen en vervoer)

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor Turkije? Die is per persoon verschillend. Houd je van zon, zee & strand? Dan zijn de maanden juni, juli, augustus en september voor jou de beste reistijd. De temperaturen lopen dan op tot (ver) boven de 30 °C. In mei en oktober is het vaak ook 25+ °C. In de overige maanden is het weer in Turkije wisselvalliger en valt er (meer) regen. Ideaal voor actieve vakantiegangers.

Taal

Bijna 75% van de Turken spreekt Turks, de rest spreekt Koerdisch. In de toeristische plaatsen wordt veel Engels gesproken. Ook Duits is een optie; veel Turken hebben familie wonen in Duitsland of hebben er ooit zelf gewoond.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Turkije geen EU-land.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.

Tijdsverschil Turkije

Er is tijdsverschil tussen Turkije en Nederland. Het land ligt in een andere tijdzone. In de zomertijd is het 1 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het verschil 2 uur.

Toeristenbelasting

In Turkije betaal je op dit moment geen toeristenbelasting. De Turkse overheid is wel van plan dit in te voeren.

Veiligheid

De criminaliteitscijfers in Turkije zijn in verhouding laag, zeker als je kijkt naar de badplaatsen die wij in ons aanbod hebben. Houd wel rekening met zakkenrollers in bazaars, op markten en op andere drukke plekken. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug.

In Istanbul kan je ’s avonds laat beter niet alleen over straat gaan. Ook kun je demonstraties en toespraken of andere plekken waar veel mensen samenkomen het beste uit de weg gaan. Mijd daarnaast militaire colonnes en gebouwen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren. De wegen zijn goed onderhouden en de borden zijn duidelijk. Wel kan het verkeer soms wat chaotisch zijn.

De basisregels in Turkije zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet.

In badplaatsen rijden bussen en dolmussen; een goedkope manier van vervoer. Taxi’s zijn duurder, maar in vergelijking met andere vakantielanden vaak nog heel betaalbaar. In Istanbul zijn de prijzen voor taxi’s hoger.

Lees meer over een auto huren in Turkije

Vluchttijd

Een (rechtstreekse) vlucht naar Turkije duurt gemiddeld 3 tot 4 uur. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Meer praktische informatie over Turkije

  • Het is in Turkije vrij standaard om fooi te geven, o.a. in restaurants en aan hotelpersoneel en lokale gidsen. Dit kan variëren van 5 tot 15%. In taxi’s rond je het bedrag het beste af naar boven.
  • Turkije is een moslimland; het is niet gepast om als vrouw te bloot gekleed te gaan, zeker bij het bezoeken van moskeeën. Bedek je schouders en knieën in dit geval.
  • Wil je roken in Turkije? In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
  • Foto’s maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije. Doe je dit toch, reken dan op een zware (gevangenis)straf.
Op vakantie naar Turkije?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen