Praktische informatie Spanje

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Spanje voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Spanje wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het drinkwater is van goede kwaliteit in Spanje, al kan het op sommige plaatsen naar chloor smaken en ruiken. Het is veilig om te drinken, maar wanneer je een gevoelige maag hebt, raden we in dit geval wel flessen (mineraal)water aan. Sowieso is dit aan te raden voor de Canarische Eilanden.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Spanje is 220 volt. Een wereldstekker is doorgaans niet nodig.

Feestdagen

In Spanje is men dol op feestvieren. Naast de nationale feestdagen zijn er meerdere regionale en lokale feestdagen. Omdat dit er teveel zijn om op te noemen, zetten we de belangrijkste nationale feestdagen op een rij:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Koningsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 15 augustus – Maria Tenhemelopneming
  • 12 oktober – Nationale dag van Spanje
  • 1 november – Allerheiligen
  • 6 december – Dag van de Grondwet
  • 8 december – Feest van de Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met wisselende feestdagen als Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden je aan je hierover ter plaatse te laten informeren, evenals over evt. regionale en lokale feestdagen.

Geldzaken

Spanje is een van de EU-landen. Je kunt hier dus gewoon met de euro betalen. In winkels kun je met jouw Nederlandse pas vaak pinnen zonder kosten. Wanneer je geld uit de muur trekt, kan het zijn dat er een toeslag per transactie wordt berekend. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Hier kunnen wel extra kosten mee gemoeid zijn.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Spanje. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • De zon is in Spanje aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te verminderen.
  • Muggenwerende middelen zijn met name in de zomer aan te raden. Een klamboe kan uitkomst bieden bij veel overlast.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Spanje. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
  • 091: politie
  • 061: ambulance
  • 080: brandweer

Reisdocumenten

Spanje hoort bij de Europese Unie en je kunt dan ook afreizen met een identiteitskaart of paspoort. Welk van deze reisdocumenten je ook gebruikt; deze dient minstens tot de dag van terugkeer geldig te zijn. Voor Spanje is een visum niet nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Spanje reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Om je een indicatie te geven, hebben we de belangrijkste bestemmingen voor je op een rij gezet. Hierbij zijn we uitgegaan van vliegen vanaf Schiphol. Voor andere luchthavens kan dit afwijken.

  • Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca): ca. 2,5 uur
  • Barcelona: ca. 2 uur
  • Canarische Eilanden (o.a. Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife): ca. 4-4,5 uur
  • Valencia: ca. 2,5 uur
  • Sevilla: ca. 3 uur

Deze tijden gelden bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

Castiliaans (wat wij Spaans noemen) is de belangrijkste officiële taal in Spanje. Er zijn daarnaast nog vier regio-gebonden talen: Baskisch, Catalaans, Galicisch en Valenciaans. In deze regio’s kun je echter ook met het ‘normale’ Spaans uit de voeten. De kennis van de Engelse taal is er aanzienlijk minder dan bij ons.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Voor het grootste deel van Spanje geldt dat er geen tijdsverschil is met Nederland. Alleen de Canarische Eilanden liggen in een andere tijdzone. Het is daar het hele jaar door – we hanteren dezelfde zomer- en wintertijd) – 1 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Spanje geldt toeristenbelasting in twee regio’s: Catalonië (waar niet alleen Barcelona, maar ook badplaatsen als Lloret de Mar en Salou onder vallen) en de eilandengroep Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera). De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Spanje is een relatief veilig land. Waar je wel rekening mee dient te houden, zijn de zakkenrollers in grote steden. Zij zijn erg actief. En op sommige bestemmingen is er en verhoogde kans op auto-inbraken. Laat nooit waardevolle spullen in jouw (huur)auto liggen.

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Spanje of huur je een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

  • Er is geen speciaal vignet nodig om gebruik te maken van de Spaanse wegen, maar er zijn wel enkele tolwegen (met name in het noorden van het land.
  • Haaientanden kent men niet in Spanje; ze gebruiken een dikke onderbroken streep wanneer je voorrang moet verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Dit gaat vaak samen met een omgekeerde driehoek op het wegdek en een driehoekig verkeersbord met de tekst Ceda al Paso.
  • Zones waar betaald parkeren geldt, worden aangegeven met blauwe of groene lijnen. Hoe lang je er mag parkeren verschilt per zone. In veel gevallen kan je contant betalen, in sommige gevallen ook per creditcard.
  • Het gebruik van een mobiele telefoon, evenals het bedienen van een ander apparaat, is niet toegestaan. Dit geldt dus ook voor het instellen van een route op een navigatie-apparaat. En goed om te weten; het is ook niet toegestaan deze handelingen te verrichten als je stilstaat voor een rood licht of in de file.
  • In Nederland is het toegestaan om met oortjes of een headset te bellen. Dit mag niet in Spanje. Je kan dus ook niet op deze manier bellen of muziek luisteren.
  • Het meenemen en/of gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
  • Rijden onder invloed is verboden; het maximale alcoholpercentage is 0,5 promille, voor bestuurders die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben is dit 0,3 promille. Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel niet toegestaan.
  • Het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of oortjes om te bellen of muziek te luisteren is verboden voor alle bestuurders.
  • Er zijn enkele steden met milieuzones. Een sticker is hiervoor niet verplicht, maar het voertuig moet wel voldoen aan alle eisen die worden gesteld voor deze milieuzone.
  • Wanneer je deelneemt aan het verkeer in Spanje per auto, is het verplicht om een gevarendriehoek en een reservewiel of thuiskomertje bij je te hebben. Een veiligheidshesje is verplicht als je bij een ongeval of pech buiten de bebouwde kom langs de weg loopt.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Spanje. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktisch informatie over Spanje

  • Net als in Nederland geldt dat een fooi een blijk van waardering is; een fooi geven is niet verplicht. Het is netjes om het bedrag naar boven af te ronden wanneer je tevreden bent over de service.
  • In Spanje geldt een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
  • De siësta – het bekende middagdutje – is nog steeds populair in Spanje. Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Op vakantie naar Spanje?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen