Praktische informatie Malediven

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over de Malediven voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over de Malediven wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater op de Malediven is niet drinkbaar. We raden je aan gebruik te maken van flessen met mineraal- of bronwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op de Malediven is 220-240 volt. Hoewel de stopcontacten deels geschikt zijn voor onze stekkers is dit zeker niet standaard. Wie op safe wil spelen, raden we aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op de Malediven zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 2 januari – Nationale feestdag
  • 3 februari – Nationale dag van de islamisering
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 26 juli – Onafhankelijkheidsdag
  • 18 oktober – Nationale Dag
  • 3 november – Bevrijdingsdag
  • 11 november – Dag van de Republiek
  • 10 december – Dag van de Vissers

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren. Ook kan het gebruik van alcohol op deze dagen gelimiteerd zijn. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Ramadan, het Suikerfeest, Eid al-Adha (de Pelgrimstocht naar Mekka) en het Islamitische Nieuwjaar.

Geldzaken

De officiële munteenheid van de Malediven is de Rufiyaa (MRF of RF).

Omdat je tijdens een vakantie veel tijd doorbrengt in je hotel en op het eiland waar deze zich bevindt, zijn pinautomaten niet voorhanden. Deze vind je hooguit in de hoofdstad Malé en zelfs dan kan je hier niet altijd terecht met Europese bankpassen.

Bij de meeste hotels is een creditcard het meest geaccepteerde betaalmiddel en wordt er veelal gerekend in Amerikaanse dollars en zelden in de lokale munteenheid. We raden je om deze reden sowieso aan een creditcard mee te nemen op vakantie. Het kan raadzaam zijn om bij het hotel te informeren welke type creditcards zij accepteren.

Houd er rekening mee dat prijzen in hotels altijd zonder VAT (belasting) worden getoond. Deze dien je er nog bij op te tellen.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar de Malediven afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan de Malediven een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor de tropische eilandengroep.

Er gelden wel aanbevolen vaccinaties voor de Malediven, waaronder een DTP- en Hepatitis A-vaccinatie. Wij raden reizigers daarom aan zich te allen tijde goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
  • Voorgeschreven of niet; zorg voor een goedgevulde medicijntas in je koffer. De enige apotheek bevindt zich namelijk in Malé.
  • De zon is op de Malediven (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Dit komt simpelweg doordat de eilandengroep dichterbij de evenaar ligt. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te verkleinen.
  • Gebruik anti-muggenmiddelen, bij voorkeur DEET, tijdens een vakantie op de Malediven. Hoewel er geen malaria heerst, is er wel een kleine kans dat je via muggenprikken besmet wordt met dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd) of het zika-virus.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op de Malediven. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 119: algemeen alarmnummer
  • 102: politie
  • 118: brandweer

Reisdocumenten

Om naar de Malediven af te reizen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoelang het paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Bij aankomst op de Malediven krijg je een gratis visum (ook wel visum upon arrival genoemd). Deze is standaard 30 dagen geldig en daarmee voldoende voor een vakantie die je via ons boekt. Houd er wel rekening mee dat je nog een lege pagina in jouw paspoort dient te hebben voor een stempel én dat je een hotelreservering en retourticket kunt laten zien.

Er zijn veel commerciële partijen die – tegen betaling – aanbieden een visum voor je te regelen. Maar dat is dus nutteloos geïnvesteerd geld; het visum wordt gratis verstrekt.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar de Malediven kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven; je dient altijd minimaal één overstap te maken. Bij één overstap met een gunstige wachttijd bedraagt de reistijd ca. 12 uur. Dit kan ook aanzienlijk langer zijn bij een langere wachttijd of meer overstappen.

Houd er daarnaast rekening mee dat je bij onze reizen naar de Malediven aanvliegt op de luchthaven van Malé, de hoofdstad van het eiland. Vanaf hier reis je per boot of watervliegtuig naar je resort op een van de vele eilanden. Hierdoor kan de totale reistijd nog een stuk langer worden.

Taal

De inwoners van de Malediven spreken vooral Dhivevi, de originele taal van het land. Dit is een mengelmoes van Arabisch, Hindi en Urdu. Een de toeristische sector spreken de meeste mensen daarnaast Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor de Malediven wijken daardoor af van jouw standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. De meeste hotels bieden wel WiFi. Informeer ter plaatse of dit gratis is of dat er kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Op de Malediven is het in de wintertijd 4 uur later dan in Nederland, in de zomertijd is dit 3 uur later.

Toeristenbelasting

Op de Malediven krijg je – voor zover ons bekend – als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Je kunt veilig afreizen naar de Malediven, in het bijzonder omdat de resorts zich over het algemeen op privé-eilanden bevinden en je hier voornamelijk met personeel te maken krijgt. Het is wel altijd raadzaam om waardevolle spullen op te bergen in een evt. aanwezig kluisje.

Mocht je per excursie op pad gaan, houd dan wel rekening met zakkenrollerij en straatroverij. De bevolking is relatief arm.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Wist je dat de Malediven bestaat uit bijna 1.200 eilanden? Hierdoor zijn boten en (water)vliegtuigjes de belangrijkste vervoersmiddelen. Mocht je een excursie boeken dan zal je vermoedelijk ook met een van deze op pad gaan. De meest gebruikte bootjes zijn de originele houten vissersbootjes, de zogenaamde dhow’s. Ook wordt er gebruik gemaakt van speedboten, zeiljachten en catamarans.

Meer praktische informatie over de Malediven

  • Een fooi geven is niet verplicht op de Malediven, maar deze blijk van waardering wordt zeker wel gewaardeerd. Doe dit wel enkel wanneer je tevreden bent over de service. In restaurants kun je een richtlijn van 10% aanhouden. Gidsen, kruiers en kamermeisjes kun je wat extra’s toestoppen.
  • De lokale inwoners zijn streng islamitisch. Wanneer je een excursie boekt en in aanraking komt met de lokale bevolking draag dan uit respect gepaste kleding. Bedek hierbij minstens de schouders en knieën.
  • De streng islamitische achtergrond heeft er ook voor gezorgd dat naturisme en topless zonnen verboden zijn. Dit geldt ook voor tijdschriften met veel naakt. Vooral geen Playboy meenemen dus.
  • De lokale bevolking op de foto zetten? Vraag altijd eerst netjes om toestemming.
  • De inwoners van de Malediven zijn zuinig op hun prachtige natuur; het uitvoeren van stukjes koraal, schelpen of sieraden waarin dit materiaal is verwerkt is dan ook verboden.
Op vakantie naar Malediven?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen