Praktische informatie Cuba

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Cuba voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie voor Cuba wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water op Cuba is niet van goede kwaliteit. We raden je aan om enkel water uit flessen te drinken. Dit geldt ook voor het spoelen tijdens het tandenpoetsen. Wees ook voorzichtig met het gebruik van ijsblokjes en gewassen groenten en fruit.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba is 110/220 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Hiervoor dien je een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Cuba zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag & Dag van de overwinning van de revolutie
  • 1 mei – Dag van de Arbeid, een belangrijke feestdag met grote bijeenkomsten
  • 26 juli – Herdenking bestorming van de Moncada-kazerne, een belangrijke nationale feestdag
  • 10 oktober – Herdenking begin van de onafhankelijkheidsoorlog (1868)
  • 25 december – Kerstmis

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Cuba is de Peso. Deze wordt enkel gebruikt door de locals. Voor toeristen is er de Cubaanse convertible Peso (CUC). Deze verdient wel wat extra toelichting.

Het is verboden om de Cubaanse convertible Peso in of uit het land te voeren. Wanneer je in Cuba aankomt op de luchthaven en deze bij je hebt, worden deze afgenomen en kan er een boete worden opgelegd. We raden je daarom aan om vanuit Nederland euro’s of Amerikaanse dollars mee te nemen. Deze kun je ter plaatse wél omwisselen voor de lokale munteenheid.

Houd er tevens rekening mee dat je met jouw pinpas geen geld kunt opnemen in Cuba en dat je dus voor vertrek zorgt voor voldoende contanten. Bij sommige banken is het (met sommige) creditcards wel mogelijk geld op te nemen.

LET OP! Neem ook weer niet teveel contanten mee. Je mag buitenlandse valuta vrij invoeren met een waarde tot $ 5.000,-. Is het meer, dan dien je dit ter plaatse aan te geven.

Gezond op reis

Enkel wanneer je recent een gele koorts-gebied hebt bezocht, is een gele koorts-inenting verplicht. Er worden wel andere vaccinaties aangeraden, waaronder DTP en hepatitis A.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Voor je reis naar Cuba dien je in het bezit te zijn van een reisverzekering met werelddekking. Evt. kosten in het buitenland zijn dan gedekt. Bij aankomst in Cuba dien je verzekeringspas, verzekeringspolis of verklaring van je verzekeraar voor te kunnen leggen. Wanneer je dit niet kan, kan je worden verplicht om deze verzekering lokaal aan te schaffen. Goed om te weten: een Amerikaanse ziektekostenverzekering wordt op Cuba niet geaccepteerd.
  • Apotheken vind je verspreid door Cuba, maar niet alle geneesmiddelen zijn verkrijgbaar. Neem speciale geneesmiddelen daarom altijd voldoende mee.
  • Heb je voorgeschreven medicatie van een dokter, in het bijzonder geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (waaronder slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-medicatie)? We adviseren een medische verklaring mee te nemen. Ook een Europees Medisch Paspoort wordt aangeraden.
  • Op Cuba komt denque voor; deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Dit geldt ook voor het zika-virus. Het is daarom aan te raden beschermende kleding te dragen en/of DEET te gebruiken. Een muskietennet kan ook uitkomst bieden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Cuba. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 106: politie
  • 104: ambulance
  • 105: brandweer

Reisdocumenten

Voor Cuba is een geldig paspoort nodig. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Een toeristenvisum is verplicht voor Cuba. Deze kost ca. € 25,- en geeft 30 dagen toegang tot het land. Goed nieuws; bij een deel van onze vakanties is dit visum al bij de reissom inbegrepen. Na boeking krijg je een aparte e-mail over het Cuba-visum zodat je kunt zien wat voor jou geldt en hoe dit visum te regelen is.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Cuba (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reisduur naar Cuba bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

De meest gesproken taal in Cuba is Spaans. In de toeristische gebieden kan je echter goed uit de voeten met Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je in Cuba gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Doe je dit niet? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

WiFi is nog lang niet in zoveel hotels aanwezig als in Europa. Wanneer dit er wel is, is het vaak tegen betaling. Houd er rekening mee dat internet daarnaast aanzienlijk trager is dan we in Nederland gewend zijn.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is het hele jaar door zes uur. Doordat de zomer- en wintertijd bij ons en in Cuba niet synchroon lopen, kan dit wel een paar dagen per jaar afwijken.

Toeristenbelasting

In Cuba wordt geen toeristenbelasting geheven.

Veiligheid

Er is veel sociale controle en controle vanuit de politie in Cuba. Hierdoor is het er aanzienlijk veiliger dan in andere landen in Latijns-Amerika. Oplettendheid m.b.t. zakkenrollers en gelegenheidsdieven is wel nodig.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Verkeer

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om per excursie op pad te gaan, maar ook ter plaatse een auto huren behoort tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat er strenge regels gelden voor (buitenlandse) bestuurders:

  • Buitenlanders die betrokken raken bij een ongeval kunnen worden verplicht in Cuba te blijven totdat duidelijk is wie is de veroorzaker is. Gezien de afhandeling kan dit oplopen tot 6 maanden en soms zelfs langer.
  • Op het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop staan hoge straffen (oplopend tot 10 jaar). Ook gebruik van alcohol in het verkeer wordt streng bestraft.

Meer praktische informatie over Cuba

  • In Cuba is gebruik van GPS verboden. Hoewel de controle niet altijd even streng is, raden we je wel aan deze uit te zetten op je telefoon.
  • Het inkomen in Cuba is zeker niet hoog. In het toerisme wordt fooi dan ook gewaardeerd. Laat bijv. € 1,- per dag achter voor het kamermeisje en rond de restaurantafrekening ca. 10% naar boven af. Ook taxiritjes kunnen worden afgerond.
  • In Cuba gelden strenge regels wat betreft drugsbezit en drugsgebruik. Zorg dat je niet in aanraking komt met drugs en neem dit ook niet aan wanneer dit op straat wordt aangeboden. Het kan zomaar een politieagent in burger zijn.
Op vakantie naar Cuba?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen