Praktische informatie Bulgarije

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Bulgarije voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Bulgarije wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het drinkwater in Bulgarije is van prima kwaliteit, maar wel anders dan wij gewend zijn in Nederland. Het kan daardoor maag- en darmklachten veroorzaken. In dat geval adviseren we je over te stappen op mineraal- of bronwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Bulgarije is 230 volt. Je hebt geen wereldstekker nodig voor de stopcontacten die ze hier gebruiken.

Feestdagen

De bekendste feestdagen in Bulgarije zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 3 maart – Bevrijdingsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 6 mei – St. George dag
  • 24 mei – Dag van Onderwijs, Cultuur en Letterkunde (St.Cyrillus en Methodiusdag)
  • 6 september – Dag van de Hereniging
  • 22 september – Onafhankelijkheidsdag
  • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Hoewel Bulgarije onderdeel is dan de Europese Unie kun je er (nog) niet betalen met euro’s. De officiële munteenheid is Lev (BGN).

Pinpassen – zowel bankpassen als creditcards – worden in grotere plaatsen veelal geaccepteerd bij hotels en tankstations. Dit is niet altijd het geval in winkels en restaurants. Het is daarom raadzaam om ook altijd contant geld op zak te hebben.

De geldautomaten zijn veelal geschikt voor Europese bankpassen en creditcards. Houd er wel rekening mee dat er transactiekosten berekend kunnen worden en dat deze doorgaans hoger zijn voor creditcards dan voor pinpassen.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bulgarije. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder een DTP- en/of Hepatitis A-vaccinatie.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.
  • In Bulgarije komt hondsdolheid (rabiës) voor. Mocht je worden gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) neem dan onmiddellijk contact op met een arts, ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Bulgarije Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
  • 166: politie
  • 150: ambulance
  • 160: brandweer

Reisdocumenten

Voor Bulgarije is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Er is geen visum nodig bij een verblijf korter dan 90 dagen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Bulgarije reist, ben je – afhankelijk van de aankomstluchthaven – ca. 2,5 tot 3 uur onderweg vanaf Schiphol. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Bulgarije is Bulgaars. Je kunt er daarnaast in de toeristische gebieden goed uit de voeten met Engels en Duits.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn, hoewel steeds meer hotels dit wel kosteloos aanbieden.

Tijdsverschil

Zowel in de winter- als zomertijd is het in Bulgarije 1 uur later dan in Nederland.

Toeristenbelasting

In Bulgarije geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

De veiligheidsrisico’s zijn in Bulgarije grotendeels gelijk aan die in Nederland. Dit betekent dat je vooral goed je spullen in de gaten moet houden i.v.m. zakkenrollers en straatroverij. Waardevolle spullen (waaronder reisdocumenten) kun je het beste – waar mogelijk – opbergen in de kluis van jouw accommodatie.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Hoewel je ook met de auto naar Bulgarije kunt afreizen, bieden wij voornamelijk vliegvakanties aan. Het kan wel zo zijn dat je een huurauto regelt om tijdens jouw vakantie de omgeving te ontdekken. Houd dan rekening met o.a. het volgende:

  • De Bulgaren nemen het niet zo nauw met de verkeersregels en kunnen nog wel eens gevaarlijk en agressief rijgedrag vertonen. Dit zorgt ook en een hoog aantal verkeersongevallen, -gewonden en -doden. Pas je aan aan het verkeer en houd je focus op de weg en de medeweggebruikers.
  • Een deel van de wegen in Bulgarije is in slechte staat én slecht verlicht. Vermijd deze wegen in het donker.
  • Als er bij een rotonde géén voorrangsborden of -tekens staan, hebben bestuurders van rechts voorrang, net als op een gewone kruising. Wees bij dit soort rotondes extra voorzichtig en neem zeker geen voorrang. Niet iedereen is op de hoogte van deze (voor ons) afwijkende regel.
  • Als er een voorrangsbord bij een rotonde staat (driehoekig wit met een rode rand) hebben bestuurders die op de rotonde rijden wel – net als bij ons – te allen tijde voorrang.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden. Vraag jouw autoverhuurder om meer informatie.

Zie jij het huren van een auto niet zo zitten, maar wil je wel graag de omgeving verkennen? Je kunt gebruikmaken van het openbaar vervoer of ter plaatse vragen naar de excursiemogelijkheden. Bij korte afstanden kan een taxi ook een optie zijn, bij langere afstanden wordt dit al snel duur.

Meer praktische informatie over Bulgarije

  • In Bulgarije is het geven van een fooi gebruikelijk in restaurants. Houd hierbij – enkel wanneer er nog geen bedieningsgeld op de bon staat – rekening met 10%. Eenzelfde richtlijn kan je aanhouden voor taxichauffeurs. Kamermeisjes en kruiers kun je wat contante muntjes toestoppen.
  • Het is niet toegestaan militaire objecten te fotograferen. Ook is het niet in alle kerken toegestaan; let hier op de bordjes of vraag het aan personeel. Houd er in kerken ook rekening mee dat vrouwen armen en benen dienen te bedekken.
  • Goed om te weten: Bulgaren knikken als ze ‘nee’ bedoelen en ze schudden als ze ‘ja’ bedoelen. Wie dit niet weet, kan voor rare miscommunicaties komen te staan.
Op vakantie naar Bulgarije?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen