Corona maatregelen Zwitserland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Zwitserland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Zwitserland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 12 maart 2021.

Reisadvies Zwitserland

Voor Zwitserland geldt op dit moment een oranje reisadvies. Bij thuiskomst dien je in quarantaine te gaan conform de regels van het RIVM.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Zwitserland te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Zwitserse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Zwitserland reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Zwitserse overheid

  • Alle reizigers (van 12 jaar en ouder) moeten een negatieve PCR-test (coronatest) kunnen voorleggen die bij aankomst niet ouder is dan 72 uur. Als je geen negatieve test hebt, kun je geweigerd worden op de vlucht of aan de grens.
  • Daarnaast moet je je voor aankomst in Zwitserland in digitaal formulier invullen met o.a. je contactgegevens en verblijfplaats.
  • Voor reizigers uit Nederland geldt dat zij bij aankomst in Zwitserland verplicht tien dagen in quarantaine moeten, ook al geldt er een PCR-testverplichting. Dit geldt voor alle reizigers uit risicolanden op deze lijst. Je moet jouw aankomst in Zwitserland binnen twee dagen na aankomst melden bij de lokale autoriteiten. Het niet nakomen van de quarantaineverplichting kan een hoge boete opleveren.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Zwitserland verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing 1,5  of 2 meter
Mondkapjesplicht Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle publieke binnenruimtes (voor iedereen vanaf 12 jaar). Daaronder vallen ook treinstations, luchthavens, liften en tram- en bushaltes. Buiten is het dragen van een mondkapje niet verplicht, behalve als je corona gerelateerde klachten hebt en niet voldoende afstand kunt houden. Houd er rekening mee dat regionaal en lokaal de regels m.b.t. het dragen van mondkapjes kunnen afwijken.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Bars en restaurants zijn over het algemeen gesloten. Bezorgen en afhalen is mogelijk. Terrassen zijn veelal geopend, onder voorwaarden.
Winkels Winkels zijn open. Er gelden mogelijk beperkingen op de capaciteit.
Stranden Stranden en meren zijn toegankelijk in Zwitserland.
Hotels Hotels, pensions en appartementen kunnen open zijn en dienen een speciaal Clean & Safe certificaat te hebben. Er gelden duidelijke (hygiëne)regels. Alle accommodaties kennen een maximaal aantal gasten. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Attractieparken, dierentuinen, bioscopen, theaters, zwembaden en wellnesscentra zijn veelal gesloten. Musea kunnen wel open zijn. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer rijdt in Zwitserland volgens normale dienstregeling.
Avondklok Op dit moment geldt er geen avondklok.
Goed om te weten!
Het overtreden van de coronaregels kan je op een boete van € 45,- en € 180,- komen te staan.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen