Corona maatregelen Zweden

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Zweden voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Zweden worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 12 maart 2021.

Reisadvies Zweden

Voor Zweden geldt op dit moment een oranje reisadvies. Bij thuiskomst dien je in quarantaine te gaan conform de regels van het RIVM.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Zweden te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Zweedse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Zweden reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Zweedse overheid

  • Alle reizigers vanaf 18 jaar dienen een negatieve coronatest (PCR, antigeen of LAMP) te kunnen laten zien. De testuitslag mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur en is verplicht voor alle reizigers, ongeacht het vervoermiddel. Deze maatregel geldt in eerste instantie t/m 31 maart, maar kan verlengd worden.
  • Er gelden op dit moment – voor zover bij ons bekend – verder geen verplichte documenten vanuit de Zweedse overheid. Wel kunnen luchtvaartmaatschappijen passagiers verplichten om een gezondheidsverklaring in te vullen. We raden je dan ook aan om de website van jouw airline te raadplegen voor de geldende regels.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Zweden verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing Een armlengte of 1,5 tot 2 meter aangehouden
Mondkapjesplicht Niet verplicht, wordt geadviseerd tijdens de spits in het openbaar vervoer. Op het vliegveld is het dragen van een mondkapje wél verplicht.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants In restaurants gelden beperkingen op hoeveel mensen samen aan een tafel mogen zitten. Je moet te allen tijde minimaal 1 meter afstand houden tot andere gasten. Er gelden mogelijk beperkingen op het serveren van alcohol. Het is verplicht om te zitten en je dient van tevoren te reserveren.
Winkels Open. Mensen wordt geadviseerd om drukte in winkels en winkelcentra te vermijden.
Stranden Stranden en meren zijn in Zweden toegankelijk.
Hotels Hotels zijn open, er kunnen mogelijk wel beperkingen gelden op het aantal gasten. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden De meeste attractieparken, waterparken, dierentuinen en musea zijn open. Iedereen dient wel voldoende afstand te houden en er gelden beperkingen op het aantal bezoekers. Daarnaast dien je van tevoren een kaartje te kopen. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer rijdt, maar mogelijk wel minder frequent. Bovendien kan het zijn dat er minder passagiers worden toegelaten en dat je vooraf moet reserveren. Het wordt geadviseerd om niet van het openbaar vervoer gebruik te maken tijdens de spits en om niet onnodig te reizen.
Avondklok Op dit moment is er geen informatie bekend over een avondklok in Zweden.
Goed om te weten!
Lokaal kunnen de corona maatregelen in Zweden verschillen. Houd er rekening mee dat dit beperkingen voor jouw vakantie kan opleveren.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen