Corona maatregelen Turkije

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Turkije voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Turkije worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 5 augustus 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Turkije kent een hoog aantal besmettingen (ca. 150.000, waarvan het grootste deel in en rondom Istanbul), maar een relatief laag aantal sterfgevallen (ruim 4.000). Dit is vooral toe te schrijven aan de jonge bevolking en een relatief hoog aantal IC-bedden. Momenteel is de situatie – net als in Nederland – onder controle. Dit is gerealiseerd d.m.v. social distancing, specifieke beperkingen voor jongeren en ouderen en het dragen van mondkapjes.

Vanaf juni start Turkije een exit-strategie, waarbij steeds meer gelegenheden worden geopend en er meer vrijheid komt voor inwoners van alle leeftijden.

Reisadvies & toeristenbeleid

Vorig jaar ontving Turkije ca. 50 miljoen vakantiegangers, qua inkomsten samen goed voor 12% van het BNP. Het toerisme kunnen ze wat dat betreft echt niet missen en dus wil de Minister van Toerisme het toerisme zo snel mogelijk op gang brengen. Mits dit veilig en hygiënisch kan. Daar zijn strikte hygiëneregels voor opgesteld. Ondanks dit is er op dit moment nog wel een oranje reisadvies voor Turkije. Reizigers worden dringend verzocht om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Turkije een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 2 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje/gezichtsmaker is in het openbaar en op plekken waar geen 2 meter afstand kan worden gehouden verplicht.

Medische maatregelen

 • Het is mogelijk nodig om extra medische documenten – zoals een gezondheidsverklaring – mee te nemen
 • Op vliegvelden wordt verplicht je temperatuur opgenomen met o.a. infraroodthermometers.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

 • Attractieparken, musea, concertzalen en theaters zijn open. Er gelden mogelijk wel beperkingen.
 • Parken zijn open, maar picknicken is niet toegestaan.
 • Vliegvelden starten langzaam hun activiteiten weer op. Het gebruik van mondkapjes en handreinigingsgel is er verplicht. Daarnaast wordt de tijd die je op het vliegveld doorbrengt zoveel mogelijk beperkt. Dit gebeurt aan de hand van real time flight scanning en transfers die goed aansluiten op de vliegtijden. Het gebruik van liften wordt zoveel mogelijk beperkt. Het wordt aangeraden indien mogelijk met pinpas of creditcard te betalen en zoveel mogelijk online in te checken. Er worden plexiglas schermen geplaatst tussen het vliegveldpersoneel en de passagiers. Het douanepersoneel trekt tussen elke fouillering schone handschoenen aan. Alle passagiersroutes worden regelmatig gedesinfecteerd met speciale methodes en er wordt gezorgd voor zoveel mogelijk frisse lucht in binnenruimtes. In wachtruimtes en lounges zijn minder stoelen beschikbaar. Raadpleeg ook de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt voor nog meer informatie en regels.

Winkels

 • Winkels zijn open. Er gelden mogelijk wel beperkingen.
 • In winkelcentra wordt bij binnenkomst mogelijk je temperatuur gemeten. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Stranden

Stranden zijn open. Er gelden mogelijk wel beperkingen. Indien we hier meer informatie over hebben, vullen we deze aan.

Excursies

 • Mogelijkheden voor excursies worden door de reisleiding waar mogelijk digitaal voorgelegd.
 • Voor touringcars voor excursies geldt er een gereduceerd aantal inzittenden. Daarnaast is het gebruik van mondkapjes en desinfectiegel verplicht.

Restaurants

Restaurants zijn open. Er gelden mogelijk wel beperkingen. Indien we hier meer informatie over hebben, vullen we deze aan.

Hotel protocollen

Gecertificeerde hotels zijn open en er zijn speciale corona protocollen vastgesteld door de Turkse overheid:

 • Hotels worden geadviseerd om bij aankomst brochures (in diverse talen) te overhandigen aan gasten met alle gezondheidsprotocollen. Op verzoek zijn er handschoenen en mondkapjes beschikbaar voor gasten. Ook handreinigingsgel is in het hotel aanwezig. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht.
 • Bij ontvangst in hotels zullen gasten – d.m.v. van een contactloze thermometer of warmtecamera – getemperatuurd worden. Gasten wordt gevraagd waar zij de afgelopen 14 dagen zijn geweest, of ze al COVID-19 hebben gehad en of ze klachten hebben. Ook personeel wordt getemperatuurd en getest op klachten.
 • Personeel krijgt vanuit de werkgever handschoenen en mondkapjes. Werkkleding wordt dagelijks gewassen.
 • Bij verdenking van corona wordt de zieke gast (of personeel) geïsoleerd tot de autoriteiten op de hoogte zijn gesteld en er een test is gedaan. Indien het een positieve besmetting is, zal de kamer grondig worden schoongemaakt en geventileerd.
 • De bezetting in hotels wordt aangepast op de social distancing normen; er zullen minder gasten zijn dan normaal.
 • In alle openbare ruimten – o.a. lobby’s, de recepties, lounges, conferentiezalen, bars, discotheken, animatieruimtes en zonneterrassen – moeten ingericht worden o.b.v. social distancing. Gasten uit één kamer of families hoeven in deze openbare ruimtes geen afstand tot elkaar te houden. In alle openbare ruimtes is handreinigingsgel aanwezig.
 • Vloeren, toiletten, wasbakken en deurkrukken in het hotel worden frequent schoongemaakt.
 • Veel faciliteiten voor kinderen zijn momenteel nog gesloten, het gaat hierbij o.a. om gamesrooms, speeltuinen en amusementsparken. Miniclubs zijn mogelijk wel beschikbaar, maar hier moeten de hygiëne- en gezondheidsregels strikt in acht worden genomen. Er geldt dat je moet reserveren en dat iedereen zich aan de social distancing regels moet kunnen houden. Bij de ingang wordt de temperatuur van kinderen opgenomen en handgel moet beschikbaar zijn bij de in- en uitgang. Kinderen mogen dit enkel gebruiken onder toezicht van het personeel. Deuren en ramen zullen veel open staan om ventilatie te bevorderen. Daarnaast vinden zoveel mogelijk activiteiten buiten plaats. Speelgoed en knutselspullen moeten regelmatig gereinigd worden. Het kan zijn dat er daardoor minder spullen beschikbaar zijn.
 • Wellnessfaciliteiten (waaronder sauna’s, stoombaden en massageruimtes) mogen enkel in gebruik worden genomen als het hotel een Healthy Tourism Certificate heeft.
 • Badhanddoeken voor het strand en zwembad dienen in gesloten tassen aan gasten te worden geleverd óf aangereikt worden door geautoriseerd personeel.
 • In de hotelrestaurants dienen tafels 1,5 m van elkaar te staan. Voor stoelen die naast elkaar staan geldt een onderlinge afstand van 60 cm. Het personeel ziet er op toe dat deze afstandsregels in acht worden genomen.
 • Bij open buffetten worden plexiglas platen geplaatst zodat gasten niet zij aan zij aan het buffet staan. Eten zal tevens worden uitgereikt door personeel.
 • Het gebruik van decoratieve voorwerpen in de kamers wordt verminderd; denk hierbij bijvoorbeeld aan sierkussens, menu’s en tijdschriften. Afstandsbedieningen van tv en airco worden voorzien van een wegwerphoes en worden regelmatig schoongemaakt.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Transfers zijn weer mogelijk, maar er geldt een gereduceerd aantal inzittenden. Daarnaast wordt het voertuig regelmatig gedesinfecteerd en is het gebruik van mondkapjes en desinfectiegel verplicht. Chauffeurs ondergaan dagelijks een gezondheidscheck (denk hierbij aan temperatuur opmeten).
 • Openbaar vervoer rijdt, maar het is verboden om tussen verschillende grote steden te reizen, mits je toestemming van de autoriteiten hebt.
 • Je mag samen in een (huur)auto zitten, maar dient wel een mondkapje te dragen.
 • In alle vormen van (openbaar) vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars, auto’s en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen.

Overige corona maatregelen voor Turkije

 • Wanneer je de corona maatregelen niet naleeft kun je een boete ontvangen. Het is ons niet bekend hoe hoog de boete is.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen