Corona maatregelen Turkije

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Turkije voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 28 juni 2021.

Reisadvies Turkije

Voor Turkije geldt op dit moment een oranje reisadvies.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Turkije te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Turkse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Turkije reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Turkse overheid

  • Alle reizigers naar Turkije vanaf 6 jaar dienen in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud bij vertrek) of een negatieve Rapid Antigen Test (max. 48 uur oud bij vertrek). Deze test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling.
LET OP! Het is steeds vaker mogelijk te reizen met een bewijs van vaccinatie of bewijs van volledig herstel van een recente coronabesmetting. Bekijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of dit een optie is voor Turkije en welke eisen hier aan worden gesteld en informeer bij de luchtvaartmaatschappij of zij deze bewijzen ook goedkeuren.
  • Reizigers moeten zich daarnaast voor vertrek online registreren via het Turkse Ministerie van Gezondheid. Dit formulier kun je vanaf 72 uur voor vertrek invullen. De HES-code (QR-code) die je ontvangt moet je laten zien bij de grens.
  • Ben je voorafgaand aan je reis naar Turkije in Zuid-Afrika, Brazilië of India geweest? Dan dien je na aankomst in Turkije 14 dagen in quarantaine te gaan. De lokale overheid bepaalt waar je tijdens deze quarantaine verblijft.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Turkije verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing 2 meter
Mondkapjesplicht Het dragen van een mondkapje/gezichtsmaker is overal in Turkije verplicht, behalve binnenshuis. Dit geldt ook voor kinderen.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Restaurants en cafés zijn veelal geopend van maandag t/m zaterdag. Er kunnen echter wel beperkingen gelden qua capaciteit en openingstijden. Op zondag zijn horecagelegenheden gesloten.
Winkels Winkels zijn deels open. Er gelden mogelijk wel beperkingen in de winkels die open zijn. In winkelcentra wordt bij binnenkomst mogelijk je temperatuur gemeten.
Stranden Stranden zijn open. Er gelden mogelijk wel beperkingen.
Hotels Gecertificeerde hotels zijn open en er zijn speciale corona protocollen vastgesteld door de Turkse overheid. De bezetting in hotels wordt aangepast op de social distancing normen; er zullen minder gasten zijn dan normaal. Bij ontvangst in hotels zullen gasten – d.m.v. van een contactloze thermometer of warmtecamera – getemperatuurd worden. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Mogelijkheden voor excursies worden door de reisleiding waar mogelijk digitaal voorgelegd. Voor touringcars voor excursies geldt er een gereduceerd aantal inzittenden. Daarnaast is het gebruik van mondkapjes en desinfectiegel verplicht. Neem ook contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Attractieparken, musea, concertzalen en theaters zijn veelal open, van maandag t/m zaterdag. Er gelden mogelijk wel beperkingen. Kijk ook altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Openbaar vervoer rijdt, maar het is verboden om tussen steden te reizen, mits je toestemming van de autoriteiten hebt. Het dragen van een mondkapje is in alle vormen van (openbaar) vervoer verplicht.
Avondklok Er geldt iedere dag tussen 22.00 uur en 05.00 uur een avondklok & van zaterdagavond 22.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur geldt een lockdown (niet van toepassing voor toeristen).
Goed om te weten!
  • De huidige avondklok en lockdown zijn niet van toepassing voor toeristen; je mag je (zonder opgave van reden) buiten het resort begeven, ook in het weekend. Neem wel een paspoort mee om aan te tonen dat je een toerist bent.
  • Wanneer je de lokaal geldende corona maatregelen niet naleeft kun je een boete ontvangen of zelfs een gevangenisstraf krijgen. Het is ons niet bekend hoe hoog eventuele boetes zijn.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

 Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen