Corona maatregelen Tsjechië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Tsjechië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Tsjechië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 29 januari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Tsjechië behoorde tot de eerste landen die de economie na de lockdown geleidelijk weer opstartte. Helaas is ook in Tsjechië het aantal besmettingen weer toegenomen en worden er – regionaal en lokaal – strengere maatregelen getroffen.

De Tsjechische overheid heeft besloten om een lockdown in te stellen; restaurants en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bovendien geldt er een avondklok tussen 21.00 uur en 05.00 uur, zijn hotels gesloten voor toeristische doeleinden en moet je in alle binnenruimtes een mondkapje dragen. Voor een reis naar Tsjechië heb je een geldige reden nodig. Een vakantie is geen geldige reden.

Reisadvies & toeristenbeleid

Op 22 september heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Tsjechië aangepast naar code oranje. Bij terugkeer uit Tsjechië dien je thuis 10 dagen in quarantaine te gaan.

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Tsjechië te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Tsjechische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Tsjechische overheid

 • Tsjechië gebruikt een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Toeristische reizen zijn alleen toegestaan vanuit landen die op de groene lijst staan. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden beperkingen. Nederland staat op dit moment op de rode lijst. Dat betekent dat reizen op dit moment niet mogelijk is, alleen als je daardoor een geldige reden hebt. Bekijk hier de actuele kleurcode van Nederland.
 • Alle reizigers van 5 jaar en ouder uit een rode zone dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Reizigers die geen negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden op de vlucht. Het is ook mogelijk om je ter plaatse te laten testen, je dient dan tot de negatieve uitslag binnen is in quarantaine te gaan.
 • Daarnaast ben je verplicht om een Public Health Passenger Locator Form in te vullen met o.a. je verblijfsgegevens. We raden je aan het formulier uit te printen en bij je te dragen.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Tsjechië een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1,5 meter buiten en 2 meter binnen aangehouden.

Buiten wordt het dragen van een mondkapje aangeraden als je niet voldoende afstand kunt bewaren. Het is verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in alle binnenruimtes.

Medische maatregelen

 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

 • Attractieparken, dierentuinen, musea, kastelen, concertzalen, theaters, openbare zwembaden en wellnesscentra zijn vanwege de lockdown gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan met een beperkt aantal personen.

Winkels

 • De meeste winkels zijn gesloten. Supermarkten zijn wel open. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Sommige winkels laten maar een beperkt aantal bezoekers toe.
 • Het is mogelijk verplicht om bij de ingang van een winkel je handen te desinfecteren.

Restaurants

 • Restaurants en cafés zijn in Tsjechië vanwege de lockdown gesloten.
 • Afhalen en bezorgen is wel mogelijk.

Hotel protocollen

De meeste hotels in Tsjechië zijn open, maar mogelijk mogen ze geen toeristen ontvangen. Er gelden mogelijk maatregelen, maar deze kunnen op individueel niveau verschillen.

LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • In het openbaar vervoer en in taxi’s is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Personen die niet uit één huishouden komen moeten in de auto voldoende afstand van elkaar bewaren en een mondkapje dragen. In een personenauto mogen maximaal twee personen zitten; één bestuurder en één op de achterbank.

Overige corona maatregelen in Tsjechië

Als je de corona maatregelen niet naleeft kun je een boete van € 380,- riskeren.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen