Corona maatregelen Tsjechië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Tsjechië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Tsjechië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 22 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Tsjechië behoorde tot de eerste landen die de economie na de lockdown geleidelijk weer opstartte. Helaas is ook in Tsjechië het aantal besmettingen weer toegenomen en worden er – regionaal en lokaal – strengere maatregelen getroffen. De Tsjechische overheid heeft besloten om een totale lockdown in te stellen. Deze geldt in ieder geval tot 3 november. Supermarkten mogen open en je mag op straat maar met twee mensen samen zijn.

Reisadvies & toeristenbeleid

Op 15 september is het reisadvies voor de stad Praag – vanwege een groot aantal nieuwe besmettingen – aangescherpt naar code oranje. Op 22 september heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Tsjechië aangepast naar code oranje. Bij terugkeer uit Tsjechië dien je thuis 10 dagen in quarantaine te gaan.

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Tsjechië een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1,5 meter buiten en 2 meter binnen aangehouden.

Buiten wordt het dragen van een mondkapje aangeraden als je niet voldoende afstand kunt bewaren. Het is verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, alle openbare gebouwen, taxi’s, winkels en bij overdekte evenementen met meer dan 100 deelnemers. Daarnaast dien je in bars en restaurants een mondkapje te dragen als je niet op je plek zit.

Medische maatregelen

 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.
 • Indien je in de 14 dagen voorafgaande aan je reis naar Tsjechië in een land in de rode categorie bent geweest, dien je een PCR-test te ondergaan bij aankomst. Bekijk hier welke landen tot de rode categorie behoren. Voor de test moet je contact opnemen met de lokale gezondheidsautoriteiten. Tot de uitslag van de test binnen is dien je in zelfisolatie te gaan.

Openbare gelegenheden

 • Attractieparken en dierentuinen zijn vanwege de lockdown gesloten.
 • Musea, kastelen, concertzalen en theaters zijn vanwege de lockdown gesloten.
 • Openbare zwembaden en wellnesscentra zijn vanwege de lockdown gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan met een beperkt aantal personen.

Winkels

 • De meeste winkels zijn gesloten. Supermarkten zijn wel open. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Sommige winkels laten maar een beperkt aantal bezoekers toe.
 • Het is mogelijk verplicht om bij de ingang van een winkel je handen te desinfecteren.

Restaurants

 • Restaurants en cafés zijn in Tsjechië vanwege de lockdown gesloten.

Hotel protocollen

De meeste hotels in Tsjechië zijn open. Er gelden mogelijk maatregelen, maar deze kunnen op individueel niveau verschillen.

LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • In het openbaar vervoer en in taxi’s is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Personen die niet uit één huishouden komen moeten in de auto voldoende afstand van elkaar bewaren. In een personenauto mogen maximaal twee personen zitten; één bestuurder en één op de achterbank.

Overige corona maatregelen in Tsjechië

Als je de corona maatregelen niet naleeft kun je een boete van € 380,- riskeren.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen