Corona maatregelen Tsjechië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Tsjechië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Tsjechië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 11 juni 2021.

Reisadvies Tsjechië

Voor Tsjechië geldt op dit moment een geel reisadvies.

Omdat Tsjechië niet langer als hoogrisico-gebied wordt gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Tsjechië te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Tsjechische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Tsjechië reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Tsjechische overheid

Tsjechië gebruikt een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden beperkingen. Bekijk hier de actuele kleurcode van Nederland & welke regels van toepassing zijn op jou.

  • Alle reizigers (minimumleeftijd onbekend) uit een rode of oranje zone dienen een negatieve PCR-test te kunnen laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. En andere optie is een Rapid Antigen Test van max. 24 uur. Reizigers die geen negatieve uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden op de vlucht.
  • Mogelijk moet je op de vijfde dag nogmaals een PCR-test ondergaan.
  • Daarnaast ben je verplicht om een Public Health Passenger Locator Form in te vullen met o.a. je verblijfsgegevens. We raden je aan het formulier uit te printen en bij je te dragen.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Tsjechië verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing 1,5 meter buiten en 2 meter binnen
Mondkapjesplicht Het is enkel toegestaan een zogenaamd FFP2-mondkapje óf twee medische mondkapjes over elkaar te dragen. De verplichting geldt voor iedereen van 15 jaar en ouder in o.a. binnenruimtes, winkels, vliegvelden, openbaar vervoer en als je in de auto zit met mensen die niet tot jouw huishouden horen. Voor kinderen tussen 2 en 15 jaar oud is het dragen van een chirurgisch mondkapje verplicht.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Horecagelegenheden zijn veelal geopend. Je dient een (geldige) negatieve PCR-test/bewijs van volledige vaccinatie/bewijs van recent herstel van Covid-19 te kunnen tonen tijdens je bezoek. Tevens gelden er beperkingen wat betreft openingstijden en capaciteit. Maaltijden bezorgen en afhalen is vaak mogelijk.
Winkels De meeste winkels zijn geopend. Er kunnen beperkingen gelden wat betreft openingstijden en capaciteit. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Stranden N.v.t.
Hotels Hotels zijn gesloten voor toeristische doeleinden. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Attractieparken, dierentuinen, musea, kastelen, concertzalen, theaters, openbare zwembaden en wellnesscentra kunnen onder strenge voorwaarden – o.a. wat betreft capaciteit – geopend zijn. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer In het openbaar vervoer en in taxi’s is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook als je met mensen in de auto zit die niet tot jouw huishouden horen, dien je een mondkapje te dragen.
Avondklok Op dit moment geldt er een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur.
Goed om te weten!
Als je de corona maatregelen niet naleeft kun je een boete van € 380,- riskeren.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen