Corona maatregelen Spanje

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Spanje voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Spanje worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 7 mei 2021.

Reisadvies Spanje

Voor Spanje geldt op dit moment een oranje reisadvies.

Bij thuiskomst uit Spanje dien je tien in quarantaine te gaan. Dit geldt niet wanneer je terugkeert van de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera); deze eilanden worden niet langer als hoog risico-gebied gezien.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Spanje te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Spaanse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Spanje reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Spaanse overheid

  • Voor alle reizigers naar Spanje geldt dat zij een negatieve PCR-test moeten kunnen laten zien. De verplichting geldt voor iedereen (van 6 jaar en ouder) en de test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Je dient de negatieve uitslag (digitaal of op papier) te laten zien bij het inchecken in je accommodatie en mogelijk ook op het vliegveld (van vertrek en aankomst). Op het certificaat moet in ieder geval je naam, reisdocumentnummer, contactgegevens van het testinstituut, type test en het negatieve resultaat staan. Je leest hier alles over de PCR-test en waar je deze kunt afnemen.
  • Daarnaast dien je voor een vliegvakantie naar Spanje een zogenaamd FCS-formulier in te vullen. De gezondheidsvragenlijst – die onderdeel is van dit formulier – kun je vanaf 48 uur voor vertrek invullen. Als je alle stappen hebt doorlopen ontvang je een persoonlijke QR-code. Deze QR-code moet je op je telefoon (op de SPTH-app die je kunt downloaden via deze website) of geprint kunnen laten zien op het vliegveld. Elke passagier moet een FCS-formulier – en dus een QR-code – invullen; ook kinderen. Een handleiding voor het invullen van het FCS-formulier vind je hier.
  • Er is mogelijk nog een verplicht formulier, de ‘Public health passenger locator card’ met o.a. jouw contactgegevens. Dit formulier ontvang je in principe voor of tijdens de vlucht van de luchtvaartmaatschappij en/of is te downloaden via de website van de WHO.

Extra verplichtingen voor reizigers naar de Canarische Eilanden
Alle reizigers naar de Canarische Eilanden dienen verplicht de Spaanse coronamelder app Radar-Covid te downloaden. Deze moet tijdens je verblijf op de Canarische Eilanden én tot 15 dagen na terugkomst in gebruik zijn.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de Radar-Covid app wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor mogelijk contact in de afgelopen 14 dagen met een persoon die geïnfecteerd is. De app werkt via bluetooth en garandeert daardoor veiligheid en privacy. De app is bovendien 100% anoniem.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Spanje verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of eiland verschillen.
Social distancing 1,5 meter
Mondkapjesplicht In publieke ruimtes (zowel binnen als buiten) dien je – ongeacht de afstand – een mondkapje te dragen. Deze regel geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Restaurants zijn veelal open in Spanje, maar wel met beperkte capaciteit en openingstijden. In sommige regio’s mogen restaurants alleen hun terras open hebben en mag de binnenruimte alleen gebruikt worden voor afhalen en bezorgen van maaltijden.
Winkels Afhankelijk van de regio waar je verblijft, kunnen (niet-essentiële) winkels geopend zijn. Eigenaren dienen sowieso rekening te houden met een beperkte capaciteit. Indien er niet genoeg afstand gehouden kan worden, kan de capaciteit nog lager liggen.
Stranden Stranden zijn toegankelijk, maar het kan wel per regio verschillen in welke mate. Op stranden moet nog steeds een veilige afstand in acht worden genomen en er wordt een beperkt aantal mensen toegelaten. Ook is er op het strand een mondkapjesverplichting, je hoeft deze niet op als je zont of zwemt.
Hotels Voor de hotels heeft de Spaanse overheid speciale corona protocollen vastgesteld. Hierbij spelen social distancing en hygiëne een grote rol. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, concertzalen, theaters en attractieparken kunnen gesloten zijn. We raden je aan om op de website van de locatie te kijken.
Vervoer In alle vormen van openbaar vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen. Tevens mogen alleen de zitplekken worden gebruikt.
Avondklok In een deel van de autonome regio’s van Spanje geldt een avondklok. Dit is vaak, maar kan verschillen per regio, tussen 23.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends.
Goed om te weten!
Draag je zonder geldige reden geen mondkapje, dan kun je een boete van € 100,- krijgen. Ook het weggooien van een mondkapje op straat zal je in jouw portemonnee voelen; deze boete kan oplopen tot € 3.000,-.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen