Corona maatregelen Spanje

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Spanje voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Spanje worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 18 januari 2021

Algemene situatie m.b.t. corona

Het zal je niet ontgaan zijn in het nieuws; Spanje werd hard getroffen door het coronavirus. Met name de brandhaard in Madrid hield het land aardig in de greep. Op de eilanden (zowel de Canarische Eilanden als de Balearen) was het aantal besmettingen in het voorjaar een stuk lager en ook aan de Costa’s waren geen enorme brandhaarden te vinden.

In Spanje zijn regionale overheden zelf verantwoordelijk voor de maatregelen. Als het coronavirus in een bepaald gebied weer oplaait, kan ervoor gekozen worden om opnieuw strengere maatregelen in te stellen. Voor heel Spanje geldt een avondklok. Tussen 23.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends mag er niemand op straat zijn (de tijden van de avondklok kunnen regionaal ook verschillen). Regionale overheden kunnen besluiten hun grondgebied geheel of gedeeltelijk af te sluiten voor niet-noodzakelijk verkeer.

Op de Canarische Eilanden wordt gewerkt met een zogenaamd ‘stoplicht-systeem’. Hierbij zijn de maatregelen die gelden afhankelijk van de kleurcode. Bij rood geldt er een lockdown en bij code geel gelden er mildere beperkende maatregelen. Omdat de maatregelen en kleurcodes per eiland snel kunnen wijzigen, raden we je aan zelf research te doen wat er op jouw bestemming geldt.

Reisadvies & toeristenbeleid

Op 24 augustus is heel Spanje – vanwege een toename in het aantal besmettingen – weer op code oranje gezet. Dat betekent dat je bij thuiskomst uit Spanje tien dagen in quarantaine moet. Na een tijdelijk geel reisadvies voor de Canarische Eilanden is ook deze nu weer oranje. Ook bij terugkomst van de Canarische Eilanden dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Spanje te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Spaanse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Spaanse overheid

 • Voor alle reizigers naar Spanje geldt dat zij een negatieve PCR-test moeten kunnen laten zien. De verplichting geldt voor iedereen (van 6 jaar en ouder) en de test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Je dient de negatieve uitslag (digitaal of op papier) te laten zien bij het inchecken in je accommodatie en mogelijk ook op het vliegveld (van vertrek en aankomst). Op het certificaat moet in ieder geval je naam, reisdocumentnummer, contactgegevens van het testinstituut, type test en het negatieve resultaat staan. Je leest hier alles over de PCR-test en waar je deze kunt afnemen.
LET OP! Wordt jouw reis naar Spanje uitgevoerd door TUI of Corendon? Deze reisorganisaties bieden de test mogelijk gratis aan. Voor TUI lees je hier hoe je de test regelt en voor Corendon hier.
 • Daarnaast dien je voor een vliegvakantie naar Spanje een zogenaamd FCS-formulier in te vullen. De gezondheidsvragenlijst – die onderdeel is van dit formulier – kun je vanaf 48 uur voor vertrek invullen. Als je alle stappen hebt doorlopen ontvang je een persoonlijke QR-code. Deze QR-code moet je op je telefoon (op de SPTH-app die je kunt downloaden via deze website) of geprint kunnen laten zien op het vliegveld. Elke passagier moet een FCS-formulier – en dus een QR-code – invullen; ook kinderen.
 • Er is mogelijk nog een verplicht formulier, de ‘Public health passenger locator card’ met o.a. jouw contactgegevens. Dit formulier ontvang je in principe voor of tijdens de vlucht van de luchtvaartmaatschappij en/of is te downloaden via de website van de WHO.

Extra verplichtingen voor reizigers naar de Canarische Eilanden
Alle reizigers naar de Canarische Eilanden dienen verplicht de Spaanse coronamelder app Radar-Covid te downloaden. Deze moet tijdens je verblijf op de Canarische Eilanden én tot 15 dagen na terugkomst in gebruik zijn.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de Radar-Covid app wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor mogelijk contact in de afgelopen 14 dagen met een persoon die geïnfecteerd is. De app werkt via bluetooth en garandeert daardoor veiligheid en privacy. De app is bovendien 100% anoniem.

Meer informatie over reizen naar de Canarische Eilanden vind je hier.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Spanje een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1,5 meter aangehouden.

Op plekken waar geen afstand gehouden kan worden (denk hierbij aan winkels, openbaar vervoer en andere openbare gelegenheden) dien je een mondkapje te dragen. Deze regel geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.

In veel Spaanse regio’s geldt een strenge mondkapjesplicht. Hier dien je in het openbare leven – ook als je 1,5 meter afstand kunt houden – een mondkapje te dragen. Het dragen van mondkapjes is niet verplicht tijdens het sporten, op het strand als je ligt te zonnebaden of gaat zwemmen, in het zwembad of als je bij een terras/restaurant/bar iets eet of drinkt. Ook personen die vanwege medische of andere geldige reden geen mondkapje kunnen dragen hoeven dat niet te doen.

Wel kunnen er regionaal verschillen zijn. Zo geldt op de Balearen o.a. dat er uitzonderingen zijn voor de mondkapjesplicht in natuurgebieden, buiten het centrum en op promenades mits je 1,5 m afstand kunt bewaren. Draag je zonder geldige reden geen mondkapje, dan kun je een boete van € 100,- krijgen. In Madrid dien je te allen tijde een mondkapje te dragen.

Op de Canarische Eilanden is het voor iedereen van 6 jaar of ouder verplicht om een mondkapje te dragen als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. In afgesloten ruimtes moet je – ook als je 1,5 meter afstand kunt houden – een mondkapje dragen. Dit geldt ook voor restaurants, hotels, cafés en bars. Tijdens het eten & drinken hoef je geen mondkapje te dragen en op terrassen ook niet, zolang de 1,5 meter afstand gegarandeerd is.

Medische maatregelen

 • Bij aankomst op een Spaans vliegveld krijg je een drievoudige gezondheidscontrole. Deze bestaat uit een de controle van de eerder genoemde QR-code, een lichaamstemperatuurcheck met speciale camera’s en tot slot is er een visuele controle. Is jouw temperatuur 37,5 graden of meer? Of blijkt uit de visuele controle dat er aanvullend onderzoek gedaan moet worden? Dan word je ter plaatse door een arts onderzocht. Als de arts vermoedt dat jij corona hebt, word je naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle en een coronatest.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Check op deze pagina van het Spaanse Ministerie van Gezondheid wat je moet doen en bel met een van deze telefoonnummers. Volg altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op.

Openbare gelegenheden

 • Musea, concertzalen, theaters en attractieparken kunnen gesloten zijn. We raden je aan om op de website van de locatie te kijken.
 • Markten kennen een beperking in capaciteit van de kramen.
 • In heel het land zijn nachtclubs gesloten.
 • Je mag alleen nog in openbare ruimtes roken als het mogelijk is om voldoende afstand te bewaren.

Winkels

 • Winkels kunnen gesloten zijn. Eigenaren dienen sowieso rekening te houden met een beperkte capaciteit. Indien er niet genoeg afstand gehouden kan worden, kan de capaciteit nog lager liggen.
 • Een markt bezoeken? De openlucht markten zijn geopend, maar er is wel een beperking van aantal bezoekers en veilige afstand moet gegarandeerd kunnen worden.

Stranden

Stranden zijn toegankelijk, maar het kan wel per regio verschillen in welke mate. Op stranden moet nog steeds een veilige afstand in acht worden genomen en er wordt een beperkt aantal mensen toegelaten.

Restaurants

Restaurant zijn in Spanje veelal geopend, maar social distancing speelt een rol en er gelden aangepaste regels:

 • In sommige regio’s mogen restaurants alleen hun terras open hebben. De binnenruimte mag alleen gebruikt worden voor afhalen en bezorgen van maaltijden.
 • Bij ingang van het restaurant en een evt. buffetgedeelte dienen gasten hun handen te desinfecteren.
 • Er zijn vaste afstanden bepaald tussen klanten en tafels; het personeel moet er zorg voor dragen dat deze regels worden nageleefd en dat de maximale bezetting niet wordt overschreden.
 • Betalen wordt bij voorkeur contactloos gedaan, contant geld wordt in slechts uitzonderlijke gevallen geaccepteerd.
 • Zelfbedieningsproducten (o.a. servetdispensers, peper- en zoutstellen, olieflessen, tandenstokers etc.) dienen zoveel mogelijk te worden vermeden. In plaats daarvan kan gewerkt worden met producten voor eenmalig gebruik of obers die de producten aangeven en tussendoor desinfecteren.
 • Ruimtes moeten zo vaak als mogelijk geventileerd worden.
 • Aan bars dient een veilige afstand te worden gecreëerd tussen personeel en medewerkers. Indien dit niet mogelijk is, zal personeel met mondkapjes werken of zullen er plexiglas platen worden geplaatst. Ook tussen de klanten onderling aan de bar moet afstand worden bewaard. Zelfbediening aan bars is niet toegestaan.
 • Op het terras dienen klanten plekken toegewezen te krijgen, zodat tussen het gebruik door van klanten de tafels en stoelen gedesinfecteerd kunnen worden.
 • Social distancing is ook op buitenterrassen van toepassing. Klanten dienen tevens geïnformeerd te worden over de hygiënerichtlijnen.
 • Toiletten in restaurants dienen minimaal 6x per dag te worden schoongemaakt. Er moeten papieren handdoeken aanwezig zijn en handreinigingsgel.
 • Horecazaken kennen mogelijk beperkte openingstijden. Dit kan per regio verschillen.

Hotel protocollen

Voor de hotels heeft de Spaanse overheid speciale corona protocollen vastgesteld:

 • Recepties moeten ingericht zijn op social distancing voor zowel gasten als werknemers. D.m.v. o.a. markeringen op de vloer moeten gasten geïnformeerd worden over hoe afstand te houden. Ook schermen kunnen hierin een rol spelen. Kan er geen afstand worden gehouden? Dan dienen medewerkers een mondkapje te dragen.
 • Bij de receptie wordt contactloos betalen aangemoedigd; contant geld wordt alleen geaccepteerd als het echt niet anders kan.
 • Keycards van de kamers worden na uitchecken gedesinfecteerd alvorens deze aan een nieuwe gast worden overhandigd.
 • Bij de receptie en in de lobby moet te allen tijde handreinigingsgel beschikbaar zijn.
 • Personeel draagt waar nodig handschoenen en ze hebben altijd reinigingsdoekjes op zak om bijv. deurklinken en oppervlakten mee schoon te maken.
 • Openbare drinkfonteinen in het hotel moeten worden afgesloten, tenzij ze continu stromen en uitgerust zijn met een sensor of pedaal.
 • Liften mogen niet gedeeld worden door mensen die niet tot één familie behoren. Dan dienen er mondkapjes te worden gedragen.
 • Bij binnenkomst in restaurants dienen gasten hun handen te desinfecteren.
 • Bij buffetmaaltijden zijn speciale corona maatregelen. Zo worden er schermen geplaatst bij de buffetten en worden gezamenlijke voedingswaren (zoals olie, zout, drankdispeners etc.) verwijderd van het buffet; dit wordt vervangen door producten voor eenmalig gebruik. Personeel dient mondkapjes te dragen indien er niet genoeg afstand kan worden gehouden.
 • Losse elementen in de kamer – d.w.z. kledinghangers, föhns, afstandsbedieningen etc. – moeten na het uitchecken van elke gast gedesinfecteerd worden. Ook zullen niet-essentiële producten (zoals kussentjes, menukaarten en informatie over de omgeving) worden verwijderd.
 • In de openbare ruimtes van hotels wordt een max. aantal mensen bepaald o.b.v. de oppervlakte; social distancing moet hier in acht worden genomen.
 • In de openbare toiletten moet het gebruik van handdoeken worden vermeden; hotels moeten voorzien in papieren handdoeken of handdrogers.
 • In sportruimtes specifiek dienen de machines op voldoende afstand te staan om social distancing te kunnen garanderen. Bij alle apparaten dient men een eigen handdoek te gebruiken. Na elk gebruik moeten de apparaten en toebehoren worden gedesinfecteerd. Bij groepslessen moet iedereen 2 x 2 meter tot zijn beschikking hebben. Contact bij deze sporten moet vermeden worden. Indien afstand niet kan worden gegarandeerd, dient het hotel de sportruimtes te sluiten of naar buiten te verplaatsen.
 • In speelruimtes wordt gewerkt met een aangepast hygiëneprogramma. Kinderen dienen hun handen te wassen bij binnenkomst, er is een maximale bezetting en als er niet voldoende afstand kan worden gehouden, zijn maskers verplicht.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • In alle vormen van openbaar vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen. Tevens mogen alleen de zitplekken worden gebruikt.
 • Zit je in een (huur)auto met mensen die niet tot een één huishouden behoren? Dan is er op dit moment een limiet van één chauffeur en één passagier op de achterbank, waarbij mondkapjes verplicht zijn. Deze regel is aan veranderingen onderhevig.
 • In tankstations is het dragen van een mondkapje verplicht.

Overige corona maatregelen in Spanje

 • Spanje heeft een streng regime als het aankomt op het dragen van mondkapjes. Wie de regels niet naleeft, kan rekenen op een hoge boete. Ook het weggooien van een mondkapje op straat zal je in jouw portemonnee voelen; deze boete kan oplopen tot € 3.000,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen