Corona maatregelen Portugal

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Portugal voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Portugal worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 3 juni 2021.

Reisadvies Portugal

Voor Portugal – inclusief Madeira en de Azoren – geldt op dit moment een geel reisadvies.

Omdat Portugal niet langer als hoogrisico-gebied wordt gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Portugal te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Portugese overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Portugal reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen voor reizen naar het Portugal

Reis je met het vliegtuig naar Portugal? Dan is het voor Nederlandse reizigers vanaf 2 jaar verplicht om een negatieve PCR-test te kunnen laten zien (voor de Azoren geldt dit vanaf 13 jaar). Je mag de test maximaal 72 uur voor vertrek (voor het vasteland) of 72 uur voor aankomst (voor Madeira en Azoren) hebben gedaan.

Je dient daarnaast vooraf één of meerdere online formulieren in te vullen. Je dient voor sommige van deze formulieren je stoelnummer in te vullen. Het is daarom pas mogelijk om je te registreren na het (online) inchecken. Heb je een stoel gereserveerd? Dan kun je het formulier al wel invullen voor het (online) inchecken.

Bekijk hier welke formulieren er nodig zijn voor jouw Portugese vakantiebestemming:

  • Alle reizigers die naar het vasteland van Portugal gaan dienen een zogenaamde Passenger Locator Card in te vullen met o.a. hun contactgegevens. Op die manier is het gemakkelijker voor de lokale gezondheidsautoriteiten om mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn geweest met een COVID-19-geval.
  • Voor Madeira geldt dat je tussen 48 uur en 12 uur voor vertrek een online vragenlijst moet invullen. Hierbij dien je ook een certificaat van een negatieve coronatest te uploaden. We raden je aan altijd een kopie van het certificaat mee te nemen. Lukt het niet om de vragenlijst vooraf in te vullen en/of kun je geen PCR-test doen voor vertrek? Dan kan dit ook bij aankomst op het vliegveld van Madeira. Alleen niet alle luchtvaartmaatschappijen laten reizigers zonder negatieve PCR-test toe.
  • Voor alle passagiers naar Madeira geldt dat zij tijdens hun vakantie worden gemonitord via een app van de regionale gezondheidsautoriteiten (vrijwillig) óf via telefonisch contact. Als je positief wordt getest op corona tijdens een vakantie op Madeira, word je naar een aangewezen hotel gebracht voor isolatie. Medereizigers moeten verplicht in quarantaine.
  • Je dient voor de Azoren een online vragenlijst in te vullen met o.a. je contactgegevens via My Safe Azores. Reizigers die 7 dagen of langer op de Azoren blijven, dienen een tweede PCR-test te ondergaan. Dit moet op de zesde dag nadat je de uitslag van de eerste test hebt ontvangen. Blijf je 13 dagen of langer, dan dien je op de 12e dag een derde PCR-test te ondergaan. We raden je aan navraag te doen bij de receptie van je accommodatie.
LET OP! Mogelijk mag je ook naar Madeira reizen met een bewijs van vaccinatie of een bewijs dat aantoont dat je antigenen hebt (en dus al recent corona hebt gehad). De luchtvaartmaatschappij kan echter wel om een negatieve PCR-test vragen. Controleer dit goed als je voor een van deze opties wilt gaan. Dit is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Portugal verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of eiland verschillen.
Social distancing 2 meter
Mondkapjesplicht Het gebruik van mondkapjes in binnenruimtes is verplicht. In de buitenlucht is het verplicht om een mondkapje te dragen als je geen 2 meter afstand kunt houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring. Op de stranden en openbare zwembaden van Madeira geldt dat je een mondkapje moet dragen wanneer je niet aan het zwemmen bent of op een bedje/handdoek ligt.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Horecagelegenheden zijn geopend. Er gelden echter wel beperkingen qua capaciteit en openingstijden. Op de eilanden zijn horecagelegenheden gesloten, dan wel beperkt geopend.
Winkels Essentiële winkels zijn geopend. Niet-essentiële winkels zijn veelal geopend. Er kunnen beperkingen zijn wat betreft capaciteit en openingstijden.
Stranden Open. Er moet voldoende afstand zijn tussen ligbedjes en parasols. Drukte op het strand wordt aangegeven met gekleurde borden. Groen is een lage bezetting, geel is een hoge bezetting en rood is volledige bezetting. Zo kun je eenvoudig een rustige spot opzoeken. Er is tevens een app (InfoPraia) waarmee je vooraf kan kijken hoe druk een strand is.
Hotels Hotels moeten een ‘Clean & Safe’-certificaat vanuit de Portugese gezondheidsinstanties hebben. Alle gasten worden op de hoogte gesteld van de maatregelen en geldende richtlijnen in een hotel. Bij aankomst wordt je bagage mogelijk gedesinfecteerd en er wordt vaker dan gebruikelijk schoongemaakt. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan plekken die veel aangeraakt worden, zoals deurknoppen en liftknopjes. Ruimtes moeten regelmatig geventileerd worden; dit betekent het openen van ramen en deuren.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit en het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, monumenten en bezienswaardigheden zijn veelal geopend, maar er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit en openingstijden. Bekijk de website van de betreffende bezienswaardigheid om te zien welke maatregelen er gelden.
Vervoer In touringcars, taxi’s, transfers en het openbaar vervoer gelden mogelijk beperkingen op de capaciteit. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Avondklok Op het vasteland geldt geen avondklok meer. Op Madeira gaat de avondklok om 24.00 uur in. Voor de Azoren geldt op doordeweekse dagen een avondklok vanaf 20.00 uur en in het weekend vanaf 15.00 uur.
Goed om te weten!
Het overtreden van de coronaregels kan je op een boete van € 10,- tot € 1.000,- komen te staan. Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Bel in Portugal dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Verblijf je op de Azoren? Bel dan met 808 24 60 24. Ben je op Madeira? Bel dan met 800 24 24 20. Je kunt ook een e-mail sturen naar atendimento@sns24.gov.pt. Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen