Corona maatregelen Portugal

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Portugal voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Portugal worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 26 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

In tegenstelling tot buurland Spanje is Portugal een stuk minder hard getroffen door de coronacrisis. Het eerste geval diende zich hier pas laat aan en Portugal kon daardoor al leer trekken uit de maatregelen die in Spanje waren genomen.

Het coronavirus is de afgelopen tijd in de regio Lissabon weer opgelaaid. Er zijn daarom strengere maatregelen ingesteld en inwoners moeten zoveel mogelijk thuisblijven.

Reisadvies & toeristenbeleid

Sinds 15 juni mag er weer naar Portugal gereisd worden. Het reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op die datum aangepast; van oranje naar geel. Ook voor Madeira en de Azoren is dit van toepassing.

Voor de regio Lissabon geldt wel een aangescherpt oranje reisadvies. Het gaat met name om de regio’s Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo. Ook de stad Porto heeft een oranje reisadvies. Bij thuiskomst uit een van deze regio’s dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

In Portugal mogen reizigers – ook als zij niet uit één huishouden komen – samen op vakantie. Groepen mogen echter niet groter zijn dan 10 personen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Als het oranje reisadvies voor de regio Lissabon impact heeft op jouw reis nemen we contact met je op. Het heeft sowieso geen invloed op reizen in andere delen van het land.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist. Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Download het formulier

Alle reizigers die naar het vasteland van Portugal gaan dienen een zogenaamde Passenger Locator Card in te vullen met o.a. hun contactgegevens. Op die manier is het gemakkelijker voor de lokale gezondheidsautoriteiten om mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn geweest met een COVID-19-geval.

LET OP! Je dient je stoelnummer in te vullen. Het is daarom pas mogelijk om je te registreren na het (online) inchecken. Heb je een stoel gereserveerd? Dan kun je het formulier al wel invullen voor het (online) inchecken.

Voor Madeira geldt dat je tussen 48 uur en 12 uur voor vertrek een online vragenlijst moet invullen. Hierbij dien je ook een certificaat van een negatieve coronatest te uploaden. Deze test moet maximaal 72 uur voor aankomst op Madeira afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instantie. We raden je aan altijd een kopie van het certificaat mee te nemen. Houd bij het inplannen van de test dus te allen tijde rekening met de geplande aankomsttijd op Madeira. Bij aankomst word je temperatuur opgenomen.

LET OP! Wordt jouw reis naar Madeira uitgevoerd door TUI of Corendon? Dan kun je de test mogelijk gratis laten doen. Op deze pagina lees je hier meer informatie over.

Lukt het niet om de vragenlijst vooraf in te vullen en/of kun je geen coronatest doen voor vertrek? Dan kan dit ook bij aankomst op het vliegveld van Madeira. Houd er rekening mee dat dit ca. een uur kan duren. Na de test kun je naar je geboekte accommodatie en hoef je niet verplicht in isolatie tot de uitslag binnen is. Wel is het verplicht om voldoende afstand te houden, een mondkapje te dragen en je aan de hygiëneregels te houden. Je ontvangt de uitslag binnen 12 uur.

Voor alle passagiers geldt dat zij tijdens hun vakantie worden gemonitord via een app van de regionale gezondheidsautoriteiten (vrijwillig) óf via telefonisch contact. Als je positief wordt getest op corona tijdens een vakantie op Madeira, word je naar een aangewezen hotel gebracht voor isolatie. Medereizigers moeten verplicht in quarantaine.

Voor de Azoren kun je eveneens zelf een bewijs van een negatieve coronatest meenemen uit Nederland (maximaal 72 uur voor aankomst afgenomen) of je ter plaatse laten testen. Op de Azoren krijg je binnen 48 uur uitslag; in die 48 uur dien je in zelfisolatie te zitten. Wanneer je positief wordt bevonden, nemen de gezondheidsinstanties het over en dragen zorg voor je. Je dient daarnaast een online vragenlijst in te vullen met o.a. je contactgegevens via My Safe Azores. Reizigers die 7 dagen of langer op de Azoren blijven, dienen een tweede PCR-test te ondergaan. Dit moet op de zesde dag nadat je de uitslag van de eerste test hebt ontvangen. We raden je aan navraag te doen bij de receptie van je accommodatie en de tweede test in te plannen via e-mail of telefoon via de lokale gezondheidsautoriteiten.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Portugal een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1,5 tot 2 meter aangehouden.

Het dragen van mondkapjes is verplicht in het openbaar vervoer, winkels, supermarkten en restaurants. Dit geldt ook voor openbare gelegenheden binnen en bij bijeenkomsten buiten. Daarnaast is het verplicht een mondkapje te dragen als voldoende afstand houden niet mogelijk is. Dit geldt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Als je je niet aan deze regel houdt kun je een boete krijgen van 100 tot 500 euro.

Op Madeira is het vanaf 30 juli verplicht om ook op straat een mondkapje te dragen. Dit geldt niet voor kinderen t/m 10 jaar en mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Daarnaast hoef je geen mondkapje te dragen op het strand en bij zwembaden (met uitzondering van toiletten en douches), tijdens een fysieke activiteit (denk aan sporten) en tijdens recreatieve sportactiviteiten in bossen en wandelroutes. Hierbij dien je wel te allen tijde de 1,5 meter regel na te leven.

Medische maatregelen

 • Voor het vasteland van Portugal gelden geen quarantaine-/isolatie-maatregelen; dit is anders voor Madeira en de Azoren.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Bel in Portugal dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Verblijf je op de Azoren? Bel dan met 808 24 60 24. Ben je op Madeira? Bel dan met 800 24 24 20. Je kunt ook een e-mail sturen naar atendimento@sns24.gov.pt. Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

Het gebruik van mondkapjes is verplicht in veel openbare ruimtes en men houdt 2 meter als standaard aan voor social distancing. Dit geldt zowel voor het vasteland als op Madeira of de Azoren.

 • Op de luchthavens wordt er gebruik gemaakt van camera’s die preventief de temperatuur van reizigers meten. Het gebruik van mondkapjes is daarnaast verplicht in de ruimtes waar dit staat aangegeven. Er wordt zoveel mogelijk gekeken naar contactloze oplossingen; denk aan contactloos betalen en inchecken. Op het vliegveld van Madeira is het verplicht om een mondkapje te dragen.
 • Bibliotheken, dierentuinen, musea, monumenten en andere culturele instellingen zijn geopend. Er is wel een gelimiteerd aantal bezoekers (kaartjes vooraf reserveren is aan te raden), er wordt met social distancing gewerkt en je dient een mondkapje te dragen.
 • Bioscopen en theaters zijn geopend. I.v.m. social distancing wordt er gewerkt met een beperkte capaciteit.
 • Monumenten en bezienswaardigheden zijn open, maar ook hier speelt social distancing een rol. Per 100 m² zijn 5 bezoekers toegestaan en tussen elke bezoeker dient minimaal 2 meter afstand gehouden te worden. Tevens worden looproutes aangegeven, bij voorkeur in één richting.

Winkels

Winkels zijn open. Er zijn wel enkele corona maatregelen die opgevolgd dienen te worden:

 • In winkels is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Klanten dienen de 2 meter-regeling in acht te nemen. Zowel tijdens het winkelen als wanneer zij in de wachtrij staan.
 • Winkels kennen mogelijk beperkte openingstijden.

Stranden

Alle stranden in Portugal zijn open. Wel gelden er corona maatregelen:

 • Tussen groepen zonaanbidders dient een afstand van 1,5 meter aangehouden te worden. Parasols dienen 3 meter van elkaar af te staan.
 • Strandbedjes zijn te reserveren voor de ochtend of de middag. Dit moet voorkomen dat teveel mensen wisselen van bedjes en hygiënemaatregelen (waaronder tussen elke klant door reinigen) niet in acht genomen kunnen worden.
 • Sportactiviteiten met meer dan 2 personen (zoals beachvolleybal) zijn niet toegestaan. Bij watersporten geldt hier een uitzondering op.
 • Drukte op het strand wordt aangegeven met gekleurde borden. Groen is een lage bezetting, geel is een hoge bezetting en rood is volledige bezetting. Zo kun je eenvoudiger een rustige spot opzoeken. Er is tevens een app (InfoPraia) waarmee je vooraf kan kijken hoe druk een strand is.
 • Op de stranden en openbare zwembaden van Madeira geldt dat je een mondkapje moet dragen wanneer je niet aan het zwemmen bent of op een bedje/handdoek ligt.
LET OP! De Portugese overheid heeft een app ontwikkelt waarbij je kunt zien op welke stranden het rustig en (te) druk is. Je vindt deze onder de naam Info Praia.

Excursies

Excursies mogen – met speciale corona maatregelen – doorgaan:

 • Er mogen niet meer dan 20 mensen samenkomen voor een excursie.
 • De gids zal zijn/haar uitleg in de bus geven of buiten de monumenten.
 • Monumenten zijn geopend, maar met een maximaal aantal bezoekers per m².
 • In de excursiebussen en bij de monumenten (enkel wanneer dit binnen is) is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Tijdens wandelexcursies dient 2 meter afstand gehouden te worden en is het dragen van een mondkapje verplicht.

Er zijn speciale richtlijnen voor jeeptours:

 • Je dient een formulier te ondertekenen dat je de afgelopen 30 dagen niet in contact bent geweest met iemand die COVID-19 drager is en zelf geen symptomen vertoont.
 • Je moet akkoord gaan met de basisregels dat je afstand houdt, niet direct tegen iemand praat wanneer je in de jeep zit en alleen aanraakt wat nodig is.
 • Het wisselen van plaatsen in de jeep is niet toegestaan.
 • Ramen – en waar mogelijk ook het dak – zullen open zijn gedurende de tour voor ventilatie.

Op Madeira gelden andere richtlijnen:

 • Voor boottochten geldt een maximale capaciteit tussen de 70 en 90% (afhankelijk van de grootte).
 • Excursies over land kennen een maximale capaciteit van 90%.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht. Dit geldt niet voor wandelroutes, uitzichtpunten en tuinen.

Restaurants

 • Restaurants in Portugal mogen op volle capaciteit open, mits ze wel voldoen aan de social distancing norm van 2 meter tussen klanten onderling. Dit geldt ook voor cafés en buitenterrassen overigens.
 • In restaurants mag je met maximaal 4 personen aan een tafel zitten en mogelijk sluiten ze hun deuren eerder.

Hotel protocollen

Er zijn richtlijnen opgesteld vanuit Portugese gezondheidsinstanties die toezien op hygiëne en social distancing tussen personeel en gasten. Wanneer hotels zich aan deze regels houden, krijgen zij een ‘Clean & Safe’-certificaat.

Welke richtlijn er o.a. gelden?

 • Gasten die zich niet lekker voelen en symptomen van corona hebben, dienen de hotelkamer of het appartement niet te verlaten en het personeel te informeren per telefoon. Het personeel zoekt dan contact met de gezondheidsinstanties. Mogelijk worden zij overgeplaatst naar een speciale quarantaine-ruimte, waar o.a. voldoende beschermingsmiddelen, een thermometer, zakken voor gebruikte kleding, water en niet bederfelijk eten aanwezig is.
 • Medewerkers worden getraind in diverse richtlijnen m.b.t. schoonmaken, handen wassen en sociaal contact. Daarnaast moeten ze elke dag zelf hun temperatuur opnemen en dragen ze Personal Protection Equipment (PPE) zoals mondkapjes en handschoenen. Voor gasten is er ook PPE beschikbaar. Op Madeira is het verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes.
 • Bij aankomst wordt je bagage mogelijk gedesinfecteerd.
 • Op Madeira geldt dat er maximaal 2 personen per kamer mogen. Een uitzondering hierop zijn families met kinderen tot 12 jaar. Daarnaast hebben zij de basisregel dat er bij bijv. bars en in fitnessruimtes maximaal 1 persoon per 4 m² mag zijn.
 • Alle gasten worden op de hoogte gesteld van de maatregelen en geldende richtlijnen in een hotel.
 • Op elke verdieping bij in- en uitgangen, bij restaurants, bars en gedeelde toiletten staat een op alcohol gebaseerd desinfectiemiddel voor handen. In de toiletten is daarnaast altijd vloeibare zeep en papieren handdoekjes aanwezig.
 • Het aanraken van afvalbakken moet zoveel mogelijk vermeden worden, daarom moeten ze met een voetpedaal of no-touch zijn.
 • Er wordt vaker dan gebruikelijk schoongemaakt. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan plekken die veel aangeraakt worden, zoals deurknoppen en liftknopjes.
 • Ruimtes moeten regelmatig geventileerd worden; dit betekent het openen van ramen en deuren.
 • Het water in zwembaden en jacuzzi’s wordt regelmatig vervangen en gesteriliseerd door chloor toe te voegen.
 • Op Madeira geldt een maximale capaciteit van 50%. Bovendien mag er maar 1 persoon per 10 m² en moet er minimaal 1 meter afstand zijn tussen ligbedjes. Als je niet op je bedje ligt of aan het zwemmen bent is het dragen van een mondkapje verplicht op Madeira.
 • In restaurants geldt dat er vaker wordt schoongemaakt en dat zoveel mogelijk direct contact met eten door gasten en medewerkers wordt vermeden. Op Madeira wordt aangeraden van te voren te reserveren en mogen gezelschappen niet met meer dan 4 personen dineren (families uitgezonderd). Het dragen van een mondkapje is verplicht als je niet aan tafel zit.
 • Wellnesscentra zijn in alle hotels tot nader order gesloten. Op Madeira zijn wellnessfaciliteiten op afspraak mogelijk wel beschikbaar. Dit kan per hotel verschillen.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt, maar mogelijk wel met beperkte capaciteit. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • In taxi’s en privétransfers op het vasteland mag alleen de chauffeur voorin zitten; passagiers dienen achterin plaats te nemen met een bezetting van maximaal twee derde. Ook hier is het gebruik van een mondkapje verplicht. Tussen twee ritten in moeten voertuigen gereinigd worden. Handreinigingsgel dient aanwezig te zijn voor klanten.
 • Transfers en excursiebussen op Madeira werken mogelijk met een beperkte bezetting. Het dragen van een mondkapje is mogelijk verplicht en er dient handreinigingsgel aanwezig te zijn.
 • In (huur)auto’s dien je mogelijk een mondkapje te dragen en gelden er geen afstandsregels. Je kunt met je reisgezelschap in één auto zitten, ook als je geen huishouden vormt.

Overige corona maatregelen in Portugal

 • Het niet naleven van de corona maatregelen in Portugal kan je een boete opleveren die uiteenloopt van € 5,- tot € 500,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen