Corona maatregelen Oostenrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Oostenrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Oostenrijk worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 15 januari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Oostenrijk had de coronacrisis redelijk onder controle. Het normale leven werd meer en meer hervat. Toch lopen ook in Oostenrijk het aantal besmettingen weer op en zijn er daardoor weer strengere maatregelen ingevoerd.

Vanaf 7 december is Oostenrijk in lockdown. Horecagelegenheden zijn gesloten en er geldt nog steeds een avondklok. Tussen 20.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends mag er niemand op straat zijn, behalve als je hiervoor een geldige reden hebt. Hotels en overnachtingsgelegenheden zijn gesloten voor toeristen.

Reisadvies & toeristenbeleid

In heel Oostenrijk is het aantal besmettingen hoog. Daarom is het reisadvies van het hele land aangepast van code geel naar code oranje. Bij terugkomst uit Oostenrijk dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook bij aankomst in Oostenrijk geldt een quarantaineverplichting van tien dagen. Na vijf dagen mag je ter plaatse een PCR-test doen. Is de uitslag negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie, nemen we contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Oostenrijk te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Oostenrijkse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Oostenrijkse overheid
Alle reizigers moeten zich registeren voordat ze naar Oostenrijk reizen. Dat kan via deze website (Engelstalig). Bij aankomst dien je verplicht tien dagen in quarantaine te gaan. De registratie is tevens je quarantaineverklaring en deze moet je bij aankomst in Oostenrijk kunnen laten zien. Je mag de quarantaine verlaten als je op dag vijf een negatieve PCR-test hebt.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Oostenrijk een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1 tot 2 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is in Oostenrijk verplicht in o.a. het openbaar vervoer, openbare gezondheidsfaciliteiten (bijv. apotheken), winkels, banken en postkantoren én op plekken waar je niet voldoende afstand kunt houden. Kinderen t/m 7 jaar en personen met bepaalde ziektes (zoals astma) hoeven geen mondkapje te dragen.

Medische maatregelen

Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

 • Vanwege de lockdown zijn openbare gelegenheden als theaters, bioscopen, attractieparken, dierentuinen en musea gesloten.
 • In de bergen draaien de liften, maar er gelden wel extra maatregelen en hygiënevoorschriften. Je dient een mondkapje te dragen tijdens het wachten en in de lift. De wachttijden kunnen langer zijn, omdat men mogelijk minder gasten tegelijk toelaat in een lift. Het recreatief gebruik van bergliften is momenteel niet toegestaan.
 • Er geldt een avondklok in Oostenrijk; tussen 20.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends mag er niemand op straat zijn, behalve als je hiervoor een geldige reden hebt.

Winkels

 • Alleen essentiële winkels zijn in Oostenrijk open. Binnen dien je een afstand van minimaal 1 meter te bewaren tot andere klanten.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Bij de ingang van veel supermarkten is het mogelijk om je handen te desinfecteren.

Stranden/meren

Stranden en meren zijn geopend in Oostenrijk. Je moet voldoende afstand houden en het kan zijn dat je vooraf moet reserveren. Er geldt een limiet op het aantal bezoekers.

Restaurants

 • Restaurants, bars en cafés zijn vanwege de lockdown gesloten.

Hotel protocollen

 • Hotels zijn enkel open voor zakenreizigers.
 • Je moet verplicht 1 meter afstand houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Wellnessfaciliteiten en zwembaden mogen open, maar hier moet je wel te allen tijde 1 meter afstand bewaren.
 • Ontbijt- en dinerbuffetten mogen open, maar ook hier geldt een minimale afstand van 1 meter.
 • Je kunt mogelijk alleen met pin betalen.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt grotendeels volgens de normale dienstregeling in Oostenrijk. Het is verplicht een mondkapje te dragen.
 • Internationale en nachttreinen rijden nog volgens een beperkt schema.
 • Met je eigen huishouden mag je zonder beperkingen in één auto rijden. Kom je niet uit hetzelfde huishouden? Dan moet je voldoende afstand bewaren.
 • In bussen en taxi’s geldt dat er maximaal twee personen per rij mogen zitten en dat het dragen van mondkapjes verplicht is.

Overige corona maatregelen in Oostenrijk

 • Wanneer je in Oostenrijk de corona maatregelen niet naleeft, kun je een boete verwachten tussen de € 25,- en € 3.600,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen