Corona maatregelen Kroatië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Kroatië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Kroatië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 5 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Kroatië heeft vanaf het begin van de uitbraak een strenge lockdown gehad en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De Kroatische autoriteiten konden de maatregelen versoepelen, maar helaas laaide het virus – net als in veel andere Europese landen – toch weer op en zijn er weer extra maatregelen ingesteld.

Reisadvies & toeristenbeleid

Eind mei waren toeristen weer welkom in Kroatië. Voor de minder getroffen landen was dit zonder restricties; Nederlanders en Belgen dienen een bewijs van hotel- of accommodatiereservering te kunnen voorleggen. Helaas is het aantal besmettingen de afgelopen weken weer toegenomen en geldt er een oranje reisadvies. Bij terugkomst uit Kroatië dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Reis je met de auto naar Kroatië? De overheid van Kroatië adviseert reizigers die met de auto de grens overgaan voor vertrek een digitaal formulier in te vullen en de bevestiging van de overheid op de autovoorruit te plaatsen. Dit versnelt het proces bij de grensovergang.

Social distancing

Social distancing speelt in Kroatië – net als in Nederland – een grote rol bij de aanpak van het coronavirus. Doorgaans hanteert men hierbij een afstand van 1,5 tot 2 meter. Daarnaast geldt dat binnen 1 persoon per 10 m² mag en buiten 1 persoon per 2,5 m².

Het dragen van mondkapjes is niet verplicht in het openbaar, maar wordt wel aangeraden. Met name voor kwetsbare en oudere mensen én binnen.

Medische maatregelen

 • Er geldt geen quarantaineverplichting of zelfisolatie voor iedereen die aankomt in Kroatië.
 • Meld je bij de lokale gezondheidsautoriteiten als je corona gerelateerde klachten hebt. Zorg dat je je laat testen en vermijd contact met anderen totdat de uitslag binnen. Test je positief? Volg dan de instructies op van de lokale gezondheidsautoriteiten.

Openbare gelegenheden

 • De meeste openbare gelegenheden zijn open, maar er geldt mogelijk een beperking in de capaciteit. Daarbij geldt dat je van te voren dient te reserveren.
 • Attractieparken zijn open. Kijk op de website om te zien wat de maatregelen zijn.
 • Sommige musea en theaters zijn open. Kijk op de website om te zien wat de maatregelen zijn.
 • Nationale parken en natuurparken zijn open. Kijk op de website om te zien wat de maatregelen zijn.

Winkels

 • Winkels zijn open, maar er moet altijd 1,5 tot 2 meter afstand tussen klanten bewaard worden. Hierdoor kan het zijn dat je in de rij moet wachten totdat je bij een winkel naar binnen kunt.
 • Sommige winkels sluiten ’s middags de deuren om te desinfecteren.
 • Het personeel draagt mondkapjes, voor klanten kan dit ook verplicht zijn.

Stranden

 • Stranden en meertjes zijn open. Er mogen maximaal 15 mensen per 100 m² plaatsnemen. Dit betekent per persoon iets meer dan 6 m², oftewel 3×2 meter.
 • Sanitaire voorzieningen op het strand moeten minstens iedere 2 uur worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Excursies

 • Mogelijk worden je persoonsgegevens (naam + telefoonnummer) genoteerd tijdens een excursie. Als er een corona-geval wordt vastgesteld is het eenvoudiger om contactonderzoek te doen.
 • Gidsen moeten voordat ze aan het werk gaan dagelijks hun lichaamstemperatuur meten. Is deze te hoog? Dan mogen ze niet aan het werk.

Restaurants

 • Restaurants, bars en cafés zijn open. Er moet altijd 1,5 tot 2 meter afstand tussen gasten zijn. Hierdoor zijn er beperkingen voor het aantal personen dat naar binnen mag.
 • Het personeel draagt mondkapjes, voor klanten is dit mogelijk ook verplicht.
 • Uitgaansgelegenheden mogen open, maar er geldt dat er niet op de dansvloer mag worden gedanst.

Hotel protocollen

Voor de hotels heeft de Kroatische overheid speciale corona protocollen vastgesteld. Deze dienen bij de ingang van het hotel middels informatieborden bekendgemaakt te worden onder gasten. Dit mag ook tijdens de check-in of middels een brochure in de accommodatie.

Dit zijn de belangrijkste richtlijnen:

 • Er gelden in Kroatië geen beperkingen op het verblijven in een kamer of accommodatie, ook als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.
 • Social distancing is het belangrijkste aspect; gasten en personeelsleden dienen onderling 1,5 m afstand te houden (tenzij gasten tot dezelfde familie of groep behoren). In alle ruimtes mag – gebaseerd op deze afstand – een maximaal aantal mensen aanwezig zijn.
 • Bij de receptie moet er gedurende check-in en check-out vaker worden gedesinfecteerd. Ook wordt de tijd per check-in of check-out zo kort mogelijk gehouden worden en moet er een minimale afstand van 1,5 m zijn tussen personeel en gasten. Als dit laatste niet mogelijk is, kan plexiglas een oplossing bieden. Online in- en uitchecken heeft een nog grotere voorkeur.
 • Contactloos betalen heeft de voorkeur, contant geld wordt enkel geaccepteerd in uitzonderlijke gevallen.
 • Op verzoek stelt het hotel mondkapjes, handschoenen en thermometers beschikbaar aan gasten.
 • Er is een restrictie op het aantal mensen in de lift; deze staat aan de buitenkant aangegeven. Deze restrictie geldt niet voor families of mensen die een kamer delen.
 • Openbare toiletten dienen elke twee uur schoongemaakt te worden en meer indien noodzakelijk.
 • In openbare ruimtes (zoals de receptie, lobby en sportruimtes) dient te allen tijde handreinigingsgel aanwezig te zijn, bij voorkeur met minimaal 70% alcohol. Ook moeten alle ruimtes zoveel mogelijk geventileerd worden.
 • Personeelsleden die kamers betreden – waaronder schoonmakers – dienen een mondkapje en handschoenen te dragen. Ook worden zij elke dag aan het begin van hun dienst getemperatuurd.
 • Kamers kunnen op verzoek worden schoongemaakt door gasten.
 • Na het uitchecken van de gast dient de kamer – en dan met name alle aanwezige materialen die een klant kan hebben aangeraakt (zoals afstandsbedieningen, meubels en telefoon) gedesinfecteerd te worden.
 • Ligbedjes aan het zwembad en op het strand dienen uit elkaar geplaatst te worden voor de benodigde 1,5 m afstand. Dit is niet nodig voor families of mensen die samen op één kamer verblijven. Ligbedjes moeten meerdere keren per dag schoongemaakt worden en in het bijzonder wanneer een gast deze niet meer gebruikt en een nieuwe gast plaats wil nemen.
 • Er is een beperking voor wellnessfaciliteiten voor wat betreft het aantal bezoekers. Je dient te reserveren en mogelijk moet je voor je afspraak buiten wachten. Stoombaden en hammams mogen niet gebruikt worden, droge sauna’s wel.
 • Sporten zijn toegestaan, maar hier gelden wel beperkingen voor het aantal deelnemers. Dit is afhankelijk van de grote van de ruimte, zowel binnen als buiten. Om te mogen sporten wordt eerst je temperatuur opgemeten. Gemeenschappelijke kleedkamers worden zo min mogelijk gebruikt. Alle (fitness)apparatuur en sportattributen moeten na gebruik goed worden gedesinfecteerd.
 • Hotelrestaurants zijn open, maar ook hier geldt dat er te allen tijde minimaal 1,5 tot 2 meter afstand moet worden gehouden.
 • Voor animatieprogramma’s en entertainment gelden strenge regels. Medewerkers moeten dagelijks thuis hun temperatuur opmeten. Is deze te hoog? Dan mogen ze niet naar hun werk komen. Daarnaast wordt er – indien mogelijk – bijgehouden wie deelnemen aan activiteiten. Je naam en telefoonnummer worden genoteerd zodat evt. contactonderzoek gemakkelijker verloopt. Activiteiten moeten zo kort mogelijk duren, deelnemers moeten altijd afstand bewaren en de hygiënevoorschriften in acht nemen. Daarnaast worden de ruimtes waar activiteiten plaatsvinden regelmatig schoongemaakt en geventileerd.
 • Bij activiteiten voor kinderen (denk aan miniclubs) moet extra aandacht besteed worden aan afstand houden. Hetzelfde geldt voor activiteiten voor ouderen (60+).
 • Wegens een vergroot risico op de verspreiding van het virus tijdens zingen, moeten zangers minimaal 4 meter afstand van elkaar én het publiek houden.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • In alle vormen van openbaar vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.
 • Er gelden in Kroatië geen beperkingen op het reizen in een (huur)auto, ook als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Overige corona maatregelen in Kroatië

 • Boetes bij overtreding van de corona maatregelen kunnen uiteenlopen van € 1.050,- tot € 15.800,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen