Corona maatregelen Italië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Italië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Italië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 19 januari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Italië was de eerste grote corona-brandhaard in Europa en werd hard getroffen door het virus. Met name in de regio Lombardije in het noorden van het land was de situatie nijpend. In het zuiden van het land en op de eilanden Sardinië en Sicilië was het virus minder hevig aanwezig. Net als in de rest van Europa is het aantal besmettingen in Italië nu ook weer hoog. Er worden daarom maatregelen genomen om de verspreiding te beperken. Deze maatregelen kunnen op regionaal en lokaal verschillen en worden bepaald aan de hand van kleurcodes. In heel Italië geldt momenteel een avondklok; tussen 22.00 uur en 05.00 uur mag je niet zonder geldige reden op straat zijn. Afhankelijk van de kleurcode van een regio kunnen bijv. horeca, niet-essentiële winkels en zwembaden gesloten zijn.

Reisadvies & toeristenbeleid

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt in heel Italië weer toe. De Italiaanse overheid heeft opnieuw strenge maatregelen ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan een avondklok. Vanwege de toename in het aantal besmettingen is het reisadvies aangepast van code geel naar code oranje. Bij thuiskomst uit Italië dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Als het aangepaste reisadvies van invloed is op jouw vakantie, nemen we contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Italië te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Italiaanse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Italiaanse overheid

 • Alle reizigers uit Nederland en België moeten een negatieve PCR-test kunnen laten zien bij aankomst. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Vertrek je vanuit Duitsland? Ook dan dien je een negatieve PCR-test te laten zien bij aankomst. Dit geldt ook voor kinderen van alle leeftijden. Sneltesten worden niet geaccepteerd en testen bij aankomst is niet meer mogelijk.
 • Daarnaast moet er ook vanuit de Italiaanse overheid een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Deze vind je hier.
 • Voor vakanties naar de diverse regio’s (waaronder Puglia, Basilicata, Calabrië, Sicilië en Sardinië), dien je van tevoren een online formulier in te vullen. Hierin vermeld je o.a. je contactgegevens en de plek waar je verblijft. In sommige gevallen dien je hier ook je bewijs van een negatieve PCR-test te uploaden. Wellicht zijn er meer regio’s die dit vereisen, maar deze informatie is niet bij ons bekend. De benodigde formulieren:

Voor Puglia vind je het formulier hier
Voor Basilicata vind je het formulier hier
Voor Calabrië vind je het formulier hier
Voor Sicilië vind je het formulier hier
Voor Sardinië vind je het formulier hier (48 uur voor vertrek)
Voor Toscane vind je het formulier hier

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Social distancing is – net als in Nederland – erg belangrijk in de aanpak van het coronavirus. Doorgaans wordt hierbij in Italië gesproken over een afstand van minimaal 1 meter. Bij sportactiviteiten geldt een afstand van minimaal 2 meter.

Het dragen van mondkapjes is overal verplicht; zowel in het openbaar vervoer en afgesloten ruimtes als buiten op straat. Het dragen van handschoenen is in winkels vaak verplicht. Als het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren is het dragen van een mondkapje buitenshuis sowieso verplicht.

Regionale besturen mogen ook zelf regels opstellen en er zijn dan ook verschillende regels m.b.t. het dragen van mondkapjes. We raden je aan in ieder geval voldoende mondkapjes mee te nemen. Wat voor soort mondkapje je draagt, maakt niet zoveel uit. Dit maakt wel uit als je met het vliegtuig naar Italië reist; stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan op vluchten naar Italië.

Medische maatregelen

 • Bij aankomst dien je – ondanks de negatieve coronatest – in quarantaine te gaan. Het kan daarnaast zijn dat je aan de grens op symptomen van corona wordt gecontroleerd.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

 • Op het vliegveld is het dragen van een mondkapje verplicht. Bij aankomst gelden diverse procedures waarbij o.a. je temperatuur wordt opgemeten. Daarnaast ontvang je informatie over de geldende gezondheidsregels. Hoelang deze procedure precies in beslag neemt en tot wanneer deze procedures gelden, is niet bekend.
 • Musea mogen open afhankelijk van de kleurcode die geldt voor een regio. Bezoekers moeten afstand bewaren, een mondkapje dragen en in sommige gevallen hun temperatuur laten opnemen. Als je temperatuur te hoog is mag je niet naar binnen. Bij de ingang is handdesinfectiegel aanwezig, het is verplicht deze te gebruiken voordat je naar binnen mag. Het is noodzakelijk om van te voren een kaartje te kopen. Kijk ook op de website van het betreffende museum wat de regels zijn.
 • Sportscholen, zwembaden, bioscopen en theaters zijn veelal dicht.
 • Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig gesloten.

Winkels

 • Winkels mogen open, onder voorbehoud van de hygiënevoorschriften.
 • Mondkapjes – en in sommige gevallen handschoenen – zijn verplicht om te dragen.
 • Er kunnen temperatuurmetingen (met voorhoofdscanners) worden uitgevoerd voordat je een winkel betreedt. Als je temperatuur te hoog is mag je niet naar binnen.
 • Bij de ingang is handdesinfectiegel aanwezig, het is verplicht deze te gebruiken voordat je naar binnen mag.

Stranden

Stranden zijn open in Italië, maar er gelden wel enkele corona maatregelen. Onderstaande regels zijn de algemene regels, maar deze kunnen per regio verschillen:

 • Reserveren voor een dag(deel) is mogelijk verplicht en je kunt enkel op een strandbedje plaatsnemen.
 • Persoonsgegevens kunnen worden genoteerd, zodat een eventueel contactonderzoek makkelijker is indien nodig.
 • Het dragen van een mondkapje is op veel plekken verplicht bij strandtenten en als je met mensen praat. Tijdens het zonnen en zwemmen hoef je geen mondkapje te dragen.
 • Gezinnen mogen samen op één plek liggen.

Restaurants

 • Horeca mag – afhankelijk van de kleurcode van een regio – open. Hierbij moet wel gezorgd worden dat er minimaal 1 meter afstand wordt gehouden tussen klanten en personeel. Dat kan betekenen dat restaurants en bars niet op volle capaciteit draaien en dat reserveren verplicht is.
 • Als je opstaat van je tafeltje dien je te allen tijde een mondkapje te dragen.
 • Het gebruik van handdesinfectiegel is verplicht en bij binnenkomst wordt mogelijk je temperatuur opgenomen.
 • In sommige regio’s kan het zijn dat restaurants alleen open zijn voor afhalen en bezorgen.

Hotel protocollen

De Italiaanse hotelvereniging heeft een speciaal corona protocol opgesteld voor hotels:

 • Recepties moeten medische voorzorgsmaatregelen nemen, waaronder desinfectiegel of -reinigingsmiddel voor handen, oppervlakten en kleding. Daarnaast draagt het personeel mondkapjes en handschoenen en kunnen er schermen geplaatst worden.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in gesloten ruimtes en waar een minimale afstand van 1 meter niet kan worden gewaarborgd. Dit geldt ook voor het restaurant, tijdens het eten en drinken hoef je geen mondkapje te dragen. Iedereen dient zelf voor een mondkapje te zorgen.
 • De tijd die jij als gast doorbrengt bij de receptie wordt zoveel mogelijk beperkt. Dit betekent dat er gevraagd kan worden om voor vertrek alle benodigde informatie voor registratie – zoals een kopie van je identiteitsbewijs – naar het hotel te sturen. Waar mogelijk worden geautomatiseerde registratiesystemen (zelf inchecken, elektronische sleutels etc.) en virtuele conciërge- en informatiesystemen gebruikt.
 • Hotels wordt geadviseerd om op meerdere plekken – zoals bij de ingang van het restaurant, openbare toiletten en receptie – dispensers met handreinigingsgel te plaatsen. Daarbij moeten zeepdispensers en (papieren) handdoekjes regelmatig gecheckt worden.
 • In liften moet rekening worden gehouden met minimaal 1 meter afstand. Het dragen van een mondkapje is te allen tijde verplicht. Voor reizigers uit hetzelfde huishouden geldt dat zij wel samen zonder beperkingen in een lift mogen. De liftknopjes moeten door het hotel regelmatig worden schoongemaakt.
 • Schoonmakers zullen beschermingsmiddelen als handschoenen en mondkapjes dragen.
 • Bij de ingang van het restaurant of de bar is (alcoholische) handreinigingsgel verplicht.
 • Tafels in restaurants staan zo ver uit elkaar dat gasten minimaal 1 meter afstand van elkaar kunnen houden. Dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden of mensen die een kamer delen.
 • Het wordt aan hotels aangeraden om een tafelservice in te stellen, te werken met à la carte menu’s en/of ontbijt- en lunchboxen beschikbaar te stellen.
 • Peper- en zoutvaatjes, broodmandjes en andere items die op tafel staan, moeten tussen de tafelbezettingen door grondig gereinigd worden.
 • Buffetten kunnen alleen aangeboden worden als 1 meter afstand bewaard kan worden en als er geen opstopping ontstaat. Hierbij kunnen lijnen op de vloer helpen. Daarnaast moet het eten beschermd worden middels schermen. Als deze niet geplaatst kunnen worden, moeten gasten en personeel mondkapjes dragen. Tangen, lepels en andere gebruiksvoorwerpen moeten regelmatig worden vervangen en in aparte bakjes worden achtergelaten om zoveel mogelijk direct contact tussen de handen van gasten en het voedsel te vermijden. Alle oppervlakten van het buffet worden regelmatig schoongemaakt. Het kan zijn dat hotels ervoor kiezen om maaltijden aan tafel te serveren en het buffet te vervangen voor een menu.
 • Als gasten zelf drankdispensers kunnen gebruiken moet er handreinigingsgel beschikbaar gesteld worden, zodat gasten hun handen kunnen ontsmetten voordat ze hun drankje tappen.
 • Bij het zwembad en op het (privé)strand worden ligbedjes verder uit elkaar geplaatst zodat voldoende afstand kan worden gehouden.
 • Bepaalde faciliteiten van hotels kunnen beperkt of niet beschikbaar zijn. Bij bijv. miniclubs kan het aantal kinderen beperkt worden.
 • Wellnessfaciliteiten zijn gesloten of beperkt beschikbaar.
 • Animatie is mogelijk niet beschikbaar.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • In alle vormen van openbaar vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen. Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, behalve als dit niet anders kan.
 • In (huur)auto’s moeten personen die niet uit één huishouden komen een afstand van minimaal 1 meter bewaren. Vormt jouw reisgezelschap niet één huishouden? Dan mag je in de auto alleen naast elkaar zitten als je een mondkapje draagt, maar enkel met twee passagiers per rij. De bestuurder mag geen mondkapje dragen, hier mag dus niemand naast zitten. Dit betekent dat in een auto met vijf zitplaatsen maximaal drie personen kunnen zitten. Deze restricties zijn niet van toepassing op families of reizigers uit één huishouden. We raden je aan voorafgaande aan de vakantie contact op te nemen met de verhuurder.
 • Het is niet toegestaan om achterop een motor plaats te nemen als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Overige corona maatregelen

 • Wie naar Italië op vakantie gaat, doet er verstandig aan de richtlijnen na te leven. Doe je dit niet dan kun je een boete krijgen die tussen de € 400,- en € 5.000,- ligt.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen