Corona maatregelen Italië

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Italië voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Italië worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 15 maart 2021.

Reisadvies Italië

Voor Italië geldt een oranje reisadvies. Bij thuiskomst uit Italië dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Italië te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Italiaanse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Italië reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Italiaanse overheid

  • Alle reizigers uit Nederland en België moeten een negatieve coronatest (een moleculaire of antigeentest) kunnen laten zien voor vertrek en bij aankomst. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen van alle leeftijden.
  • Daarnaast moet er ook vanuit de Italiaanse overheid een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Deze vind je hier.
  • Reis je met het vliegtuig naar Italië? Stoffen mondkapjes zijn op vluchten naar Italië niet toegestaan. Je dient een medisch mondkapje te dragen.
  • Voor vakanties naar de diverse regio’s dien je van tevoren een online formulier in te vullen. Hierin vermeld je o.a. je contactgegevens en de plek waar je verblijft. In sommige gevallen dien je hier ook je bewijs van een negatieve PCR-test te uploaden. Wellicht zijn er meer regio’s die dit vereisen, maar deze informatie is niet bij ons bekend. Kijk op je reisbevestiging om te zien in welke regio jij verblijft. Voor sommige regio’s is er alleen informatie in het Italiaans beschikbaar. De benodigde formulieren:

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Italië verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of eiland verschillen. De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in 4 risicogebieden (wit, geel, oranje, rood). Regionaal kunnen de corona maatregelen in Italië dus sterk afwijken. Bekijk hier tot welke kleurcode jouw regio hoort.
Social distancing Minimaal 1 meter
Mondkapjesplicht In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Afhankelijk van de kleurcode van de regio waar je verblijft is de horeca open. Er gelden mogelijk wel beperkingen op de capaciteit en openingstijden. Bij code wit en code geel is de horeca (beperkt) geopend.
Winkels Afhankelijk van de kleurcode van de regio waar je verblijft zijn winkels open. Er gelden mogelijk wel beperkingen op de capaciteit en openingstijden. Het dragen van handschoenen is in winkels vaak verplicht.
Stranden Stranden zijn open in Italië, maar er gelden wel enkele corona maatregelen. Reserveren voor een dag(deel) is mogelijk verplicht en je kunt enkel op een strandbedje plaatsnemen. Persoonsgegevens kunnen worden genoteerd, zodat een eventueel contactonderzoek makkelijker is indien nodig. Het dragen van een mondkapje is op veel plekken verplicht bij strandtenten en als je met mensen praat. Tijdens het zonnen en zwemmen hoef je geen mondkapje te dragen.
Hotels De Italiaanse hotelvereniging heeft een speciaal corona protocol opgesteld voor hotels. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Afhankelijk van de kleurcode van de regio waar je verblijft kunnen musea, nationale monumenten en theaters beperkt geopend zijn. In sommige regio’s zijn musea alleen op doordeweekse dagen open (bij code geel). Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, behalve als dit niet anders kan.
Avondklok In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur.
Goed om te weten!
Wie naar Italië op vakantie gaat, doet er verstandig aan de corona maatregelen na te leven. Doe je dit niet dan kun je een boete krijgen die tussen de € 400,- en € 5.000,- ligt.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen