Corona maatregelen IJsland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in IJsland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor IJsland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 5 oktober 2020

Algemene situatie m.b.t. corona

IJsland komt de coronapandemie redelijk goed door. Dit komt omdat het een aantal voordelen heeft tijdens een pandemie; het eiland ligt afgelegen en heeft een beperkt aantal ‘toegangspoorten’. Daarnaast wonen er niet veel mensen in IJsland; ongeveer net zoveel als in de gemeente Utrecht.

De IJslandse regering ging tijdens de eerste maanden voortvarend te werk, zonder complete lockdown. Basisscholen bleven open en sommige restaurants en cafés – met beperkingen – ook. Er werd streng contactonderzoek gedaan en veel getest. Een groot deel van de mensen die positief werden getest zat al in thuisisolatie, omdat bekend was dat ze contact hadden gehad met een coronapatiënt.

Reisadvies & toeristenbeleid

De IJslandse grenzen zijn niet gesloten geweest voor reizigers uit Schengen-landen, wel werden toeristische reizen afgeraden.

Sinds 19 augustus werkt IJsland met een zogenaamde dubbele grenscontrole; bij aankomst in IJsland moet je een coronatest laten doen op de luchthaven (wachttijd ca. een uur) en na 5-6 dagen in quarantaine moet je je nog een keer laten testen. Ook als de uitslag van de eerste test negatief is moet je in quarantaine t/m de uitslag van de tweede test. De kosten voor de test op de luchthaven zijn ongeveer € 100,-, de tweede test is gratis. Vanwege deze nieuwe maatregel is het reisadvies voor IJsland aangepast naar code oranje.

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Als je geen coronatest wilt doen moet je verplicht 2 weken in quarantaine (of zolang de reis duurt). Als de uitslag positief is, dien je sowieso 2 weken in quarantaine te gaan. De IJslandse autoriteiten hebben hiervoor speciale isolatiecentrums opgericht, waar je zonder kosten kunt verblijven. IJsland accepteert geen Nederlands certificaat van een negatieve coronatest.

Na dag 5-6 ben je alsnog niet helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Blijkt later dat je in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest (bijv. in het vliegtuig binnen twee rijen), dan word je geïnterviewd door het ‘contact tracing-team’. Aan de hand daarvan kan je worden gevraagd alsnog in zelf-quarantaine te gaan. Op deze website lees je meer over isolatie, quarantaine en de app.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Voor aankomst in IJsland moet je een online registratieformulier invullen met je contactinformatie, overnachtingslocatie(s) en een gezondheidsverklaring. Daarnaast kun je de app Rakning C-19 te downloaden op je telefoon. Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Deze app houdt bij waar je bent en helpt de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. De app is ontwikkeld volgens de strengste privacy-eisen en je locatiegegevens worden alleen op jouw telefoon opgeslagen. Kinderen geboren in of na 2005 hoeven zich niet online te registreren.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in IJsland een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 2 meter aangehouden. Op plekken waar je niet voldoende afstand kunt bewaren – zoals het openbaar vervoer, kapsalons en sportscholen – is het dragen van een mondkapje verplicht.

Medische maatregelen

Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Neem contact op met de COVID-19 hulplijn via de Rakning C-19 app of neem contact op via at +354 544 4113. Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op.

Openbare gelegenheden

IJsland kende (nog) geen strenge lockdown en veel openbare gelegenheden zijn – met beperkingen – open gebleven.

 • Op vliegvelden is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Sportscholen zijn – met beperkingen op de capaciteit – open.
 • Bijeenkomsten van maximaal 100 personen zijn toegestaan mits er voldoende afstand kan worden gehouden.
 • Musea zijn – mogelijk met beperkingen op de capaciteit – ook open. Het wordt aangemoedigd een afstand van minimaal 2 meter te bewaren.
 • Theaters en bioscopen zijn – mogelijk met beperkingen op de capaciteit – open. Dit geldt ook voor concerten. Het wordt aangemoedigd een afstand van minimaal 2 meter te bewaren.

Winkels

 • Winkels zijn open, maar er gelden mogelijk beperkingen op de capaciteit. Het wordt aangemoedigd een afstand van minimaal 2 meter te bewaren.
 • Bij het boodschappen doen wordt er aangeraden een boodschappenlijstje te maken, zodat de tijd die je in de winkel doorbrengt zo kort mogelijk is.
 • Je moet in de winkel minimaal 2 meter afstand houden tot anderen. Veel winkels hebben plekken gemarkeerd waar je moet staan om voldoende afstand te houden.

Openbare zwembaden

Zwembaden zijn – met beperkingen – weer open. Er moet minimaal 2 meter afstand worden gehouden en er mag een beperkt aantal mensen naar binnen.

Restaurants

Restaurants, bars en clubs zijn open, wel met enkele corona maatregelen:

 • De sluitingstijd is voor alle restaurants en bars niet later dan 23.00 uur.
 • Er moet voldoende gelegenheid zijn om handen schoon te maken/te wassen.
 • Restaurants moeten informatie verschaffen over welke maatregelen ze hebben genomen om gasten en personeel veilig te houden.
 • Ruimtes moeten regelmatig geventileerd worden.
 • Oppervlakten moeten regelmatig schoongemaakt worden.

Hotel protocollen

Veel hotels in IJsland zijn nooit volledig gesloten geweest. Enkele corona maatregelen die hierbij worden opgevolgd zijn:

 • Er zijn verbeterde schoonmaak- en veiligheidsrichtlijnen ingesteld.
 • Hotels moeten voldoende middelen ter beschikking stellen om je handen schoon te maken en/of te wassen.
 • Hotels moeten informatie verschaffen over welke maatregelen ze hebben genomen om gasten en personeel veilig te houden.
 • Ruimtes moeten regelmatig geventileerd worden.
 • Oppervlakten moeten regelmatig schoongemaakt worden.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

In het openbaar vervoer gelden enkele regels:

 • Er moeten middelen beschikbaar zijn om je handen te ontsmetten/reinigen.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht als je niet 2 meter afstand kunt houden.
 • Er moet informatie verschaft worden over de maatregelen die genomen zijn om reizigers en personeel een veilige reis te bieden.
 • Het voertuig moet regelmatig geventileerd en schoongemaakt worden.
 • Voor informatie over huurauto’s verwijzen we je graag naar de verhuurder.

Overige corona maatregelen in IJsland

Indien er meer bekend wordt over de corona maatregelen in IJsland zullen we deze informatie updaten.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen