Corona maatregelen IJsland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in IJsland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor IJsland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 17 juni 2021.

Reisadvies IJsland

Voor IJsland geldt op dit moment een groen reisadvies.

Omdat IJsland niet langer als hoogrisico-gebied wordt gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar IJsland te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de IJslandse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar IJsland reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de IJslandse overheid

  • Alle reizigers die vanuit een risicogebied naar IJsland reizen dienen een negatieve PCR-test te kunnen laten zien. Deze test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 72 uur. Sneltesten zijn niet toegestaan. Kinderen die geboren zijn in 2005 of later, zijn uitgezonderd van de testverplichting.
  • Naast de verplichte PCR-test voorafgaande aan jouw reis, dien je je bij aankomst in IJsland nog twee keer te laten testen. De eerste test doe je bij aankomst, de tweede test vijf dagen later. In de tussentijd moet je in quarantaine. Kinderen geboren in 2005 of later hoeven niet getest te worden, maar moeten wel met hun ouders in quarantaine. Als de uitslag van de tweede test negatief is, mag je zonder beperkingen door IJsland reizen. Als de uitslag van een van de testen positief is, dien je sowieso in quarantaine te blijven. Op deze website lees je meer over de testprocedure.
  • Voor aankomst in IJsland moet je een online registratieformulier invullen met o.a. je contactinformatie, overnachtingslocatie(s) en een gezondheidsverklaring. Hier moet je ook het bewijs van je negatieve PCR-test uploaden. Je kunt het formulier tot 72 uur voor aankomst in IJsland indienen. Kinderen geboren in of na 2005 hoeven zich niet online te registreren.
  • Daarnaast kun je de app Rakning C-19 downloaden op je telefoon. Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Deze app houdt bij waar je bent en helpt de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. De app is ontwikkeld volgens de strengste privacy-eisen en je locatiegegevens worden alleen op jouw telefoon opgeslagen.
LET OP! Mogelijk mag je ook naar IJsland reizen met een bewijs van vaccinatie of een bewijs dat aantoont dat je antigenen hebt (en dus al recent corona hebt gehad). De luchtvaartmaatschappij kan echter wel om een negatieve PCR-test vragen. Controleer dit goed als je voor een van deze opties wilt gaan. Dit is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft IJsland verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing 2 meter
Mondkapjesplicht Op plekken waar je niet voldoende afstand kunt bewaren is het dragen van een mondkapje verplicht. Het is daarnaast verplicht in winkels, in het openbaar vervoer en in veel openbare gebouwen.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Open. Er gelden wel beperkingen op de capaciteit en op de openingstijden.
Winkels Open. Er zijn wel afstandsregels en er kan een beperkt aantal mensen toegelaten zijn.
Stranden N.v.t.
Hotels Hotels moeten informatie verschaffen over welke maatregelen ze hebben genomen om gasten en personeel veilig te houden. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, bezienswaardigheden en theaters zijn met beperkingen open. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer In het openbaar vervoer is het verplicht om een mondkapje te dragen. Voor de mogelijkheden en eventuele beperkingen van het huren van een auto, verwijzen we je naar de verhuurder.
Avondklok Er geldt op dit moment geen avondklok in IJsland

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen